به گزارش سازمان «دفاع از جریان آزاد اطلاعات»، جمهوری اسلامی در شش ماهه نخست سال جاری میلادی، در ۲۳۶ مورد رسانهها، روزنامهنگاران و فعالان رسانهای را تحت پیگرد قضایی و امنیتی قرار داده است.
برپایه این گزارش، سنگینترین مجازاتها در این بازه زمانی، علیه ژینا مدرس گرجی. فعال حقوق زنان و خبرنگار، و شیرین سعیدی، روزنامهنگار اقتصادی، صادر شده است.
ژینا مدرس گرجی به ۲۱ سال زندان و تبعید به زندان همدان محکوم شده که ۱۰ سال آن قابل اجرا خواهد بود. شیرین سعیدی هم به پنج سال حبس محکوم شده است.
سازمان «دفاع از جریان آزاد اطلاعات» سرکوب رسانهها و خبرنگاران را با رویدادهای اجتماعی در ایران مرتبط دانسته است.
بنا بر این گزارش، در پی وقوع چهار رخداد در شش ماه گذشته؛ شامل حمله به مراسم سالگرد قاسم سلیمانی، درگیری بیسابقه نظامی میان ایران و اسرائیل، انتشار گزارش سرویس جهانی بی بی سی درباره چگونگی کشته شدن نیکا شاکرمی و کشته شدن ابراهیم رئیسی در سقوط هلیکوپتر، مکانیزمهای حکومتی برای سرکوب روزنامهنگاران و رسانهها فعال شدند.
در ادامه این گزارش آمده که در طول شش ماه گذشته هم جمهوری اسلامی به صورتی «هدفمند» و «مستمر» به سرکوب رسانهها و روزنامهنگاران ادامه داده است.
به گزارش این سازمان غیرانتفاعی که توسط شماری از روزنامهنگاران، پژوهشگران حقوق بشر و حقوقدانان راهاندازی شده، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، «پرتکرارترین» اتهام مطرحشده علیه روزنامهنگاران و رسانهها بوده است.
بر اساس این گزارش، در شش ماهه نخست سال جاری میلادی، ۲۶ روزنامهنگار و فعال رسانهای، شامل هفت زن و ۱۹ مرد، در مجموع به بیش از ۳۱ سال حبس، ۱۰ سال حبس در تبعید، ۹۳ میلیون تومان جزای نقدی، چهار سال تبعید، چهار سال محرومیت از فعالیت در حرفه روزنامهنگاری محکوم شدند.
این گزارش عنوان میکند که جمهوری اسلامی در این شش ماه، دستکم در ۲۲۵ مورد، حقوق قانونی روزنامهنگارانی که مورد پیگرد قضایی قرار گرفته بودند را نقض کرده است.
همچنین سازمان «دفاع از جریان آزاد اطلاعات» تأکید کرده است که از آغاز سال ۲۰۲۴ میلادی تا پایان ماه ششم، ۶۱ رسانه مورد پیگرد قرار گرفتهاند.
این سازمان «سرکوب اطلاعرسانی مستقل در ایران» را سازوکاری سازمانیافته از سوی جمهوری اسلامی توصیف کرده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوبگرترین دولتهای جهان» در حوزه آزادی رسانهها ارزیابی کرده و در گزارش خود، ایران را از لحاظ آزادی بیان در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۷۷ طبقهبندی کرده است.
بر پایه این رتبهبندی، تنها سه کشور ویتنام، چین و کرهشمالی در جایگاههای پایینتری از ایران قرار گرفتهاند.