لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۲

گزارش ویژه | انتخابات ترکیه؛ تغییر احتمالی سیاست مهاجرتی و نگرانی مهاجران ایرانی


کمال قلیچ‌دار اوغلو و رجب طیب اردوغان، دو نامزد ریاست‌جمهوری ترکیه، در دور دوم با هم رقابت می‌کنند
کمال قلیچ‌دار اوغلو و رجب طیب اردوغان، دو نامزد ریاست‌جمهوری ترکیه، در دور دوم با هم رقابت می‌کنند

در شرایطی که وعده اجرای سیاست‌های ضدمهاجرتی به یکی از شعارهای «رأی‌آور» در انتخابات ترکیه تبدیل شده است، چند مهاجر ایرانی ساکن ترکیه در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا گفته‌اند تغییر احتمالی قوانین مهاجرتی موجی از نگرانی‌ها در میان ایرانیان ساکن ترکیه ایجاد کرده است.

کمال قلیچ‌دار اوغلو رقیب رجب طیب اردوغان می‌گوید بیش از «۱۰ میلیون مهاجر غیرقانونی» را که در این کشور زندگی می‌کنند ظرف یک سال «مطابق با قوانین بین‌المللی و حقوق بشری» باز خواهد گرداند.

دور دوم این انتخابات روز یکشنبه ۷ خرداد برگزار می‌شود. به گفته برخی کارشناسان، شعارهای انتخاباتی درباره مهاجران یکی از موارد تعیین‌کننده این دور از انتخابات خواهد بود.

امید اوزداغ، رهبر «حزب پیروزی» که مدافع سیاست‌های ضدمهاجرتی است، از کمال قلیچ‌دار اوغلو حمایت کرده و با او بر سر بازگرداندن مهاجران توافق کرده است.

در دور اول انتخابات، رجب طیب اوغان ۴۹.۵ درصد و کمال قلیچ‌دار اوغلو ۴۴.۹ درصد آرا را به دست آورده‌اند.

  • نجات بهرامی: اغلب مردم ترکیه مهاجران را «وبال گردن» می‌دانند

نجات بهرامی، روزنامه‌نگار مقیم ترکیه، به صدای آمریکا می‌گوید: «مسئله مهاجران در این سال‌ها به یک مسئله بسیار مهم در حوزه سیاسی ترکیه تبدیل شده و وعده اخراج مهاجران غیرقانونی و تحدید (محدود کردن) مهاجران قانونی توسط نامزدها، وعده‌ای رأی‌آور است.»

او می‌افزاید، سیاست‌های ضدمهاجرتی «بین مردم طرفدار کم ندارد، و بحران اقتصادی و تورم متداوم و همچنین سقوط ارزش لیر، «سبب شده نگاه مردم به مهاجران منفی بشود» و «بسیاری از مردم ترکیه مهاجران «غیرقانونی اغلب سوری» را «وبال گردن مردم ترکیه» می‌دانند.

این روزنامه‌نگار مقیم ترکیه با بیان این که اکثر ایرانیان ساکن این کشور «به نوعی از ایران فرار کرده‌اند و چاره‌ای جز ترک خاک ایران» و سکونت موقت در ترکیه نداشته‌اند، می‌گوید که آنها «اکنون با بحران خیلی زیادی مواجه هستند» و معلوم نیست در صورت اجرایی شدن سیاست‌های ضد مهاجران در ترکیه و «مخصوصا برنده شدن رقیب اردوغان چه سرنوشتی در انتظارشان است و این دغدغه‌ای بزرگ برای خانواده‌های ایرانی ساکن ترکیه است.»

  • مهشید ناظمی: جان پناهندگان در صورت دیپورت در خطر است

مهشید ناظمی، فعال مدنی پناهنده در ترکیه، مهاجران ایرانی ساکن این کشور را به سه دسته پناهندگان، سرمایه‌گذاران، و اقامت‌کنندگان با ویزای توریستی تقسیم می‌کند و می‌افزاید: «سیاست‌های سختی که رقیب اردوغان از آن سخن می‌گوید نگرانی‌های زیادی به وجود آورده است.»

او با شرح نگرانی‌های سرمایه‌گذاران ایرانی در ترکیه در پی طرح شعارهای تبلیغاتی ضد مهاجران، خطر بیشتر را متوجه پناهندگان، به‌ویژه کنشگران سیاسی و مدنی، افرادی که دین خود را تغییر داده‌اند، و اعضای جامعه ال‌جی‌بی‌تی می‌داند.

به گفته مهشید ناظمی، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان پرونده پناهجویان در ترکیه را به اداره مهاجرت و پلیس این کشور ارجاع داده و آنها نیز «به دلایل واهی» پرونده‌ها را رد می‌کنند و پناهنده‌ها را «وارد پروسه‌های طولانی دادگاه‌ها» می‌کنند و «حکم به دیپورت» می‌دهند.

ناظمی می‌افزاید، فعالان سیاسی در صورت دیپورت با خطر «زندان، شکنجه، و اعدام» روبه‌رو می‌شوند و اعضای جامعه ال‌جی‌بی‌تی «از طرف خانواده‌هایشان نیز تحت فشار هستند و به مرگ تهدید می‌شوند.»

یک منبع آگاه در امور ترکیه نیز که خواست نامش ذکر نشود، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید، سخت‌گیری‌ها در قبال مهاجران در صورت برنده شدن هر کدام از نامزدها برقرار خواهد بود.

به گفته او، اگر حزب عدالت و توسعه و نامزد آن رجب طیب اردوغان در انتخابات پیروز شود و رئیس‌جمهوری بماند، وضعیت فعلی ادامه خواهد یافت، هرچند سخت‌گیری برای مهاجران در سیاست‌های این حزب نیز وجود دارد و اکنون نیز پناهندگان را «رد می‌کنند.»

این منبع مطلع با بیان این که سیاست‌های ضدمهاجرتی در ترکیه مختص ایرانیان نیست و درباره کل خارجی‌های ساکن ترکیه صادق است، می‌افزاید که سیاست‌های طرف مقابل «سخت‌گیرانه‌تر» است و کمال قلیچ‌دار اوغلو گفته در صورت برنده شدن «در عرض یک سال کل پناهندگان سوری و افغان را باز خواهد گرداند و به‌شدت با خارجی‌ها برخورد خواهد کرد.»

این منبع آگاه در امور ترکیه، همچنین تأکید می‌کند در صورت برنده شدن قلیچ‌دار اوغلو، «اکثر مهاجران ایرانی اعم از پناهنده یا سرمایه‌گذار، مجبور خواهند شد خاک ترکیه را ترک کنند.»

هم‌زمان با نگرانی‌ها از تشدید سیاست‌های ضدمهاجرتی در صورت پیروزی کمال قلیچ‌دار اوغلو، کردهای مخالف رجب طیب اردوغان نیز نگران هستند که پیروزی او باعث تقویت سرکوب آنها شود.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG