رئیس جمهوری فرانسه هرگونه ارتباط بین مقابله با گروههای افراطی در عراق، با گفت وگوهای هستهای قدرتهای جهانی با ایران را رد کرد و گفت تهران باید «شهامت تصمیم گیری» درمورد حذف جنبههای نظامی برنامه هستهای خود را داشته باشد.
به گزارش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، فرانسوا اولاند که روز پنجشنبه در جمع گروهی از سفیران آن کشور سخن می گفت، مرتبط کردن مسئله اتمی ایران با بحران عراق را رد کرد و گفت: «عده ای میگویند خوب است گفت وگوهای هستهای با ایران را با مسائل جاری در عراق مربوط بدانیم»، او افزود: «من هرگونه ارتباطی را رد میکنم. به نظر من بی معنی است.»
پس از اوجگیری پیش رویهای چند ماه اخیر گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» در عراق و سوریه، برخی از رسانهها و کارشناسان از احتمال همکاری ایران و غرب، به ویژه با ایالات متحده آمریکا، در مقابله با گروههای سنی افراطی در منطقه سخن گفتند.
برخی از مقامهای دو طرف در ابتدا به احتمال چنین همکاری اشاره کردند، اما احتمال همکاریهای نظامی را رد کردند. جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده اواخر خرداد ماه گفت آمریکا برقراری ارتباط با ایران، برای تبادل اطلاعات در باره بحران عراق را بررسی میکند، اما درصدد نیست که با تهران در برخورد با بحران همکاری کند.
روز بعد، علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنانی در همین زمینه گفت تهران و واشنگتن در قبال بحران فعلی در عراق همسو هستند، اما با یکدیگر همکاری نمیکنند. آیتالله علی خامنهای هم مخالفت خود را با اقدام نظامی در عراق اعلام کرد.
با این حال، صحبت از امکان همکاری بین ایران و کشورهای غربی در مبارزه با گروههای جهادی سنی در منطقه، به ویژه تهدید ناشی از گروه «دولت اسلامی» - که پیش از اعلام برپایی خلافت خودخوانده اسلامی خود را داعش مینامید - همچنان در رسانهها مطرح میشود.
رئیس جمهوری فرانسه در ادامه سخنان امروز خودگفت «واقعیت این است که بحران عراق نشان میدهد دغدغههای ما و ایران لزوماً همیشه با هم در تضاد نیستند، و این کشور، اگر تصمیم بگیرد، میتواند به عنوان یک طرف گفت وگو مورد توجه قرار بگیرد»، او افزود با این حال «شرط اصلی این است، که (ایران) اصولی را که ضامن انجام گفت وگوی صمیمانه و مفید است، بپذیرد.»
آقای اولاند همچنین گفت: «فرانسه حاضر است اگر، و تنها اگر، ایران این شرط اساسی را رعایت کند، با ایران چنین رفتار کند.»
پیش از این، مقامهای ارشد ایران و ایالات متحده نیز بر این نکته تاکید کرده بودند که در گفت و گوهای هستهای جاری تنها بر روی برنامه هستهای ایران تمرکز میشود و مسائل دیگر در این مذاکرات مطرح نمیشود.
پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در سال گذشته و تغییر رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی، به ویژه پرونده هستهای، ایران و شش قدرت جهانی گفت وگوهای خود را از سر گرفتند و اوایل آذر ماه ۱۳۹۲ به یک توافق موقت اولیه دست یافتند تا ظرف شش ماه به توافقی جامع و نهایی بر سر فعالیتهای اتمی ایران دست یابند.
دو روز مانده به ۲۹ تیر ماه و پایان مهلت شش ماهه تعیین شده در توافق اولیه، دو طرف با اشاره به باقی ماندن «شکافهای عمده» موافقت کردند که گفت و گو را برای چهار ماه دیگر، تا ۲۴ نوامبر سال جاری (۳ آذر ۱۳۹۳)، یعنی سالگرد توافق موقت اولیه تمدید کنند.
رئیس جمهوری فرانسه در سخنان امروز خود افزود «ایران باید خیلی ساده شهامت گرفتن تصمیماتی را داشته باشد که به شکلی قابل کنترل و انکارناپذیر نشان دهد که از برنامه هستهای نظامی انصراف میدهد.»