لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۰

اوباما: ایران می‌تواند نقشی سازنده در عراق داشته باشد


باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در حال سخنرانی در باره اوضاع عراق - پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۳
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در حال سخنرانی در باره اوضاع عراق - پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۳
رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه در سخنانی در باره بحران بوجود آمده در عراق به دنبال تحرکات اخیر گروه افراطی «دولت اسلامی عراق و شام» موسوم به داعش در آن کشور گفت ایران می‌تواند نقش سازنده‌ای در قبال بحران عراق داشته باشد.

باراک اوباما در سخنانی در کاخ سفید در پاسخ به پرسش خبرنگاران حاضر در مورد نقش ایران در قبال بحران عراق گفت «ایران می تواند نقش سازنده‌ای داشته باشد، اگرچنانچه همان پیامی را به دولت عراق بفرستد که پیام ما هم هست، و آن اینکه عراق تنها زمانی یکپارچه می‌ماند که فراگیر باشد، یعنی منافع سنی، شیعه و کرد، همگی محترم شمرده شود.»

وی در ادامه افزود اگر ایران، تنها درمقام یک نیروی نظامی، منحصراً به حمایت از شیعیان برخیزد و در چنان چارچوبی عمل کند، آنگاه احتمالاً وضعیت (در عراق) و نیز چشم‌انداز تشکیل دولتی که بتواند در بلندمدت سازنده باشد را، وخیم‌تر خواهد کرد.

رئیس جمهوری آمریکا با بیان این که ایالات متحده در طیف گسترده‌ای از مسائل، اختلافات عمیقی با ایران دارد، به بحران در سوریه اشاره کرد و گفت وضعیت در آن کشور تا حدودی از طرفداری سرسختانه ایران از یک طرف ناشی می‌شود.

وی همچنین اظهار داشت اگر ایران منطقه را فقط در چارچوب‌های فرقه‌ای ببیند، ممکن است خود را در جنگ در مناطق متعدد خواهد یافت و این احتمالاً در بلندمدت، برای اقتصاد و مردم ایران خوب نیست.

آقای اوباما در ادامه گفت ایالات متحده به ایران یادآور شده که مهم است از برداشتن گام‌هایی که امکان دارد موجب شکاف‌های فرقه‌ای در عراق شود و به جنگ داخلی بیانجامد، پرهیز کند. وی همچنین افزود فکر می‌کنم کسانی در ایران نیز این را قبول داشته باشند که یک عراق آشوب‌زده در کنار مرزهایشان، به نفع آنها نیست.

به دنبال پیشروی‌های داعش در مناطق شمالی عراق و بویژه تهدید به حمله به شهرهای نجف و کربلا – که اماکن مقدس شیعیان در آن قرار دارند – آیت الله علی سیستانی از مراجع شیعه در عراق، از مردم خواست برای نبرد با پیکارجویان مسلح افراطی آماده شوند.

در عین حال گزارش‌هایی از سفر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به عراق منتشر شده که بر نگرانی‌ها از حمایت نظامی ایران از گروه‌های شیعه در آن کشور، برای مقابله با افرطیون سنی‌مذهب داعش و تبدیل شدن بحران جاری به درگیری‌های فرقه‌ای و مذهبی افزوده است.

آقای اوباما در مورد همکاری‌های احتمالی با ایران برای مقابله با تحرکات شورشیان مسلح سنی سخنی نگفت، اما جان کری وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر در روز پنجشنبه اعلام کرد که احتمال دارد ایالات متحده با تهران تبادل اطلاعات داشته باشد، اما همکاری تنگاتنگ با ایران در این زمینه را رد کرد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز سه شنبه به خبرگزاری ایرنا گفته بود که در جریان گفتگوی سه جانبه هسته‌ای با ویلیام برنز، قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین، به موضوع عراق نیز اشاره شد.

حملات گروه افراطی سنی داعش از هفته گذشته در مناطق شمالی عراق آغاز و درپی فرار نیروهای امنیتی، گسترش یافت، تا آنجا که پس از تصرف موصل در روز سه‌شنبه ۲۰ خرداد، تهدید کرد به بغداد پایتخت آن کشور، و نیز شهرهای نجف و کربلا که اماکن زیارتی شیعیان در آنها قرار دارند، حمله خواهد کرد.

نیروهای دولتی عراق در تلاش هستند تا مناطق تحت اشغال شورشیان داعش را بازپس بگیرند و از پیشروی آنها به سمت بغداد، محل استقرار دولت مرکزی، پیشگیری کنند.
XS
SM
MD
LG