در پی ایجاد محدودیت برای هشتگهای حمایت از خانوادههای قربانیان پرواز پیاس۷۵۲ در اینستاگرام، حامد اسماعیلیون این اقدام را موجب «خجالت» این شبکه اجتماعی دانست و به بخش فارسی صدای آمریکا گفت این کاری است که جمهوری اسلامی همیشه برای لاپوشانی جنایتهایش انجام میدهد.
بر اساس گزارشها، شبکه اجتماعی اینستاگرام هشتگهای «I Will Light A Candle Too» و «من هم شمعی روشن خواهم کرد» مرتبط با سالگرد سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با شلیک موشکهای سپاه را محدود کرده است.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای پرواز پیاس۷۵۲ در توییتی با بیان این که «اینستاگرام باید بابت پنهان کردن علامتی برای همدردی خجالت بکشد» خواستار برداشتن فوری این محدودیتها شد.
در شرح پیام ارسالی از اینستاگرام به کاربران، عنوان شده که این محدودیت به دلیل «گزارش گروهی» صورت گرفته است.
نیروهای سایبری جمهوری اسلامی پیش از این نیز با گزارش گروهی موجب بسته شدن برخی حسابهای کاربری و یا ایجاد محدودیت برای نوشتن درباره بعضی موضوعات شده است.
حساب کاربری محبوبه رمضانی، مادر پژمان قلیپور از کشتهشدگان اعتراضات آبان ۹۸، نیز در پی گزارش دستهجمعی نیروهای سایبری جمهوری اسلامی بسته شد.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای پرواز پیاس ۷۵۲، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره ایجاد محدودیت برای این هشتگها گفت: «این سادهترین جملهای بوده که میشد درباره این پرواز نوشت و واقعا برایم قابل فهم نیست کسانی که گزارش میکنند و اینستاگرام که این را میبندد.»
او با تأکید بر این که «قطعا پلیس در این مورد تحقیقاتی خواهد کرد» اضافه کرد: «باید منتظر بشویم و نتایج تحقیقات پلیس را ببینیم. باعث تأسف است که هر چیزی که به این جنایت مربوط است مورد حمله نیروهای جمهوری اسلامی قرار میگیرد.»
اسماعیلیون درباره هک کنفرانس خبری مربوط به پرواز پیاس۷۵۲ در اونتاریو کانادا، با بیان این که «پنج اکتبر ۲۰۲۰ نیز وبسایت ما مورد حمله قرار گرفت»، گفت: «جمهوری اسلامی یک سری آدم را استخدام میکند که همین کار را بکنند. خودشان هم بارها گفتهاند که گردانهایی را دارند و آدمهایی را دارند که بهشان مزد پرداخت میکنند برای این کار.»
به گفته آقای اسماعیلیون دخالت در یک کنفرانس خبری در کانادا «توسط پلیس فدرال کانادا مورد بررسی قرار میگیرد و به عنوان یک دخالت خارجی قلمداد خواهد شد. بنابراین در این مورد که خارج از ایران است حتما باید منتظر تحقیقات پلیس بود. ولی در داخل ایران فکر میکنم این کار قابل پیشبینی نیست. یعنی کاری است که اینها همیشه برای لاپوشانی جنایتهایشان انجام دادهاند.»
متا (شرکت مادر اینستاگرام و فیسبوک) تا زمان تنظیم این خبر به درخواست صدای آمریکا برای ارائه توضیح پاسخی نداده است.
مریم معمارصادقی، پژوهشگر ارشد موسسه مکدونالد-لوریر و از بنیانگذاران موسسه توانا، پیشتر به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که جمهوری اسلامی وقتی میبیند یک حساب کاربری مطلبی مینویسد که علیه حکومت است و خیلی طرفدار دارد، حسابهای جعلی خود را که به احتمال زیاد از بات استفاده میکنند، فعال میکند تا در مدتی فشرده آن حساب را به اینستاگرام گزارش بدهند با این عنوان که «قوانین اینستاگرام را رعایت نمیکند.»
او گفت: «اینستاگرام توانایی تشخیص این را ندارد که ریپورتها از سوی باتهای جمهوری اسلامی است.»
به گفته او، راههای الگوریتمی اینستاگرام به زبان انگلیسی است و توان تشخیص چنین مواردی را ندارد و فعالان سیاسی کشورهایی چون ایران، چین، و روسیه در این خصوص بدشانسی بزرگی دارند.
خانم معمارصادقی افزود که در تماسهای مستقیم با شبکههای اجتماعی [درباره حسابهایی که به اشتباه محدود شدهاند] هیچ وقت نمیگویند ما اشتباه کردیم، اما آن حسابها را برمیگردانند برای این که میفهمند اشتباه کردهاند.