لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۴

نشست رهبران اتحادیه اروپا و دشواری های پیش رو


Angela Merkel, Chancellor of Germany صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل
Angela Merkel, Chancellor of Germany صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل

روز پنج شنبه آنگلا مرکل صدراعظم آلمان غربی به شریکان شرقی خود در اتحادیه اروپا گفت نباید از این اتحادیه توقع زیاد داشته باشند. او همچنین به روسیه هشدار داد که اگر می خواهد به باشگاه جی ۷ بازگردد باید رفتار خود را در قبال اوکراین اصلاح کند.

مرکل که در تلاش های صلح اوکراین نقش اصلی را داشت گفت روسیه نباید از روابط نزدیک بین ۲۸ کشور عضو اتحادیه با شش کشوری که زمانی جزو اقمار روسیه شوروی بودند، بیم داشته باشد.

او پیش از ترک آلمان برای سفری دو روزه به ریگا، پایتخت لتونی، به پارلمان آلمان گفت: «همکاری کشورهای شرقی علیه هیچکس، به ویژه علیه روسیه، نیست.»

دراجلاس دو روزه رهبران اتحادیه اروپا در ریگا، شرکت کنندگان بر تعهد خود در گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، گرجستان، ملداوی، و اوکراین تاکید خواهند کرد.

هدف از برگزاری این نشست ترمیم پیامدهای نشست رهبران اتحادیه اروپا در ویل‌نیوس در سال ۲۰۱۴ است که پس از آن که ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهوری وقت هوادار روسیه اوکراین، از امضای قرارداد همکاری با اتحادیه در کنار گرجستان و مولداوی خودداری کرد، به هرج و مرج انجامید.

این اقدام او به اعتراض های گسترده هواداران اتحادیه در کشورش دامن زد و سبب سرنگونی حکومت او در فوریه ۲۰۱۴ و سپس ملحق شدن کریمه به روسیه شد. سال گذشته پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری غرب‌گرای اوکراین مفاد این قرار داد را تکمیل کرد تا گام بعدی را برای پیوستن به اتحادیه بردارد. اما همه نشانه ها حاکی از آنند که در بهترین حالت تا انجام این امر فاصله زمانی بعیدی وجود دارد.

مرکل گفت: «همکاری با شریکان شرقی ابزاری برای گسترش اتحادیه نیست. نباید توقعات کاذبی ایجاد کنیم که نتوانیم به انجامشان برسانیم.»

بحران اوکراین توانسته است اختلاف نظرهای عمیق درون اتحادیه را بر سر نحوه رفتار با روسیه آشکار کند.

درحالی که فدریکا موگرینی، وزیر خارجه اتحادیه اروپا، معتقد است که باید راهی برای تعامل با روسیه یافت، برخی از اعضای اتحادیه مانند بریتانیا از نشان دادن هرگونه ضعفی دربرابر روسیه، به خصوص درمورد آسان تر کردن تحریم های روسیه، هشدار می دهند.

مرکل به روسیه هشدار داده است که تا زمانی که در اوکراین حقوق بین المللی را زیرپا می‌گذارد، نمی تواند به گروه کشورهای عمده صنعتی که اکنون به گروه هفت موسوم است بازگردد، تا نام این گروه باردیگر به جی هشت تبدیل شود. شریکان مسکو در جی هشت سال گذشته باحذف روسیه از این گروه، از شرکت در نشستی که قرار بود در سوچی روسیه برگزار شود، خودداری کردند.

آنان در پیش نویس اعلامیه ای که به این مناسبت منتشر کردند، الحاق کریمه به روسیه را محکوم کردند. این امر سبب ایجاد مشکلاتی درراه پیوستن ارمنستان و بلاروس به اتحادیه شده و علاقه اولیه آن دو کشور عضو «اتحادیه اقتصادی اوراسیا» را، که به ابتکار پوتین بوجود آمده، سرد کرده است. ارمنستان و بلاروس دو کشوری بودند که همراه با روسیه به قطعنامه محکومیت الحاق کریمه به روسیه رای ندادند.

گرجستان، اوکراین و مولداوی براساس توافق همکاری با اتحادیه اروپا متعهد شده اند که ضمن اصلاحات سیاسی و مدنی، نظام اقتصادی خود را مدرنیزه و عرف های دمکراتیک را درکشور خود برقرار کنند.

ازجمله رهبرانی که اتحادیه انتظار دیدارش را دارد، دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا ست که اخیرا دوباره به این مقام انتخاب شده است. رهبران اتحادیه منتظرند استدلال های او را در مورد دوره عضویت بریتانیا در اتحادیه بشنوند. کامرون روز پنجشنبه با این قول، که محدود کردن شدید پرداخت تامین اجتماعی به کارگران کشورهای اتحادیه اروپا «خواست قطعی» لندن است، کمپین خود را آغاز کرد.

این امر اصل آزادی تحرک در اتحادیه را که محور اصلی رساله های اتحادیه اروپاست محدود می کند. چنان‌که آلمان گفته است این امری ست که بر سر آن حاضر به مصالحه نیست.

الکسیس تسیپراس، نخست وزیر یونان، دیرگاه روز پنجشنبه با مرکل و فرانسوا اولاند دیدار خواهد کرد. در حالی که ضرب الاجل پایان ماه ژوئن به سرعت نزدیک می شود، مذاکرات آتن با اعتبار دهندگان بین المللی اش بر سر حل و فصل بدهی سنگین این کشور به کندی پیش می رود.

XS
SM
MD
LG