لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۶

پیامدهای تهاجم نظامی روسیه به اوکراین؛ مأموریت مشترک مریخ به تعویق می‌افتد


مریخ‌نورد مشترک اروپا و روسیه
مریخ‌نورد مشترک اروپا و روسیه

سازمان فضایی اروپا دوشنبه اعلام کرد که به دلیل تحریم‌های مرتبط با جنگ در اوکراین «بسیار بعید» است عملیات مشترک اروپا و روسیه برای ارسال یک کاوشگر به کره مریخ امسال انجام شود.

این سازمان پس از نشست مقامات ۲۲ کشور عضو خود گفت که در حال بررسی شرایط کنونی است تا آگاهی‌های بیشتری را درباره تأثیرات تحریم‌های وضع‌شده علیه روسیه بر «روسکاسموس» - سازمان فضایی روسیه - کسب کند.

با این حال این سازمان اعلام کرد که با توجه به گستردگی تحریم‌ها بسیار بعید است که پرتاب کاوشگر مشترک اروپا و روسیه به کره مریخ در سال ۲۰۲۲ انجام شود.

این پرتاب در سال ۲۰۲۰ به دلیل همه‌گیری ویروس کر‌ونا و مشکلات فنی به تعویق افتاد. براساس برنامه اعلام شده، قرار بود که این کاوشگر در ماه سپتامبر با یک موشک روسی از مرکز فضایی بایکونور قزاقستان به مریخ پرتاب شود؛ ولی تهاجم نظامی روسیه به ا‌وکراین شرایط را تغییر داد.

تعویق دوباره پرتاب موشک معمولا به معنای تأخیر چند ماهه و حتی چند ساله این پروژه است؛ چرا که این کاوشگر فقط در پنجره زمانی خاصی که سیاره‌ها در یک راستا قرار داشته باشند قادر به انجام سفر به مریخ خواهد بود.

سازمان‌های فضایی اروپا و روسیه چند سالی است که مأموریت اکتشافی خود برای اعزام کاوشگر به کره مریخ را آغاز کردند. فرود مریخ‌نورد آزمایشی آنها بر سیاره سرخ در سال ۲۰۱۶ شکست خورد، ولی باعث کسب تجربیات ارزنده‌ای برای اعزام کاوشگر اصلی شد.

مرکز فضایی بایکونور در قزاقستان
مرکز فضایی بایکونور در قزاقستان

به دنبال رویدادهای اخیر، سازمان فضایی روسیه شنبه اعلام کرد که کارکنان خود را از پایگاه فضایی اروپا در گویان فرانسه خارج می‌کند. این پایگاه فضایی مرکزی برای پرتاب ماهواره‌های اروپایی با استفاده از موشک‌های روسی است، ولی به نظر می‌رسد که این همکاری فعلا متوقف خواهد شد.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، چند هفته پیش گفته بود که اروپا به سیاست‌های فضایی جسورانه‌تری نیاز دارد و در صورتی که از رقبای خود در زمینه‌های فناوری، دانش، و نظامی عقب بماند، حاکمیتش به مخاطره خواهد افتاد.

اروپا به رغم برخورداری از توانایی موشکی لازم برای فرستادن ماهواره به مدار زمین، برای اعزام فضانوردانش به شرکای روسی و آمریکایی خود وابسته است.

در شرایطی که به نظر می‌رسد سازمان فضایی اروپا تلاش می‌کند که به تدریج از همکاری‌های خود با سازمان فضایی روسیه بکاهد، فعلا ایالات متحده برنامه‌ای در این زمینه ندارد.

ایستگاه فضایی بین‌المللی
ایستگاه فضایی بین‌المللی

رئیس عملیات فضایی ناسا دوشنبه گفت که این سازمان ایستگاه فضایی بین‌المللی را طبق معمول با حمایت و مشارکت روسیه اداره می‌کند و در ارتباط، آموزش، و همکاری طرفین تغییری ایجاد نشده است.

آمریکا و روسیه گردانندگان اصلی ایستگاه فضایی بین‌المللی هستند که با مشارکت پنج سازمان فضایی از پانزده کشور جهان فعالیت می‌کند.

در حال حاضر چهار آمریکایی، دو روس، و یک آلمانی ساکن‌ ایستگاه فضایی بین‌المللی هستند.

XS
SM
MD
LG