پایگاه دادههای باز ایران روز دوشنبه ١٩ تیر در گزارشی اعلام کرد ۶۵ درصد از چهار میلیون تن قیری که به منظور احداث جاده به طور رایگان در اختیار نهادهای دولتی و سپاه پاسداران قرار میگیرد، به خارج از ایران صادر میشود.
بر اساس این گزارش، درآمد قاچاق سالیانه این فرآورده نفتی به خارج از ایران، معادل یک میلیارد دلار است.
صنعت پالایشگاهی ایران با ظرفیت تولید بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز، ایران را پس از عربستان سعودی به دومین قدرت پالایشگاهی در خاورمیانه تبدیل کرده است.
نفت خام ایران در مقایسه با نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت و نفت خام برنت، «مازاد» بیشتری دارد و برای تولید قیر بسیار مناسب است.
همچنین دسترسی زمینی ایران به کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکیه و ارمنستان که به قیر نیاز دارند، بازارهای صادراتی بزرگی در اختیار ایران قرار داده است.
به گزارش پایگاه دادههای باز، اگرچه بیشتر قیر ایران (چهار میلیون تن از مجموع پنج و نیم میلیون تن) به طور رایگان به موسسات دولتی و نیروی بسیج به منظور احداث جاده داده میشود، ۶۵ درصد این قیر رایگان (دو و نیم میلیون تن)، به همسایگان ایران فروخته میشود و عواید آن نصیب افراد و گروههای ذینفع میشود.
بر اساس این گزارش، با در نظر گرفتن قیمت متوسط منطقهای قیر که ۴۱۰ دلار به ازای هر تن است، عواید قاچاق سالیانه این فرآورده نفتی به خارج، معادل یک میلیارد دلار است که با آن میتوان سالیانه ١١ هزار مدرسه یک-دو کلاسه کوچک ابتدایی یا هفت هزار مرکز درمانی کوچک در مناطق محروم احداث کرد.
حیف و میل عواید فروش قیر رایگان از سوی بسیج و دیگر نهادهای حکومتی در حالی است که یکی از دلایل عمده جانباختن سالانه ١٧ هزار شهروند ایرانی در تصادفات جادهای، نبود استاندارد مناسب جادهای است.