لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۰

بایدن در فنلاند: اجلاس «ناتو» تاریخی بود


دیدار جو بایدن با سران کشورهای شمال اروپا در هلسینکی پایتخت فنلاند. پنجشنبه ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۳ (۲۲ تیر ۱۴۰۱)
دیدار جو بایدن با سران کشورهای شمال اروپا در هلسینکی پایتخت فنلاند. پنجشنبه ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۳ (۲۲ تیر ۱۴۰۱)

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز پنجشنبه ۲۲ تیر در دیدار با رهبران کشورهای شمال اروپا در هلسینکی پایتخت فنلاند، اجلاس ناتو را به دلیل تعهد بلندمدت اعضا به ادامه کمک رسانی به اوکراین «تاریخی» خواند.

حضور فنلاند در اجلاس اخیر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، به عنوان جدیدترین عضو این ائتلاف دفاعی غرب محور مورد استقبال اعضا قرار گرفت و برای پیشبرد عضویت سوئد آخرین مانع برداشته شد.

بایدن روز پنجشنبه دیدار ی دو جانبه با همتای فنلاندی خود داشت که طی آن رئیس جمهوری آمریکا بخشی از محتوای دیدار دوجانبه روز گذشته خود با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین و میهمان ویژه اجلاس دو روزه سران ناتو را توضیح داد.

او گفت: «ما ملاقات طولانی و بسیار خوبی با زلنسکی و فرماندهان نظامی‌اش داشتیم و او در نهایت از جلسه بسیار خوشحال خارج شد. ما فکر می‌کنیم که این دوره‌ای متفاوت در ماهیت روابط ما باشد و به زودی همراهی سوئد ما نیز تاثیر بزرگی ایجاد می‌کند، بنابراین من مشتاق ادامه کار با شما هستم.»

دستور کار اجلاس آمریکا و کشورهای شمال اروپا موسوم به نوردیک شامل بحث و گفتگو در مورد تغییرات آب و هوا، همکاری امنیتی و فناوری‌های نوظهور بود.

رئیس جمهوری آمریکا گفت: «ما دیدگاه مشترک و مشابهی در خیلی از زمینه‌ها از جمله جهان آزاد و امن و فراهم کردن فرصت‌ها برای همه داریم، ما بر این بارویم که وقتی کشورهای کم در آمد به رفاه برسند، همه ما وضعیت مناسبی خواهیم داشت. ما همچنین همکاری‌مان در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی را تقویت می‌کنیم، »

پنج کشور شمال اروپا که شامل سه پادشاهی دانمارک، نروژ و سوئد و دو جمهوری ایسلند و فنلاند می‌شود، همه به غیر از سوئد عضو ناتو هستند.

فنلاند و سوئد در واکنش به حمله روسیه به اوکراین در سال گذشته به دنبال عضویت در ناتو بودند.

این ائتلاف در ماه آوریل فنلاند را پذیرفت، اما درخواست سوئد به خاطر عدم توافق ترکیه به تاخیر افتاد. دلیل ترکیه برای رد این درخواست این بود که سوئد نسبت به گروه‌هایی که آنکارا آن‌ها را سازمان‌های تروریستی به حساب می‌آورد، زیادی با ملایمت رفتار می‌کند.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، پس از چندین دور مذاکرات و تصویب اصلاحات در سوئد که شامل قانون جدید ضد تروریسم می‌شود، این هفته گفت که مخالفت خود را کنار گذاشته و به قانون‌گذاران ترکیه توصیه می‌کند موافقت خود را برای پیوستن سوئد به ناتو اعلام کنند.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین درباره همکاری در زمینه فناوریهای نوین و هوش مصنوعی هم صحبت کرد.

او گفت: «ما در تولید نسل بعدی فناوری‌های نوین پیشگام هستیم و این مسئله اقتصادهای‌مان را توانمند می‌کند. و من فکر می‌کنم که باید هماهنگی‌هایمان در این زمینه بسیار نزدیک بماند، زیرا آنچه ما انجام می‌دهیم یک مزیت بزرگ برای بشریت است. اما اگر همکاری نکنیم می‌تواند مشکلات بزرگی را در زمینه‌های هوش مصنوعی و در موارد دیگر برای ما و جهان ایجاد کند.»

بایدن همچنین باردیگر تعهد این کشورها در اجلاس سران ناتو در لیتوانی به ادامه کمک رسانی به زلنسکی را یادآوری کرد و در پایان حضورش در فنلاند در کنفرانس خبری مشترک با همتای فنلاندی خود شرکت کرد.

XS
SM
MD
LG