لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۰

گزارش تحلیلی: «گذار انرژی» و جایگاه آینده ایران در عرصه انرژی جهانی


نیروگاه‌های نفت و گاز در ایران (آرشیو)
نیروگاه‌های نفت و گاز در ایران (آرشیو)

بررسی‌های پایگاه داده‌های باز ایران «عدم توجه حکومت ایران به تغییرات منابع انرژی» را از علل اصلی آسیب‌پذیری جدی اقتصاد ایران دانسته است. این در حالی است که دیگر کشورهای فروشنده سوخت‌های فسیلی برای ایجاد زیرساخت‌های انرژی‌های تجدیدپذیر دست به سرمایه‌گذاری‌های هنگفت زده‌اند.

بنا بر این گزارش، تغییر منابع انرژی به انرژی پایدار و تجدید‌پذیر، به خصوص در کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی که شامل بیشتر کشور‌های اروپایی، آمریکای شمالی، کره جنوبی، استرالیا و ژاپن می‌شود، در جریان است.

این اقدام نه تنها موجب افزایش امنیت انرژی این کشورها می‌شود، بلکه از تاثیرات منفی بر محیط زیست تغییرات اقلیمی می‌کاهد.

ایران بزرگترین ترکیب ذخایر نفت و گاز جهان را دارد و بنا بر تحقیقات پایگاه داده‌های باز ایران، این منابع - در اوج تحریم‌ها - کلیدی برای بقای جمهوری اسلامی بوده‌ است.

ایران در صدر چهار کشور دارنده بزرگترین ذخایر نفت و گاز

پایگاه داده‌های باز ایران هر یک از این چهار کشور را به ترتیب مورد بررسی قرار داده است.

۱. ایران: ایران اگرچه بزرگ‌ترین دارنده ذخایر نفت و گاز در جهان است، اما سال‌ها است که به دلیل تحریم‌های بین المللی از بازارهای بزرگ انرژی منزوی شده است.

۲. ونزوئلا: اگرچه تولید نفت ونزوئلا در سال‌های اخیر به دلیل نداشتن مدیریت موثر و عدم سرمایه‌گذاری خارجی کاهش یافته است، این کشور همچنان به عنوان کشوری شناخته می‌شود که یکی از بزرگ‌ترین ذخایر نفت جهان را دارد. تا همین اواخر، این کشور مورد تحریم آمریکا بود و به همین خاطر، مشکلات ونزوئلا برای صادرات نفت و به روزرسانی زیرساخت‌های قدیمی نفت و گازش، شباهت‌هایی با ایران داشت.

۳. عربستان سعودی: در میان این چهار کشور، عربستان بهترین روابط را با غرب دارد. با این حال، روابط بین عربستان سعودی و ایالات متحده در سال‌های اخیر، خیلی نزدیک نیست. با کاهش وابستگی ایالات متحده به نفت وارداتی، عربستان سعودی روی شرق، به ویژه چین، تمرکز کرده است.

۴. روسیه: این کشور تا فوریه سال گذشته تامین کننده انرژی اروپا بود. اما تجاوز نظامی روسیه به اوکراین باعث شد رهبران اتحادیه اروپا برنامه‌های انرژی خود را از تامین کنندگان دیگری بخرند.

هر چند، به گزارش داده‌های باز ایران، این چهار کشور یک وجه مشترک دارند و آن افزایش روزافزون «روابط سیاسی و اقتصادی آن‌ها با چین‌» است.

بنا بر این گزارش، «فقط پنج سال پیش»، تصور اینکه چین در نقش «دلال صلح بین ایران و عربستان سعودی» قرار بگیرد و غرب را کنار بگذارد، غیر قابل تصور بود. چین همچنین بزرگترین خریدار نفت خام، ال‌پی‌جی، و محصولات پتروشیمی ایران و مقصد اصلی نفت خام ونزوئلا است.

این مطلب با استفاده از گزارش پایگاه داده‌های باز ایران تنظیم شده است

XS
SM
MD
LG