روزنامه «ایران» ارگان رسمی خبری دولت تایید کرد که در حال حاضر صادرات بنزین ایران به «کمتر از نصف قیمت» بازارهای منطقهای صورت میگیرد، این رسانه اما ارزان فروشی بنزین را ناشی از «پیشفروش» محمولههای بنزین در دولت حسن روحانی دانست.
آمارهای گمرکی نشان میدهد دولت رئیسی، بنزین را به کمتر از نصف قیمت بازارهای منطقهای صادر میکند و حتی برخی محمولهها به قیمت ۵۰۰ تومان عرضه شده که ۳۰ برابر زیر قیمت بازارهای جهانی است.
این در حالی است که در آبان ماه ۱۳۹۸ افزایش قیمت بنزین در ایران باعث ایجاد اعتراضاتی شد که گفته میشود بیش از ۱۵۰۰ کشته برجای گذاشته اشت.
در فرآیند ارزانفروشی و حراج منابع توسط جمهوری اسلامی چند کشور به عنوان بازیگر و بازیگردان شناخته میشوند که برنده نهایی هم خود آنها هستند. یکی از این کشورها چین است که مشتری ثابت نفت و انرژی ایران بوده و با قرارداد ۲۵ ساله امضا شده با ایران، منافع بلندمدت خود را تامین کرده است.
طبق آمار اوپک و موسسه کپلر، پس از امضای سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین با راهبرد مسؤولان ارشد نظام، صادرات نفت ایران به این کشور حدود ۸ برابر شده است.
وبسایت استریت تایمز در شهریور ماه سال جاری گزارش داد که ایران قیمت نفت خام تحریم شده خود را کاهش داده است.بر اساس گزارش این رسانه، ایران نفت خام خود را ۷ دلار آمریکا کمتر از محمولههای روسیه ارائه میکند.
در همین رابطه مسعود دانشمند عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معدن ایران به آفتابنیوز گفت: «چین هم مانند تجار سنتی و حجرهداران قدیمی ما، جنس بنجل را برای مشتری نسیهای، چون ایران نگاه میدارد و جنس خوب را به مشتریان نقدی و ثروتمند غربی عرضه میکند.
یکی دیگر از مشتریان بنزین ایران ونزوئلا است.آمارهای شرکت ردیابی نفتکشها، «کپلر»، نشان میدهد ایران بهطور متوسط از طریق نفتکشها روزانه ۵۰ هزار بشکه بنزین به کشورهای دور صادر کرده است. مهمترین مشتریان نفتی ایران در بازارهای دور، عبارت از کشورهای آفریقایی، ونزوئلا و سوریه است.
در مورد صادرات به ونزوئلا نیز، اسناد شرکت دولتی پترولئوس دی ونزوئلا نشان میدهد که ونزوئلا واردات نفت خام سنگین ایران را برای تأمین پالایشگاههای داخلی خود بر اساس یک قرارداد تهاتری آغاز کرده است.