هشتادویکمین مراسم اهدای جوایز گلدن گلوب، یکشنبه هفتم ژانویه (۱۷ دی) در «بورلی هیلتون» لسآنجلس برگزار میشود.
مراسم امسال که آغازگر فصل جوایز سینمایی در آمریکا است، با مالکیت جدید سازمان برگزارکننده، تغییرات گسترده در چگونگی رأیگیری و گزینش برندگان، و پخش از شبکه تلویزیونی جدیدی در آمریکا، برگزار میشود.
با توجه به برخی انتقادهایی که در گذشته درباره گلدن گلوب وجود داشت، از جمله عدم وجود تنوع فرهنگی، نژادی، و جنسیتی در فهرست داوران، و برندگان جوایز، مالکین جدید نهاد برگزارکننده که حالا یک سازمان انتفاعی محسوب میشود، تعداد داوران را بصورت قابل توجهی افزایش داده است.
حامد سلیمانزاده، نویسنده، و منتقد ایرانی فیلم ساکن آلمان، یکی از چهرههایی است که بهعنوان داور جوایز گلدن گلوب با این سازمان همکاری میکند.
او در گفتوگو یا صدای آمریکا درباره مراسم امسال، آثاری که شانس موفقیت بیشتری دارند، و عدم حضور سینمای ایران در این دوره توضیحاتی داد.
- نظر شما راجع به افزایش تعداد رأیدهندگان، و تلاش گلدن گلوب برای حل انتقادهایی که در زمینه نژادی و جنسیتی با آن روبرو شده بود، چیست؟
افزایش تعداد رأیدهندگان را اقدامی مثبت در تعریف عبارت «فراگیر بودن» میدانم. هم اکنون ۳۰۰ نفر از ۷۵ کشور جهان به عنوان رأیدهنده در این مراسم حضور دارند که به تفکیک درصدی، در تارنمای گلدن گلوب نیز آمده است، و مشخص است که چند درصد لاتینتبار، آفریقاییتبار، استرالیاییتبار، یا اهل خاورمیانه هستند.
امسال ۹ درصد رأیدهندگان از خاورمیانه هستند و این نکته قابل توجهی است. حضور فراگیر رأیدهندگان با پیشینههای مختلف جنسیتی، مذهبی، نژادی، و فرهنگی باعث میشود ما تحولی را در مواجهه با آثار سینمایی حاضر در این مراسم ببینیم.
نخست اینکه اینکه رأیدهندگان جدید باعث میشوند تا شانس بیشتری برای دیدهشدن فیلمهای کمتر شناختهشده از کشورهای ناشناخته در زمینه سینما بوجود بیاید. از سویی حضور منتقدین حرفهای سینما که بیش از نیمی از داوران را تشکیل میدهند، باعث میشود سهم سینمای هنری در قیاس با سینمای صنعتی در میان نامزدهای دریافت جایزه بیشتر شود.
همین امسال در قیاس با سال گذشته این تفاوت آشکار است و در سال های پیش رو گستردهتر نیز میشود. این چنین است که سلیقه غالب در مواجه با آثار سینمایی در ادوار گذشته گلدن گلوب تغییر مییابد.
- شما چطور بهعنوان داور این مراسم انتخاب شدید و پروسه رأیدهی به چه صورتی است؟
من در نیمه سال ۲۰۲۲ ایمیلی از سوی انجمن مطبوعات خارجی هالیوود که به اختصار اچافپیای نامیده میشود، دریافت کردم که از من به عنوان رأیدهنده دعوت شده بود.
دلیل دعوت، سابقه من به عنوان داور در جشنوارههای معتبری همچون کن، برلیناله، گوتنبرگ و غیره بود. من در سال ۲۰۲۳ داور بخش سینما بودم اما در جوایز سال ۲۰۲۴، بهعنوان رأیدهنده در بخش سینما و تلویزیون حضور دارم.
پروسه رأیدهی در دو مرحله و از طریق یک پُرتال با پیچیدگیهای امنیتی خاص انجام میشود. ابتدا ما باید نامزدها را تعیین کنیم، و از ۲۰ روز مانده به برگزاری مراسم و تا تاریخ سوم ژانویه، باید برندگان را مشخص کنیم. در نهایت اسامی آنها در مراسم گلدن گلوب در تاریخ هفتم ژانویه اعلام میشود.
- چه فیلم هایی شانس دریافت جوایز در مراسم امسال را دارند ؟
همانطور که اکثر رسانههای سینمایی جهان پیشبینی کردهاند، فکر میکنم فیلم «اوپنهایمر» جایزه بهترین فیلم بخش دراما را کسب کند. همچنین جایزه بهترین کارگردانی به کریستوفر نولان، و جایزه بهترین بازیگری مرد به کیلین مورفی که نقش اصلی این فیلم را ایفا کرده است، میرسد.
شانس لیلی گلادستون برای دریافت جایزه بهترین بازیگر زن برای فیلم «قاتلان ماه کامل» به کارگردانی مارتین اسکورسیزی بسیار زیاد است.
«باربی» نیز به احتمال زیاد جایزه بهترین فیلم کمدی-موزیکال را از آنِ خود میکند.
جایزه بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان یا خارجی هم به احتمال زیاد به «آناتومی یک سقوط» میرسد، هر چند که رقیب جدی با عنوان «منطقه مورد علاقه» دارد.
- چرا سینمای ایران از اقبال چندانی در این مراسم برخوردار نیست؟
میتوانم سه دلیل اصلی را ذکر کنم. اول، بسیاری از پخش کنندگان به قواعد ثبت نام آثار و شرایط فیلمهای دارای صلاحیت برای حضور در این مراسم توجهی ندارند. پخشکننده بسیار مهم است.
دوم، حضور فیلمها طی سال گذشته در بازارهای فیلم، جشنوارهها، و تلاشهای تبلیغاتی، عامل تعیین کننده دیگر است. داشتن یک شریک تبلیغاتی و شرکت پخشکننده داخل خاک آمریکا یک امتیاز قابل توجه محسوب میشود. در نهایت پویایی صنعت بینالمللی فیلم در کشورهای مبدأ از دیگر نکات قابل توجه برای برگزارکنندگان این مراسم است.
متأسفانه ما غیر از چند مورد محدود که یا تولید مشترک بودند یا توسط سرمایه خارجی در داخل ایران ساخته شدند، شناختی از صنعت بینالمللی فیلم نداریم. همچنین بعد از اعتراضات سراسری اخیر و با به وجود آمدن مصائب جدید، تولیدات سینمایی در ایران کمتر شد و در نتیجه بدیهی است که شانس حضور در چنین مراسمی نیز کمتر میشود.
هشتادویکمین مراسم اهدای جوایز گلدن گلوب، همین یکشنبه ساعت پنج بعدازظهر بوقت لسآنجلس در غرب آمریکا، برای نخستین بار از شبکه تلویزیونی «سیبیاس» در آمریکا پخش میشود.
مراسم امسال را جو کوی، کمدین فیلیپینی آمریکایی اجرا میکند. این نخستین اجرای او در یک مراسم بزرگ است که به واسطه استندآپ کمدیهای خود شهرت زیادی دارد.
حضور ۲۷ نامزدی که برای نخستین وارد فهرست گلدن گلوب هستند، نشان میدهد که مراسم امسال تنوع بیشتری نسبت به دورههای گذشته دارد.
از نکات جالب توجه اضافه شدن دو شاخه جدید به جوایز است که شامل بهترین «اجرای استندآپ کمدی تلویزیونی» و «دستاوردهای سینمایی و گیشه» میشود.