همزمان با موج گسترده اخراج اساتید «منتقد» جمهوری اسلامی از دانشگاهها و در آستانه آغاز سال جدید تحصیلی، شماری از نیروهای وابسته به حکومت با عنوان «استاد» جایگزین اساتید اخراجی شدهاند.
سایت «مدارا» روز یکشنبه از یک چهره جدید حکومتی برای تدریس در دانشگاههای معتبر ایران رونمایی کرد و نوشت: «سجاد صفار هرندی، فرزند محمدحسین صفارهرندی وزیر ارشاد دولت احمدینژاد به عنوان استاد، راهی دانشگاه صنعتی شریف شده است.»
پیش از او نیز امیرحسین ثابتی، مجری شبکه افق صداوسیما و عضو جبهه پایداری، عنوان استادی معتبرترین دانشگاه صنعتی ایران را کسب کرده بود. قرار است این دو نیروی وفادار به حاکمیت، در ترم پیش رو، درس انقلاب اسلامی را تدریس کنند.
عباس موزون، یکی دیگر از مجریان صداوسیما که چند سالی است در برنامههای مناسبتی ماه رمضان جایگزین احسان علیخانی شده نیز به عنوان استاد برای تدریس «آئین زندگی» رهسپار دانشگاه شریف شده است.
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان با ابراز خشنودی از اخراج اساتید دانشگاهها، بر شائبه سیاسی بودن این اخراج ها مُهر تایید زد و اخراج آنها را مرتبط با اعتراضات سال گذشته دانست.
شریعتمداری در روزنامه خودش ضمن تمجید از حضور «برادران متعهد» در کلاس درس دانشگاهها نوشت:«خبر بهکارگیری برادران متعهدمان ثابتی و موزون به عنوان استاد مدعو برای تدریس در دانشگاه شریف با هجوم گروههای غربگرا روبهرو شد چون تعهد این دو برادر به اسلام و انقلاب اسلامی و ضدیت آنان با دشمنان ایران اسلامی بارها ثابت شده است.»
از سوی دیگر کانون صنفی استادان دانشگاههای ایران در بیانیهای با انتقاد شدید از «دخالت فراوان نهادهای امنیتی-اطلاعاتی» نسبت به «تعرض به ساحت دانشگاه و زوال تدریجی وجوه علمی» آن هشدار داد.
این کانون در بیانیه خود با اشاره به تلاش جریانهایی برای تضعیف استقلال دانشگاه از همان ابتدای انقلاب، به نامه منتسب به احمد وحیدی، وزیر کشور، به سازمان امور اداری و استخدامی کشور اشاره میکند که در آن، «اعضای هیأت علمی به عنوان بزرگترین عامل ناآرامیهای سال ۱۴۰۱» معرفی شدهاند.
کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران در این بیانیه هشدار داده که تداوم روند کنونی، «نه تنها عواقب ناگوار برای کشور و توسعه و پیشرفت آن در بر خواهد داشت بلکه اهداف و خواست مداخلهگران انحصارطلب را نیز عملی نخواهد کرد.»
کاظم علمداری استاد رشته جامعه شناسی درباره این اخراجها به صدای آمریکا گفت: «این سیاستهای ضد علم و ضد دانشگاه توسط مراکز جهل اسلامی، سیاست جمهوری اسلامی از آغاز تا به امروز بوده است.»
او افزود: «این سیاستی که امروز اوج گرفته در امتداد سیاست ۴۴ سال گذشته است چرا که جمهوری اسلامی از آگاهی مردم میترسد و دانشگاهها و دانشجویان مهمترین عناصر آگاهی بخشی به جامعه هستند.»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در واکنش به اخراج برخی اساتید در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی«اکس» پرسید: « آیا این دلایل اداری ادعا شده، تنها برای قطع همکاری با اساتید منتقد دولت در دانشگاهها کاربرد دارد یا برای همه اساتید فراگیر است؟.»
رسانهها روز شنبه ۴ شهریورماه از اخراج و تعلیق شماری از اساتید دانشگاههای شریف، تهران و طباطبایی خبر دادند.
علی شریفیزارچی از دانشگاه شریف،حمیده خادمی و آمنه عالی، از اساتید دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی،وحید عیدگاه، استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، جواد بشری، استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، میلاد عظیمی، استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، لیلی ورهرام، استاد گروه فرهنگ و زبانهای باستان، قاسم عزیزی، استادیار گروه زبان و ادبیات عرب، حسین مصباحیان، استادیار گروه فلسفه و داریوش رحمانیان استاد تاریخ همگی از دانشگاه تهران از جمله اساتیدی هستند که به نوعی از ادامه فعالیت دانشگاهی محروم شدهاند.
روند برخورد از جمله حذف، تعلیق، اخراج و بازنشستگی اجباری استادان منتقد یا غیر همسو با سیاستهای حکومتی که در سالیان گذشته ادامه داشته، پس از اعتراضات سراسری سال گذشته و به ویژه در ماههای اخیر تشدید شده است.
بر پایه جدیدترین رتبهبندی دانشگاهها در سیستم «رتبه بندی شانگهای»، موقعیت شماری از دانشگاههای ایران از جمله دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتیشریف، نسبت به سال گذشته میلادی تنزل یافته است.