لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۹

عدم توافق با کشورهای وام دهنده، و خروج یونان از اتحادیه


آنگلا مرکل، ماتیو رنزی، نخست وزیر ایتالیا، الکسیس تسیپراس نخست وزیر یونان در نشست سران اتحادیه. بروکسل، بلژیک. ۲۵ ژوئن ۲۰۱۵
آنگلا مرکل، ماتیو رنزی، نخست وزیر ایتالیا، الکسیس تسیپراس نخست وزیر یونان در نشست سران اتحادیه. بروکسل، بلژیک. ۲۵ ژوئن ۲۰۱۵

روز پنجشنبه ۴ تیرماه، یونان بار دیگر از رسیدن به توافق با اعتباردهندگان بین‌المللی عاجز ماند و درمیان بیم از زیر و بالاشدن بازار مالی این کشور در هفته آینده، روز شنبه را برای آخرین تلاش به منظور رسیدگی به یک وام نکول شده تعیین کرد.

به گزارش رویترز، پس از آن که سه مؤسسه اعتباری آخرین پیشنهاد خود مبنی بر «نقدینه در قبال اصلاحات» را به عنوان آخرین راه‌کار به دولت چپ‌گرای آتن اعلام کردند، وزیران دارایی منطقه یورو روز پنجشنبه آخرین و سومین نشست خود را که در طی یک هفته برگزار کرده بودند، بدون رسیدن به توافق به پایان بردند.

آنگلا مرکل، که کشورش بزرگ ترین وام دهنده به یونان است می‌گوید مواضع یونان درمورد برخی مسائل گویا حتی برعکس شده است.

رئیس موسسه «یوروگروپ» پیش از آغاز نشست رهبران اتحادیه اروپا گفت درها به روی یونان همیشه باز است برای آن که با پیشنهادهای تازه وارد شود، و یا پیشنهادهای ما را بپذیرد.

یونان توانست خود را بر دستورکار نشست ۲۸ کشور عضو اتحادیه تحمیل کند. قرار بود مذاکرات حول محورهای مهاجرت، آینده منطقه یورو در بلندمدت، و مذاکرات مجدد درمورد مدت عضویت بریتانیا باشد.

رویترز می نویسد، رهبران کشورهای عضو اتحادیه دوساعت از وقت خود را صرف بحثی پیش بینی نشده درباره بحران یونان کردند. و از نخست وزیر یونان، الکسیس تسیپراس خواستند پیشنهادهای آنان را بپذیرد و از رنج بیشتر مردم یونان جلوگیری کند.

تسیپراس از سران کشورهای اتحادیه خواست مسئولیت پذیری کنند و سرنوشت یونان را به دست صندوق بین المللی پول نسپارند، اما آنان از مداخله در این مورد خودداری کردند و گفتند چنین مذاکراتی باید توسط وزیران دارایی اداره شود. با یان حال به گفته مقام ها، فضای مذاکرات دوستانه و بدون درگیری و التهاب بود.

وزیر دارایی یونان گفت آتن بر سر پیشنهادهای خود،که بیشتر بر افزایش مالیات و هزینه های اجتماعی تاکید دارد، ایستاده است، و وام‌دهندگان می‌گویند یونان نمی‌تواند از این راه درآمد کافی برای پرکردن شکاف بودجه را تامین کند.

مرکل پیشتر به رهبران حزب راست میانه گفته بود که باید تا پیش از باز شدن بازارهای مالی در روز دوشنبه، توافق به دست آید.

سخنان مرکل در پشت درهای بسته یادآور اوج بحران بدهی منطقه یورو در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ است که رهبران اتحادیه اروپا، نگران از سقوط ارز واحد خود، نشست های متعددی در روزهای پایانی هفته برگزار می کردند.

منابع همچنین از قول او نقل کرده اند که در دیدار با حزب مردم اروپا گفته است برلن خواستار دست یابی به راه حل است اما به باج خواهی یونان تسلیم نمی شود.

یونان، که از سال ۲۰۱۲ تاکنون دوبار کمک مالی به ارزش ۲۴۰ میلیارد یورو دریافت کرده است، بدون دست یابی به توافقی در پایان هفته برای گشودن گره از کار فروبسته خود، نخواهد توانست بدهی عمده خود به صندوق بین المللی پول را که سررسید آن سه شنبه آینده است، بازپرداخت کند.

این امر می تواند موجب بحران بانکی و اعمال نظارت بر سرمایه شود و احتمالا آتن را به بیرون از اتحادیه رهنمون گردد. امری که اصل بنیادی اتحادیه را که بر بازگشت ناپذیر بودن عضویت در اتحادیه تاکید دارد، متزلزل می کند.

البته التهاب بازار در حال حاضر به سبب برنامه بانک مرکزی اروپا در خرید اوراق قرضه به شدت سال ۲۰۱۲ نیست.

با این حال بسیاری از مقام های اتحادیه اروپا و تحلیل‌گران می گویند زیان‌های ناشی از خروج یونان از اتحادیه در درازمدت برای ۱۹ کشور عضو دیگر می‌تواند بسیار عمیق تر باشد.

XS
SM
MD
LG