جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، پیش از سفر به بریتانیا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تماس گرفت تا راه را برای موافقت آنکارا با پیوستن سوئد به اعضای ناتو هموار کند، روندی که برای تصویب به موافقت تمامی اعضا نیاز دارد.
به گزارش صدای آمریکا، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «نمیتوانم مشخص کنم که این رویداد چقدر نزدیک یا چقدر دور است، تنها چیزی که میتوانم بگویم این است، ما معتقدیم سوئد باید هر چه زودتر به عضویت ناتو درآید. ما معتقدیم، باید راهی برای انجام این کار وجود داشته باشد.»
آنکارا در این خصوص اعلام کرد، سوئد «گامهایی در مسیر درست» برداشته است، اما این پیشرفت برای حمایت از درخواست استکهلم در پیوستن به ناتو کافی نبوده است.
در همین راستا متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در توییتی از گفتگوی وزرای خارجه ایالات متحده و ترکیه خبر داد.
میلر نوشت: «آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه درباره نشست این هفته ناتو و اهمیت پیوستن سوئد به ناتو گفتگو کرد.»
به دنبال تهاجم روسیه به اوکراین، دو کشور سوئد و فنلاند متقاضی پیوستن به ناتو شدند. اگرچه فنلاند نهایتا موفق شد به ناتو بپیوندد، درخواست عضویت سوئد به دلیل مخالفتهای ترکیه و مجارستان هنوز به جایی نرسیده است.
ترکیه و سوئد مدتی طولانی است که رابطه پرتنشی دارند.
سوئد بارها از ترکیه به دلیل وضعیت حقوق بشر و عدم پایبندیاش به استانداردهای دموکراتیک انتقاد کرده است.
در مقابل، ترکیه مدعی است سوئد به گروههای «تروریستی» پناه میدهد و هنوز به تعهدات خود بر اساس توافق حاصله در خرداد سال گذشته در مادرید عمل نکرده است.
سوئد به دنبال خواستههای ترکیه، اصلاحاتی از جمله قانون جدید ضد تروریستی را وضع کرده است.
اردوغان ابتدا فنلاند را به انجام همین کار متهم کرد، اما سرانجام درخواست هلسینکی برای پیوستن به ناتو را در آوریل تایید کرد.
سران و نمایندگان ارشد کشورهای عضو ناتو، یازده تا دوازدهم ژوئیه در ویلنیوس (پایتخت لیتوانی) گرد هم میآیند تا به طیف گستردهای از موضوعات، از اختلافات بر سر درخواست عضویت اوکراین و الحاق سوئد گرفته تا افزایش ذخایر مهمات و بررسی اولین طرحهای دفاعی در دهههای اخیر به بحث و تبادل نظر بپردازند.