لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۱

همزمان با اخراج گسترده اساتید؛ وزارت علوم فراخوان جذب ۳ هزار نفری صادر کرد


محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم دولت ابراهیم رئیسی
محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم دولت ابراهیم رئیسی

وزارت «علوم، تحقیقات و فناوری» برای جذب اعضای هیات علمی سال ۱۴۰۲ فراخوانی را صادر کرد. بر اساس این فراخوان که سه هزار نفر ظرفیت جذب دارد، برای اولین بار مشمولین دارای مدرک دکتری و «فاقد کارت پایان خدمت» هم به شرط نداشتن غیبت نظام وظیفه می‌توانند ثبت نام کنند.

ظرفیت پذیرش اعلام شده برای این دوره ۱۶۰۰ عضو برای هیات علمی در دانشگاه‌های دولتی و ۱۴۰۰ عضو برای موسسات غیردولتی است.

با وجود اینکه در این فراخوان استثنایی برای ثبت‌نام کنندگان اعلام نشده اما انتخاب نهایی افراد منوط به دریافت « حکم تایید هیات مرکزی جذب» است. موضوعی که همیشه وجود داشته اما با توجه به حوادث سال‌های اخیر و رویکرد منتقدانه برخی از اساتید، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان می‌تواند نتایج سخت‌گیرانه‌تری را در پی داشته باشد.

رئيس دانشگاه، رئيس «نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری» در دانشگاه، پنج تا هفت عضو هيات علمی دانشگاه با معرفی رئيس دانشگاه و انتخاب «هیات عالی جذب»، اعضای «هیات اجرایی جذب» در هر دانشگاه را تشکیل می‌دهند.

«هیات عالی جذب» وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و دبیرخانه آن در محل دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی مستقر است.

وزیر علوم، وزیر بهداشت، سه نفر از اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دبیر هیات مرکزی جذب وزارت علوم، دبیر هیات مرکزی جذب وزارت بهداشت، دبیر هیات عالی گزینش کشور، نماینده «نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها» و نماینده دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی-غیرانتفاعی ترکیب اعضای «هیات عالی جذب» را تشکیل می‌دهند.

فراخوان جذب اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در حالی منتشر شده است که ۲۸ مرداد ماه روزنامه «اعتماد» با انتقاد از اخراج گسترده اساتید منتقد جمهوری اسلامی از دانشگاه‌ها نوشت که دانشگاه در ایران در حال «احتضار» است و این مهم بر اهل درس و دانشگاه پوشیده نیست.

در همین حال علی شریفی زارچی استاد دانشگاه نیز از جذب مخفیانه پانزده هزار «عضو هیات علمی همسو» با نظام خبر داد.

رویکرد جمهوری اسلامی در رابطه با دانشگاه‌ها منجر به کاهش رتبه جهانی آنها نیز شده است. جدیدترین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در سیستم «رتبه بندی شانگهای» نشان می‌دهد که وضعیت دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه صنعتی‌شریف، دانشگاه تربیت‌مدرس و دانشگاه علم‌و‌صنعت نسبت به سال ۲۰۲۲ نزول پیدا کرده‌است.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور نیز به تازگی در کانال تلگرامی خود از فشارهای شدید بر شماری از اساتید دانشگاه‌های کرمان، بهشتی، طباطبایی، تهران، اصفهان و مشهد خبر داده و آن را در راستای «تصفیه اساتید همراه با دانشجویان» ارزیابی کرده است.

این شورای صنفی روز جمعه ۲۷ مرداد ماه در تازه‌ترین نمونه از «سرکوب» اساتید، از اخراج مهدی خویی، استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه طباطبایی، خبر داده است.

در واکنش به این خبر، انجمن علمی- دانشجویی جامعه‌شناسی دانشگاه طباطبایی در بیانیه‌ای از اخراج مهدی خویی و همزمان «تسخیر» صندلی‌های هیئت علمی دانشگاه‌ها به وسیله اساتید «رانتی و بی‌سواد» انتقاد کرده است.

XS
SM
MD
LG