لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۹

«دعوای سیاسی» محافظه کاران برای «گرم کردن تنور» انتخابات


«دعوای سیاسی» محافظه کاران برای «گرم کردن تنور» انتخابات
«دعوای سیاسی» محافظه کاران برای «گرم کردن تنور» انتخابات

سه هفته مانده به انتخابات مجلس شورای اسلامی، یک چهره نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی ایران می گوید رقابت میان اصولگرایان، تنها برای گرم کردن تنور انتخابات است.

غلامعلی حداد عادل، رییس سابق مجلس شورای اسلامی با ابراز خشنودی از حذف منتقدان و مخالفان، گفت «دعواهای انتخاباتی اصولگرایان مساله ای فرعی است».

کمتر از چهار هفته به انتخابات مانده و تلاش محافظه کاران برای ارایه لیستی مشترک، هنوز به نتیجه نرسیده است. امروز هم اعلام شد که هر کدام از گروه های اصلی اصولگرا، لیستی جداگانه خواهند داشت.

دو ماه است که رسانه های دولتی از اختلاف بین اصولگرایان می گویند اما یک سخنرانی از غلامعلی حداد عادل خلاف این ادعا را نشان می دهد.

رییس سابق مجلس شورای اسلامی که به واسطه نسبت فامیلی با فرزند رهبر جمهوری اسلامی، از نزدیکان آیت الله خامنه ای محسوب می شود گفته «دعواهای جبهه پایداری و جبهه متحد، مسئله ای فرعی ، جهت رقابت و داغ کردن تنور انتخابات است».

این چهره محافظه کار، در جمع هادیان سیاسی سپاه پاسداران خطاب به آنها تاکید کرد « بازی های سیاسی ظاهر قضیه است» و آنها نباید فریب بخورند.... «اصل این است که هر دو لیست افراد صالحی را در بر می گیرد.»

بهروز صمد بیگی، روزنامه نگار مقیم ترکیه، آنچه حداد عادل در یک نشست نیروهای امنیتی و نظامی را محتمل می داند:« چند چهره از مجلس فعلی که اصلاح طلب خوانده می شوند، حضور دارند اما واقعیت این است که اینها طیف اصلاح طلبی را نمایندگی نمی کنند و جریان های اصلی اصلاح طلب در انتخابات غایب اند.»

صمدبیگی: در غیاب اصلاح طلبان، حکومت سعی دارد انتخابات را پر شور برگزار کند
صمدبیگی: در غیاب اصلاح طلبان، حکومت سعی دارد انتخابات را پر شور برگزار کند

او افزود:«انتخابات مجلس فقط بین اصولگرایان و طرفداران حاکمیت قرار است برگزار شود و هیچ نقشی برای منتقدان در نظر گرفته نشده است. همین کافی است که انتخابات خیلی سرد و با کمترین استقبال مردمی برگزار شود.»

این اولین انتخابات بعد از انتخابات جنجالی ریاست جمهوری سال ۸۸ است.

صمدبیگی از تلاش حکومت برای افزایش مشارکت می گوید:«نشانه هایی وجود دارد که حکومت سعی دارد مشارکت در انتخابات را افزایش دهد از جمله شاهدیم که آیت الله مهدوی کنی از چهره های با نفوذ اصولگرایان در بیانیه اخیرش ، به این مساله توجه دارد و گفته ما باید به دنبال مشارکت حداکثری باشیم چون میزان مشارکت می تواند پیام هایی داشته باشد.»

به اعتقاد این روزنامه نگار، حکومت در زمان باقیمانده تلاش بیشتری برای «شور و شوق نمایشی در انتخابات» خواهد داشت:«دست اندرکاران سعی دارند با لیست ها و افزایش انتقادات در روزهای آینده، فضای یک انتخابات پر شور را فراهم کنند. بنابراین احتمالا در روزهای آینده لیست های بیشتر انتشار می شود و حامیان و مخالفان دولت با انتقاد از همدیگر بر گرمی رقابت شان می افزایند.»

در هفته های اخیر از جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پایداری به عنوان دو رقیب نام برده می شود در حالیکه به عقیده بهروز صمد بیگی، «بدنه آنها مشابه است و تفاوت بنیادی در اعضای دو گروه دیده نمی شود.»

تنور داغ انتخابات

آنچه حداد عادل به «داغ کردن تنور انتخابات» تعبیر کرده ، بیشتر به اقدامات حکومت در آستانه انتخابات آینده مجلس باز می گردد. آیت الله خامنه ای ، رهبر جمهوری اسلامی پیش از این در سخنانی خواستار انتخاباتی پرشور شد.

برخلاف این انتظارات حکومت، اصلاح طلبان تمایلی برای شرکت در انتخابات ندارند.

بعد از اینکه شروط اصلاح طلبان از جمله آزادی زندانیان و زمینه برگزاری انتخابات آزاد از سوی حکومت رد شد، آنها قید حضور در انتخابات را زدند.

حامیان دولت هم بعد از علنی شدن اختلاف محمود احمدی نژاد با آیت الله خامنه ای به جریان انحرافی موسوم شده اند و به نظر می رسد نتوانند از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند.

حالا، همه رقابت محدود شده به دو گروه ؛ جبهه متحد اصولگرایان از چهرهای سنتی محافظه کار و جبهه پایداری انقلاب اسلامی از اصولگرایان جوان تر که سابقه حضور در دولت را هم دارند.

هر دو گروه خود را به آیت الله خامنه ای نزدیک می دانند و هر دو، دلخوشی از اصولگرایان منتقد دولت ندارند.

همین امروز که لیست جبهه متحد منتشر شده، این سه چهره اصولگرا، یعنی علی مطهری ، حمیدرضا کاتوزیان و علی عباسپور بخاطر انتقادات شان از دولت، از لیست جبهه متحد اصولگرایان خارج شدند.

علی مطهری هم به اعتراض گفته لیستی از نامزدهای منتقد دولت ارایه می کند تا به رقابت با اصولگرایان دیگر بپردازد.

بهروز صمد بیگی ، روزنامه نگار مقیم ترکیه، حذف منتقدان اصولگرا از لیست جبهه متحد را بیشتر به عملکرد شان در قبال سرکوب معترضان بعد از انتخابات مرتبط می داند تا انتقادات شان از دولت:«حذف این چهره ها بیشتر از اینکه بخاطر انتقادات شان از دولت باشد ، بخاطر عملکرد شان در قبال اعتراضات بعد از انتخابات است.»

وی افزود:«دوستان اصولگرای آنها معتقدند چهره هایی چون مطهری ، کاتوزیان و عباسپور در قبال آنچه آنها «جریان فتنه» می دانند موضع شدید نگرفتند. این به واقعیت نزدیک تر است وگرنه سایر منتقدان دولت مانند احمد توکلی، در لیست اصولگرایان حاضر اند.»

پیش از این در انتخابات گذشته مجلس، اصولگرایان منتقد مجلس هفتم که وقتی از لیست جبهه متحد اصولگرایان خارج شدند، مستقل در انتخابات حاضر شدند که نتوانست رای لازم را کسب کنند.

بهروز صمد بیگی اعتقاد دارد که این سرنوشت برای اخراجی های جدید جبهه متحد اتفاق نمی افتد:«فراکسیون اصلاح طلبان مجلس هر چند که نمایندگی طیف اصلاح طلبان را ندارند اما آن طور که گفته می شود این چهره های منتقد اصولگرا را جذب خواهد کرد.»

این روزنامه نگار شانس علی مطهری برای انتخاب دوباره به عنوان نماینده مجلس را زیاد می داند:«او در سالهای گذشته از جمله در زمان دولت خاتمی و دولت احمدی نژاد روحیه انتقادی خود را نشان داده و سخنران تاثیر گذاری است. من فکر می کنم حتی اگر آقای مطهری در لیست گروه های اصولگرا هم نباشد، باز امکان پیروزی او در انتخابات وجود دارد.

قرار است انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۲ اسفند در ایران برگزار شود.

XS
SM
MD
LG