یک اقتصاددان در تهران هشدار داده است که اگر مقامات جمهوری اسلامی به واقعیتهای سیاسی توجه نکنند، کشور «با بحرانهای تاریخی مواجه خواهد شد» و به گفته او پیامد چنین بحرانهایی «با حمله مغولها» قابل مقایسه خواهد بود.
همزمان، نخستین روز از معاملات بورس تهران در این هفته با کاهش «۱.۶ درصدی» مواجه شد و روند خروج پول حقیقی از بازار سهام ادامه یافت.
«حمله مغولها»
به اعتقاد حسین راغفر، اقتصاددان، «توجه به واقعیتهای اقتصادی» برای «بقای نظام سیاسی» مسئلهای حیاتی است.
او با بیان این که در نیمقرن گذشته از دهه ۵۰ تاکنون مانند امروز «فقر و نابرابری به این شکل عریان و تأثربار نداشتیم»، به وبسایت «رویداد ۲۴» گفته است: «اوضاع معیشت وخیم است، قیمت دلار ۴۵ هزار تومان و سکه ۲۵ هزار تومان است. آیا سیاستگذاران بحران را تشخیص نمیدهند؟ اگر تشخیص میدهند چرا کاری نمیکنند؟ چون هیچ کاری اثرگذاری انجام نمیشود.»
آقای راغفر با تأکید بر این که همه نهادهای نظارتی «حکومتی هستند»، گفت که به جای در نظر گرفتن «مصالح مردم و جامعه»، آنها «به فرمان کار میکنند» و هر یک «منافع خاصی دارند» و حکومت نیز «سهم خودش را در بروز این بحران مرتبا انکار» میکند.
به گفته این استاد اقتصاد دانشگاه، در چنین وضعیتی ایران «با بحرانهای تاریخی مواجه خواهد شد که در تاریخ کشور احتمالا باید پیامدهای آن را با حمله مغولها مقایسه کنیم.»
خروج سرمایه از بورس
به گزارش اقتصادآنلاین در روز شنبه هشتم بهمن، «۱۲۰۰ میلیارد» تومان پول حقیقی از بازار سهام، به ویژه در گروه نفت و بانک، خارج شد و این روند در صورت ادامه «میتواند برای بورس تهران مشکلساز» شود.
روز پنجشنبه گذشته هم ۱۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بورس تهران خارج شد.
وبسایت تجارتنیوز گزارش داده است که بورس «با یک چالش جدی» مواجه است و «شاخص کل با افت ۱۱ هزار و ۸۷۵ واحدی در آستانه از دست دادن کانال ۱.۶ میلیونی قرار گرفته است.
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ، با اشاره به زیان «۱۰۰ هزار میلیارد تومانی سهامداران، آن را نتیجه نامه منتشرشده شورای رقابت دانسته و از این شورا خواسته از اظهارنظر خودداری کند.
در حال حاضر مردم اجازه یافتهاند تا سقف پنج هزار یورو «فقط با کارت ملی» از صرافیها خرید کنند در حالی که روز شنبه دلار «حوالی قیمت ۴۴ هزار و ۴۰۰ تومان» در بازار آزاد معامله میشود و بر اساس این گزارش، «مسیر پیش گرفته شده از سوی بانک مرکزی نتوانسته آن طور که انتظار میرفت، موفق عمل کند.»