لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۶

تعلیق صلاحیت امنیتی مالی؛ برادسکی: گزارش تهران‌تایمز پرسش‌های‌ بیشتری ایجاد می‌کند


جیسون برادسکی
جیسون برادسکی

تعلیق صلاحیت امنیتی رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران همچنان بحث‌برانگیز است.

کنگره آمریکا از وزارت امورخارجه درخواست کرده است که اطلاعات بیشتری درباره پرونده او در اختیار نمایندگان بگذارد. بر اساس گزارش‌ها، پلیس فدرال آمریکا مشغول بررسی این پرونده است.

مایکل‌ مک‌کال، رئيس جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا پیش‌تر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که «کنگره باید دقیقا بداند که چرا مجوز امنیتی فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران به حالت تعلیق درآمد، سپس ]او[ از سمت خود تعلیق شد و اکنون، طبق گزارش‌های خبری، این موضوع را پلیس فدرال بررسی می‌کند.»

به تازگی، در ایران، نشریه تهران تایمز که حکومتی و نزدیک به طیف موسوم به تندروها به شمار می‌رود نیز گزارشی به انگلیسی منتشر کرد که در آن به نقل از یک منبع ادعایی «محرمانه» جزئیاتی را درباره پرونده رابرت مالی مطرح کرده بود که سوالات بیشتری را به وجود می‌آورد.

جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری گروه «اتحاد علیه ایران هسته‌ای،» از سازمان‌های مخالف احیای برجام، در گفتگویی که از طریق اسکایپ انجام شد، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت «از لحن مطلب تهران تایمز این حس را گرفتم که از تعلیق فرستاده ویژه امور ایران از سمتش ابراز تاسف می‌کند.»

برادسکی گفت: «فکر نمی‌کنم قضیه اینقدر صریح باشد که اصلاح‌طلبان اینطور فکر می‌کنند تندروها آن‌طور. فکر می‌کنم که طیف وسیعی از واکنش‌ها در تهران درباره تعلیق او وجود داشته است و اکثر برداشت‌های آنها در مورد این که سیاست ایالات متحده از این پس به کجا خواهد رفت، به شدت نادرست بوده است.»

به گفته برادسکی، برخی در ایران احساس می‌کنند حالا که رابرت مالی از سمت خود تعلیق شده است سیاست ایالات متحده اکنون «سخت‌گیرانه‌تر» از قبل خواهد بود و برخی دیگر احساس می‌کنند که برعکس، سیاست ایالات متحده «واقع بینانه‌تر» خواهد بود.

برداشت‌ها در ایران نشان‌دهنده «یک سوء تفاهم اساسی» است

برادسکی می‌گوید که این برداشت‌ها در ایران نشان دهنده «یک سوءتفاهم اساسی» درباره شیوه کار دولت آمریکا است.

به گفته برادسکی، این نماینده ویژه آمریکا نیست که در اتاقی پنهانی، تصمیم بگیرد.

تصمیم‌گیری در مورد پرونده ایران «یک فرآیند بین‌سازمانی بزرگ است و رابرت مالی هم بله اثر خودش را داشت اما (فرد) تصمیم گیرنده نبوده است. تصمیم گیرندگان در نهایت، رئیس جمهور ایالات متحده، شورای امنیت ملی یعنی اعضای اصلی (آن) به ویژه وزیر امورخارجه (آنتونی بلینکن) و مشاور امنیت ملی (جیک سالیوان) هستند و فهم این موضوع اهمیت دارد.»

برادسکی مقاله تهران تایمز را «جالب» توصیف کرد و گفت مقدار غیرمعمولی یا عجیبی «جزئیات» داشت که در جاهای دیگر منعکس نشده بود. به گفته برادسکی، مقاله تهران تایمز «سناریوی محتملی» را مطرح کرد، اما شواهد محکمی برای اثبات آن وجود ندارد و برای همین ما به تحقیقات کنگره نیاز نیاز داریم که وزارت امورخارجه با «مردم آمریکا شفاف باشد که چه اتفاقی اینجا افتاده است.»

برادسکی در ادامه گفت که این مقاله یک رشته «سوالات نگران‌کننده‌ای» را مطرح می‌کند و به این سوالات نیاز داریم که با توجه به بسیار حساس بودن موضوع در زمینه سیاست خارجی، پاسخ داده شود.

پس از تعلیق مجوز امنیتی رابرت مالی، معاون او، آبرام پیلی، به عنوان فرستاده موقت ویژه آمریکا در امور ایران، معرفی شد. در عین حال، گزارش شده است که برت مک‌گرک، از شورای امنیت ملی کاخ سفید، چند هفته قبل در خصوص مذاکرات غیرمستقیم با ایران به عمان رفته بود.

از جیسون برادسکی، پرسیدیم که چه کسی اکنون هدایت پرونده ایران را بر عهده دارد؟

او گفت فکر نمی‌کند که «حضور یا عدم حضور رابرت مالی در ایالات متحده، به خودی خود سیاست دولت ایالات متحده را » تغییر دهد.

چه کسی در عمل مذاکرات غیرمستقیم با ایران را اداره می‌کند؟

برادسکی تاکید کرد که در این خصوص یک فرآیند بین سازمانی بزرگ در حال جریان است، و قطعات متحرک زیادی وجود دارد. «اما در حال حاضر، بله، سرپرست فرستاده ویژه امور ایران آبرام پیلی است. اما شخصی که واقعاً تلاش های دیپلماتیک در عمان را با جمهوری اسلامی اداره می کند، برت مک‌گرک است که هماهنگ کننده کاخ سفید برای خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای امنیت ملی، و معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، جیک سالیوان،» است.

فشارهای ایرانیان چه تاثیری داشت؟

جیسون برادسکی در پاسخ به این سوال که آیا فشاری که پیش از تعلیق رابرت مالی از سوی گروهی از ایرانیان مقیم خارج اعمال شده بود در تصمیم برای تعلیق اخیر او نقشی داشته است یا خیر، و اینکه آیا پرونده او هیچ ارتباطی با پرونده قضایی دونالد ترامپ در زمینه اسناد دارد یا نه؟ پاسخ داد که خیر، این موارد ارتباطی با هم ندارند. به گفته جیسون برادسکی، پرونده رابرت مالی به «حقایق خاص وضعیت او در وزارت امورخارجه آمریکا مربوط است.» آقای برادسکی گفت تعلیق صلاحیت امنیتی رابرت مالی هیچ ربطی به پرونده دونالد ترامپ و یا نارضایتی بسیاری از ایرانیان مقیم آمریکا از وزارت امورخارجه، ندارد.

آقای برادسکی گفت این تعلیق مربوط به یک سری وقایعی است که رخ داد و نتیجه آن نگرانی مقامات آمریکایی در سطحی شد که تصمیم گرفتند صلاحیت امنیتی او را به حالت تعلیق در آورند. آقای برادسکی گفت این شرایط و تصمیم‌گیری‌ها در باره آنها «غیرسیاسی» هستند.

جیسون برادسکی در ادامه گفت، فردی در سطح رابرت مالی به طور خودکار صلاحیت امنیتی‌اش را از دست نمی‌دهد و پرونده رابرت مالی را پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) و نه فقط سرویس امنیتی دیپلماتیک، دنبال می‌کنند.

جیسون برادسکی گفت ورود اف‌بی‌آی به این موضوع اهمیت زیادی دارد چرا که پلیس فدرال به پرونده‌های کیفری و یا پرونده‌های ضدجاسوسی رسیدگی می‌کند و ما باید بفهمیم که آیا این پرونده کیفری است و یا مسئله ضداطلاعات در میان است. هر دو موارد جدی است و این کارهایی است که اف‌بی‌آی انجام می‌دهد. برادسکی گفت که به نظر حضور اف‌بی‌آی به خاطر عدم رسیدگی درست به اطلاعات حساس است و در آمریکا نمی‌توان در اختیار کسی که «صلاحیت امنیتی» دریافت نکرده است، چنین اطلاعاتی داد.

«نفوذ» یا «لابی ایران»؟

جیسون برادسکی درباره این که حضور «لابی ایران» کارآمد در آمریکا با توجه به روابط بین دو کشور و این که جمهوری اسلامی که تحت شدیدترین‌ تحریم‌ها چقدر ممکن است، گفت من هیچ مدرکی ندارم که یک لابی سازمان‌یافته با چنان ماهیتی وجود داشته باشد.

برادسکی گفت اما باید به تلاش جمهوری اسلامی برای «نفوذ» به «دموکراسی‌های غربی» توجه بیشتری داده شود. برادسکی گفت می‌داند که چنین نفوذی برای ایرانیان خارج از کشور هم یک نگرانی جدی است. او گفت منابع بیشتری باید برای موضوع «عملیات نفوذ» جمهوری اسلامی اختصاص داده شود زیرا باید از عملیات نفوذ جمهوری اسلامی در گفتمان خود آگاه باشیم.

برادسکی در توضیح این مورد گفت «بگذارید برای شما مثالی بزنم. همانطور که بسیاری از بینندگان شما می دانند، وزیر خارجه سابق ایران، جواد ظریف. یکی از بهترین وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی بود که (این حکومت) تا به حال داشته است.» برادسکی گفت ظریف به خاطر دفاع از کارهایی که جمهوری اسلامی می‌کند «آدم خیلی بدی» است «اما وزیر موثر امور خارجه جمهوری اسلامی بود و به‌ خاطر (شخص) خودش مؤثر بود.»

برادسکی گفت که ظریف موثر بود چون توانسته بود «اعتماد رسانه های غربی و اعضای اندیشکده‌های جهان و مقامات دولتی سابق و حتی مقامات دولتی را جلب کند و در طول سالها در این فضا شبکه‌ای ایجاد کرد.»

جیسون برادسکی بدون نام بردن از حسین امیرعبداللهیان، گفت: «در حال حاضر جمهوری اسلامی چنین وزیری ندارد، چرا که وزیر امور خارجه کنونی (ایران) از نظر مجموعه مهارت‌هایش هیچ نزدیک به ظریف نیست.»

با این حال، برادسکی تاکید کرد که باید به عملیات و نفوذ «زیرکانه» جمهوری اسلامی توجه بیشتری شود چرا که چنین نفوذی تهدید امنیت ملی است. او گفت نفوذ زیرکانه جمهوری اسلامی در جریان موسوم به «پیشرو» که خود را «ضدجنگ» می‌داند ممکن است جمهوری اسلامی را قادر سازد که بتواند به اقدامات بدخواهانه خود ادامه دهد.

موضع وزارت امور خارجه و پیگیری‌های کنگره

در پی ارسال نامه‌ای از سوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و درباره وضعیت رابرت مالی و ابراز نارضایتی رئیس این کمیته از محتوای نامه، سخنگوی وزارت خارجه به خبرنگار صدای آمریکا گفت که «ارائه برخی اطلاعات صلاح نیست.»

مت میلر در پاسخ به پرسش صدای آمریکا مبنی بر این که آیا نامه وزارت خارجه به کمیته روابط خارجی به معنای این است که تحقیقات همچنان ادامه دارد و به اتمام نرسیده است؟ گفت: «ما در آن نامه چند نکته را روشن کردیم. یکی این که در برخی موارد امکان ارائه اطلاعات وجود داشت و ما به دنبال آن هستیم که با آنها در تعامل باشیم و گفتگو کنیم.»

به گفته مت میلر، «حوزه‌های خاصی وجود دارد که بر اساس رویه ثابت قوه مجریه که مورد تایید و پشتیبانی قوه قضاییه و دادگاه عالی است، ارائه برخی اطلاعات به کنگره صلاح نیست.»

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسش صدای آمریکا درباره تقاضای رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان از وزارت خارجه برای حضور آبرام پیلی و برت مک‌گورک در این کمیته و پاسخ به شبهات و ارائه اطلاعات محرمانه تاکید کرد که دولت با کنگره در تعامل خواهد بود.

مت میلر افزود: «همانطور که می‌دانید، ما چندین بار به اعضای کنگره اطلاع رسانی کرده‌ایم. ما یک جلسه توجیهی برای همه اعضای سنا داشته‌ایم و به این کار ادامه خواهیم داد، اما همانطور که در نامه گفتیم، مایل بوده و هستیم تا درباره پرسشهای نمایندگان با آنان در تعامل باشیم.»

اظهارات وزیر امور خارجه ایالات متحده؛ حمایت از رابرت مالی

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم روز سه شنبه ۱۱ ژوئیه ضمن اعلام حمایت از «رابرت مالی» گفت که آمریکا همچنان بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و بازگرداندن شهروندان آمریکایی که به ناحق در این کشور بازداشت شده‌اند متمرکز است.

آنتونی بلینکن، در بخشی از مصاحبه خود با شبکه تلویزیونی «ام اس ان بی سی» درباره موضوع «تعلیق مجوزهای امنیتی» رابرت مالی «نماینده ویژه آمریکا در امور ایران» و بازجویی از او به علت «کوتاهی در نگهداری اسناد طبقه‌بندی شده» گفت: «این یک موضوع شخصی است اما چیزی که می‌توانم بگویم این است که رابرت مالی را برای سال‌های بسیار زیادی می‌شناسم، او کسی است که زندگی و حرفه‌اش را وقف خدمت به کشورش کرده و این کار را به‌طور تحسین‌برانگیزی انجام داده است.»

تحلیلگر ارشد نوفدی: تعیین فرستاده ویژه جدید باید با تایید سنا صورت گیرد

اندرو قلیلی، تحلیلگر ارشد اتحاد ملی برای دموکراسی در ایران در همین زمینه به صدای آمریکا گفت:«تحقیق درباره مجوز امنیتی مالی و مرخصی بدون حقوق او دو مورد مجزا اما پیوسته به هم است ولی مدت زمان تحقیق از رابرت مالی مهم است .»

او افزود:« مسئله تحقیق ضد اطلاعاتی است نه جرم و موضوع تحقیقات پلیس فدرال هم بیشتر باید درباره برخورد نادرست او با اطلاعات طبقه‌بندی شده و امنیت خود آقای مالی باشد نه موضوعی دیگر.»

اندرو قلیلی درباره جانشین رابرت مالی هم گفت:«آبرام پیلی جایگزین اوست اما نمی‌دانیم او کفیل آمریکا در امور ایران شده یا هنوز به عنوان معاون رابرت مالی کار می‌کند.»

او تصریح کرد :«براساس قانون جدید دفاع ملی، تعیین هر فرستاده ویژه باید با تایید سنا صورت بگیرد که این به معنای افزایش اختیارات و نظارت کنگره در این مورد به خصوص در رابطه با ایران خواهد بود.»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG