لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۷

راستی‌آزمایی | استفاده از تصاویر قدیمی برای جعل واقعیت در مورد حملات حوثی‌ها در دریای سرخ


اعضای گارد ساحلی یمن وابسته به شورشیان حوثی درآب‌های ساحلی بندر حدیده در دریای سرخ گشت می زنند. - آرشیو
اعضای گارد ساحلی یمن وابسته به شورشیان حوثی درآب‌های ساحلی بندر حدیده در دریای سرخ گشت می زنند. - آرشیو

در روز ۱۴ دی‌، تنها چند ساعت پس از آن‌که ایالات متحده و ۱۳ کشور دیگر از گروه حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی خواستند که فورا حملات به کشتی‌های غیر نظامی را در دریای سرخ متوقف کنند، حوثی‌ها یک قایق هدایت شونده پر از مواد منفجره را به حرکت درآوردند و منفجر کردند.

این گروه از آبان ماه سال جاری برای نشان دادن همبستگی خود با حماس، گروه شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی، به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ حمله کرده است.

این حملات شرکت‌های حمل و نقل را وادار کرده است تا مسیر کشتی‌های خود را تغییر دهند که این موضوع، هم بر هزینه و هم بر مسافت و زمان صرف شده می‌افزاید.

به گزارش وب‌سایت «پالی‌گراف»، پروژه راستس‌آزمایی صدای آمریکا، حوثی‌ها به عنوان بخشی از روش تبلیغی خود، ادعای نادرستی را پخش می‌کنند مبنی بر این‌که تنها به کشتی‌هایی که مرتبط با اسرائیل هستند یا مقصدشان اسرائیل است، حمله می‌کنند.

به نوشته پالی‌گراف، در روز ۱۹ دی‌، گروهی از کاربران شبکه‌های اجتماعی هوادار حوثی‌ها، به طور متناوب تصاویری نادرستی را بازنشر کرده و آن ها را به غلط به وقایع جاری در دریای سرخ پیوند داده‌اند.

یکی از این کاربران، کاربر تایید شده شبکه «ایکس» به نام ma000111 (منوچ کارگر) است، که اطلاعات نادرست ضد اسرائیلی منتشر می‌کند. این کاربر در صفحه خود از پرچم جمهوری اسلامی و از کلمات اختصاری «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» استفاده می‌کند. همچنین عکسی که این کابر در صفحه خود منتشر کرده، کاریکاتوری است از مردی پوشیده در پرچم اسرائیل در پشت یک تریبون که دستی با آستینی به شکل پرچم جمهوری اسلامی می‌خواهد به او ضربه بزند.

او در روز ۱۳ دی عکسی را از یک کشتی در دریا به نمایش گذاشت که دودی سیاه از آن به آسمان می‌رود و نوشت: «موشک‌های یمنی، یک متحد اسرائیل را بمباران کردند؛ سه انفجار در کشتی بریتانیایی در دریای سرخ.»

این نوشته نادرست است.

این عکس که متعلق به خبرگزاری فرانسه است که در ۱۴ مهرماه ۱۳۸۱ گرفته شده و ابر نفتکش فرانسوی «لیمبورگ» را در سواحل بندر «المکلا» در جنوب شرقی یمن نشان می‌دهد که یک قایق مملو از مواد منفجره در کنار آن منفجر شده است. در آن زمان، سازمان تروریستی القاعده مسئولیت این حمله را که یک کشته و ۱۲ مجروح بر جای گذاشت، بر عهده گرفت.

پیش از «منوچ کارگر» هم در روز ۱۰ دی‌، چند کاربر ضد اسرائیلی، از جمله «مرام سوسلی» یا «دختر سوری»، یک کاربر تایید شده دیگر شبکه ایکس با ۲۰۰ هزار دنبال‌کننده، تصویر دیگری از یک کشتی در حال سوختن را به اشتراک گذاشت و باز هم به غلط، آن را به حمله‌ حوثی‌ها به یک کشتی مرتبط با اسرائیل نسبت داد.

او منبع این عکس را کانال خبری «المیادین»، یک شبکه خبری لبنانی همسو با حزب‌الله لبنان ذکر کرد و نوشت: «یک حمله جدید حوثی‌ها به یک کشتی مرتبط با اسرائیل. این جماعت کی می‌خواهند یاد بگیرند که استخر تعطیل شده. اسرائیل و آمریکا نمی‌توانند شما را نجات دهند.»

سلیمان احمد، یکی دیگر از کاربران تایید شده شبکه ایکس که خود را روزنامه‌نگار تحقیقی می‌خواند و جعلیات دیگری را درباره جنگ اسرائیل و حماس منتشر کرده است، نیز این عکس را به اشتراک گذاشته و نوشته است: «فوری: حمله جدید حوثی‌های یمن به کشتی مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ.»

اما واقعیت این است که این تصویر، یکی از دو نفتکشی را نشان می دهد که در خرداد ۱۳۹۸ در دریای عمان و در سواحل ایران مورد حمله قرار گرفتند. ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به انجام این حملات متهم کرد ولی تهران این اتهام را رد کرد.

هر دو پست «سوسلی» و «احمد» پس از مدتی، برچسب «ریدر کانتکست» خوردند؛ به این معنی که تصاویرشان نه جدید است و نه حملات حوثی‌ها را نشان می‌دهد.

پالی‌گراف پیش از این هم نشان داده بود که کاربران شبکه ایکس (توییتر سابق) چگونه فیلم‌های قدیمی یا غیر مرتبط را به عنوان فیلمی از جنگ میان اسرائیل و حماس بازنشر می‌کنند و بسیاری از آنها شاهد افزایش تصاعدی بازدیدکنندگان‌شان هستند. با این همه، تحقیقات وب‌سایت «پروپابلیکا» نشان می‌دهد که تنها تعداد کمی از آنها با عواقب پخش اخبار گمراه کننده در شبکه بزرگ دنبال‌کنندگان خود مواجه می‌شوند.

پژوهش‌های قدیمی‌تر توسط «نیوز‌گارد»، یک شبکه تجزیه و تحلیل اطلاعات، نشان داده بود که کاربران تایید شده شبکه ایکس، مسئول ۷۴ درصد ادعاهای نادرست یا غیرمستند این شبکه در طول هفته نخست جنگ میان اسرائیل و حماس بوده‌اند.

در این ارتباط، می‌توان به بیانیه کمیسیون اروپا در روز ۲۷ آذر اشاره کرد که خبر داد روند رسمی رسیدگی به تخلفات شبکه ایکس در مورد «انتشار محتوای غیرقانونی در زمینه حملات تروریستی حماس علیه اسرائیل» و موارد دیگر را آغاز کرده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG