روزنامه «اعتماد» با انتقاد از اخراج گسترده اساتید منتقد جمهوری اسلامی از دانشگاهها نوشت که دانشگاه در ایران در حال «احتضار» است و این مهم بر اهل درس و دانشگاه پوشیده نیست.
در همین حال یک استاد دانشگاه از جذب مخفیانه پانزده هزار «عضو هیات علمی همسو» با نظام خبر داد و جدیدترین رتبهبندی دانشگاهها در سیستم «رتبه بندی شانگهای» نشان میدهد که وضعیت دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه صنعتیشریف، دانشگاه تربیتمدرس و دانشگاه علموصنعت نسبت به سال ۲۰۲۲ نزول پیدا کرده است.
اعتماد در گزارش خود تاکید کرده است آنان که امروز در دانشگاه به خصوص دانشکدههای علوم انسانی و اجتماعی مشغول به کارند و میدانند دیر یا زود نامه «قطع همکاری» به دستشان خواهد رسید.
یادداشت نویس این روزنامه مینویسد بررسی تاریخ اخراج اساتید دانشگاه نشان میدهد اخراج اساتید علوم انسانی و اجتماعی از نظر تعداد و تداوم بیشتر از دیگر رشتههای علمی بوده است.
در این یادداشت به موضوع مهاجرت نیز اشاره و تاکید شده است که به نظر میرسد موج اخراج و مهاجرت در تلاقی باهم باعث «افزایش میل به مهاجرت در میان اهل دانشگاه» شده است.
در همین زمینه، یک استاد دانشگاه در واکنش به وضعیت ایجاد شده نوشته است: «گزینش استاد همسو، ساکت و محافظهکار هم انبوه دانشجوی مطلوب شما را تربیت نمیکند، ضرورت تغییر را درک کنید و منطق نهادها را دریابید.»
مهدی خویی در حساب «اکس» (توییتر سابق) خود نوشت: «من مهدی خویی، معلم جامعهشناسی در دانشگاه علامه که به کسی باجی نداد و خدایش میداند که خود را تنها و فقط به مردم و دانشجو متعهد میدید، بعد از ۷ سال تدریس نامه قطع همکاری (اخراج) گرفتهام و از خانهام یعنی دانشگاه در حال رانده شدن هستم و مستاصلم از این ظلم شکایت بهکجا برم.»
وبسایت «خبرآنلاین» در رابطه با این اخراجها نوشته است که سریال قطع همکاری یا همان اخراج استادان دانشگاه قبلتر به نامهایی مانند محمد فاضلی جامعهشناس دانشگاه شهید بهشتی، رضا امیدی جامعهشناس دانشگاه تهران، محسن برهانی استاد حقوق دانشگاه تهران، بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه دانشگاه آزاد، علی سرزعیم استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، سوده حامد توسلی استاد حقوق دانشگاه آزاد و تنی دیگر گره خورده بود و حالا این قرعه بهنام مهدی خویی افتاد.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور نیز به تازگی در کانال تلگرامی خود از فشارهای شدید بر شماری از اساتید دانشگاههای کرمان، بهشتی، طباطبایی، تهران، اصفهان و مشهد خبر داده و آن را در راستای «تصفیه اساتید همراه با دانشجویان» ارزیابی کرده است.
این شورای صنفی روز جمعه ۲۷ مرداد ماه در تازهترین نمونه از «سرکوب» اساتید، از اخراج مهدی خویی، استاد جامعهشناسی در دانشگاه طباطبایی، خبر داده است.
در واکنش به این خبر، انجمن علمی- دانشجویی جامعهشناسی دانشگاه طباطبایی در بیانیهای از اخراج مهدی خویی و همزمان «تسخیر» صندلیهای هیئت علمی دانشگاهها به وسیله اساتید «رانتی و بیسواد» انتقاد کرده است.
پیش از این فرشید نوروزی، عضو پیشین هیات علمی دانشگاه مازندران به صدای آمریکا گفته بود که « فضای دانشگاههای ایران فضای خفقان است نه محیط علم.»
چندی پیش، گروهی از متخصصان جامعه پزشکی و اعضای هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی نیز در بیانیهای از «برنامهای هماهنگ برای کنار گذاشتن اساتید برجسته همزمان با بازنشستگی اجباری یا محدودیت گروهی دیگر» ابراز نگرانی کرده بودند.
این گروه از پزشکان ایران، ضمن انتقاد از سکوت نهادهای ذیربط در قبال «کنار گذاشتن برنامهریزی شده اعضای صاحبنام و بعضا منحصربهفرد هیئت علمی از صحنههای مختلف آموزشی» هشدار دادند که کنار گذاشتن اساتید برجسته یا بازنشستگی اجباری آنها، سرمنشا خالی شدن کشور از دانش در تمام شئون است.