لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۷ تیر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۰

داده‌های باز ایران: میزان زاد ولد در ایران به پایین‌ترین سطح در نیم قرن اخیر رسیده است


تبلیغ فرزندآوری در ایران
تبلیغ فرزندآوری در ایران

پایگاه اینترنتی داده‌های باز ایران در گزارشی با تاکید بر اینکه «میزان زاد ولد در ایران به پایین‌ترین سطح در نیم قرن» گذشته رسیده است می‌گوید این در حالی است که علی خامنه‌ای در سال ۱۳۹۰ و پس از آن بارها روی مسأله فرزندآوری تأکید کرده و حکومت جمهوری اسلامی هم برای برای افزایش جمعیت سرمایه گذاری‌های میلیاردی کرده است.

نمودار میزان موالید در ۵۰ سال گذشته
نمودار میزان موالید در ۵۰ سال گذشته

پایگاه داده‌های باز ایران نوشته که بر اساس آخرین آمار منتشر شده در داشبوردهای آماری وبسایت سازمان ثبت احوال، در سال ۱۴۰۲، در مجموع یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۵۹ ولادت در کشور به ثبت رسیده است. طبق محاسبات پایگاه داده‌های باز ایران، این رقم ۲۳ درصد کمتر از آمار تولد در سال ۱۳۹۰، یعنی زمانی است که علی خامنه‌‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی رسمی خواستار افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون نفر شد.

در ادامه گزارش آمده است: «در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ تنها برای دبیرخانه ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ۷,۵۰۰ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شد. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، اعتبارات این دبیرخانه با احتساب بودجه متفرقه به ۹,۷۸۹ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.»

به نوشته این پایگاه اینترنتی، این ارقام صرفا اعتبارات ردیف بودجه ستاد جوانی جمعیت است. به جز این رقم، اعتبارات دیگری هم از بودجه سایر سازمان‌ها و نهادها، بانک‌ها و شرکت‌های دولتی صرف تأمین مالی پروژه افزایش جمعیت ایران می‌شود.

به رغم این هزینه‌ها، و برخلاف بخشنامه جدید وزارت علوم مبنی بر حذف محتوای آموزشی مخالف فرزندآوری، گزارش‌ها و هشدارها نشان می‌دهند که زنگ خطر انفجار سالمندی در ایران به صدا درآمده، و کارشناسان ریشه‌های فرار زوج‌های جوان از فرزند‌آوری و ازدواج را شیوه حکمرانی و مشکلات اقتصادی و اجتماعی ریز و درشت در کشور می‌دانند.

پایگاه اینترنتی فراز گزارش داده که پنجره جمعیتی ایران در آستانه بسته شدن است: «با این سیستم معیوب مدیریتی که حکمرانان در حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اجرا می‌کنند میل به فرزندآوری را در آن‌ها علناً به سقوط رسانده و امکان وجود جامعه‌ای جوان و پویا در آینده را تبخیر کرده‌اند.»

نمودار میزان موالید از سال ۱۳۹۰
نمودار میزان موالید از سال ۱۳۹۰

میزان بالای تحصیلات زنان در کنار نرخ بیکاری، قرار گرفتن یک سوم جمعیت زیر خط فقر، صف‌های بلند برای دریافت وام ازدواج، کمبود دارو و امکانات بهداشتی و درمانی، و کمبود و جیره‌بندی شیرخشک، تنها بعضی از عواملی هستند که زوج‌های جوان را از فرزندآوری منصرف می‌کنند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG