لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۴

یک بولتن هشتاد صفحه ای؛ عامل اختلاف محافظه کاران ایران


محافظه کاران نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی ایران، هنوز برای ارایه لیست مشترک در انتخابات مجلس به توافق نرسیده اند. در روزهای اخیر، با انتشار بولتنی از سوی نزدیکان محمدتقی مصباح یزدی علیه محمدرضا مهدوی کنی، جدال لفظی گروه های اصولگرا شدت یافت.

«جبهه متحد اصولگرایان» و «جبهه پایداری انقلاب اسلامی» دو گروه اصلی در طیف محافظه کاران ایران هستند که با نزدیک شدن به انتخابات مجلس در ۱۲ اسفند، هنوز به توافق برای ارایه لیست مشترک، نرسیده اند.

محافظه کاران از انتخابات دومین دوره شوراهای شهر و روستا در سال ۸۱ تا آخرین انتخابات برگزار شده در ۲۲ خرداد ۸۸، پیروز انتخابات معرفی شده اند اما اکنون نگران اند که اختلافها، به شکست شان منجر شود.

اصلاح طلبان سرشناس، نقشی در این انتخابات ندارند و بعد از اینکه حکومت شروط برخی چهره های سرشناس آنها را بدون پاسخ گذاشت، قید حضور در انتخابات را زدند.

بعد از حبس خانگی میرحسین موسوی و مهدی کروبی و همچنین بازداشت فعالان سیاسی، محمد خاتمی رییس جمهوری سابق ایران خواستار آزادی آنها، برچیده شدن فضای امنیتی و برگزاری یک انتخابات آزاد شده بود که از سوی حکومت و شخص آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی پاسخی به این خواسته ها داده نشد.

اکنون در غیاب اصلاح طلبان رقیب، دو گروه اصلی محافظه کاران یعنی جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پایداری اختلاف شان شدت یافته است.

محمدرضا مهدوی کنی، رییس مجلس خبرگان هدایت جبهه متحد اصولگرایان را برعهده دارد و محمدتقی مصباح یزدی، پدر معنوی جبهه پایداری اصولگریان تلقی می شود که اغلب اعضای آن از اعضای سابق دولت احمدی نژاد هستند و اکثر آنها سابقه امنیتی - نظامی دارند.

تنها تشابه این دو گروه اصولگرا این است که خود را تابع بی چون و چرای رهبر جمهوری اسلامی می دانند.

بهنام قلی پور می گوید جبهه پایدار رادیکال تر از جبهه متحد اصولگرایی است
بهنام قلی پور می گوید جبهه پایدار رادیکال تر از جبهه متحد اصولگرایی است

بهنام قلی پور، روزنامه نگار مقیم آلمان، معتقد است از میان تفاوت های این دو گروه، «تندرو بودن جبهه پایداری» قابل توجه است.

او می گوید:« مصباح یزدی قرائت حداکثری و رادیکالی از متون اسلامی دارد اما مهدوی کنی اینطور فکر نمی کند. آقای مهدوی کنی در حوزه سیاست ، اجتماع و دیگر حوزه ها دیدگاه های متعدل تری به نسبت آقای مصباح یزدی دارد.»

بولتن هشتاد صفحه ای

دو تشکل اصولگرا در هفته های گذشته برای ارایه لیست مشترک تلاش کرده اند اما اختلافات ریشه ای مانع اتحاد آنها شده است. جبهه متحد اصولگرایان جبهه متحد را متهم می کند که آنها هنوز صف بندی مشخصی با نزدیکان محمود احمدی نژاد و آنچه جریان انحرافی می نامند، اتخاذ نکرده اند. در مقابل جبهه پایداری برخی اعضای سرشناس جبهه متحد را به «نداشتن بصیرت کافی در فتنه۸۸» متهم می کنند.

هفته پیش انتشار لیست احتمالی نامزدهای جبهه متحد و جبهه پایداری در نشریه ۹دی متعلق به حمید رسایی با واکنش هایی از دو سو رو برو شد اما مهمترین عامل اختلاف این دو گروه، انتشار بولتنی هشتاد صفحه ای از سوی جبهه پایداری است.

سایت فردا ، روز چهارشنبه گزارش داد «جبهه پایداری» در این بولتن با «سوء استفاده» از برخی سخنرانی های علی خامنه ای تلاش کرده خود را تنها جریان مورد تائید رهبر جمهوری اسلامی معرفی کند.

یک بولتن هشتاد صفحه ای؛ عامل اختلاف محافظه کاران ایران
یک بولتن هشتاد صفحه ای؛ عامل اختلاف محافظه کاران ایران

سایت دیگربان که «نقد و بررسی محافظه کاران ایران» را دنبال می کند این بولتن را حمله ی جدید جبهه پایداری «علیه مامور رهبر در انتخابات» نامید.

محمدرضا مهدوی کنی بطور غیر علنی از رهبر جمهوری اسلامی ماموریت دارد که اصولگرایان را حول یک محور متحد کند. اقدامی که تاکنون صورت نگرفته است.

بهنام قلی پور، روزنامه نگار مقیم آلمان دلیل اختلاف دو گروه عمده اصولگرایی را در نگرش سیاسی رهبران آن می داند. او می گوید:«عمده ترین دلیلی که اصولگرایان نمی توانند در انتخابات مجلس به اتحاد برسد به نوع نگاه آنها و استنباط شان از متون اسلامی ربط دارد.»

این روزنامه نگار می افزاید:«جبهه پایداری می گوید نوع نگاه به اسلام و عملکرد اصولگرایان سنتی مانند مهدوی کنی در سی سال گذشته موفق نبوده است. آنها می گویند سنتی های محافظه کار، نتوانسته اند براساس دستورات اسلامی جامعه را اداره کنند.»

قلی پور به هدف این گروه اشاره دارد:«طیف مصباح یزدی اعتقاد دارد همچنان می تواند براساس گفتمان سوم تیر، وارد انتخابات آینده بشود و از دولت محمود احمدی نژاد منهای اسفندیار رحیم مشایی حمایت می کند چون آنها خوشبین هستند که بتوانند نمایندگانی در مجلس داشته باشد و بعد از قدرت گرفتن در پارلمان ، برای انتخابات آینده ریاست جمهوری بتواند احمدی نژادی منهای رحیم مشایی را روی کار بیاورد.»

نگرانی جدید: جریان انحرافی

انتشار بولتن هشتاد صفحه ای جبهه پایداری، تا کنون واکنش فردا نیوز، دانشجویان محافظه کار ، خبرنامه دانشجویان و نهایتا جبهه متحد اصولگرایان را بر انگیخته است.

اختلاف جبهه متحد و پایداری در حالی ادامه دارد که هر دوگروه نگران حامیان محمود احمدی نژاد هستند که سعی دارند در انتخابات مجلس، نمایندگانی نزدیک به دولت را به بهارستان بفرستد.

بعد از افشای اختلاف محمود احمدی نژاد و آیت الله خامنه ای، محافظه کاران معتقدند افرادی چون اسفندیار رحیم مشایی، دولت احمدی نژاد را از آرمان های اصولگرایی منحرف کرده است. پیش از این گزارش هایی منتشر شد که از تلاش دولت برای حمایت از نامزدهای نزدیک خود در انتخابات مجلس خبر می دهد.

جریان انحرافی یا همان حلقه نزدیکان محمود احمدی نژاد، این اتهامات را رد می کنند با این حال در هفته های اخیر سعی دارند نشست های انتخاباتی منظمی برگزار کنند.

برغم رقابت این گروه ها، هنوز مشخص نیست مردم از انتخابات آینده تا چه حد استقبال کنند.

آخرین انتخابات برگزار شده در ایران، انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بود که دو نامزد رقیب محمود احمدی نژاد و هواداران شان، هرگز نتایج آن انتخابات را نپذیرفتند.

XS
SM
MD
LG