تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که یخچالهای ساحلی قطب جنوب با سرعتی بیشتر از آن چه که طبیعت بتواند دوباره آنها را جایگزین کند در حال نابودی هستند.
این پژوهش نشان میدهد که سرعت نابودی یخهای بزرگترین سکوی یخی جهان در ۲۵ سال گذشته دو برابر تخمینهای قبلی است.
به گزارش رویترز، نتایج اولین پژوهش از این دست که توسط پژوهشگران آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در نزدیکی لسآنجلس انجام شده، نگرانیهای جدیدی را در مورد سرعت تغییرات اقلیمی در ضعیفتر شدن سکوهای یخی شناور قطب جنوب و افزایش سطح دریاها در جهان ایجاد کرده است.
نتایج این پژوهش که در مجله علمی «نیچر» (طبیعت) چاپ شده، نشان میدهد نازک شدن و فروریزی سکوهای یخی قطب جنوب، سبب شده است که از سال ۱۹۹۷ تا به امروز، مقدار آن حدود ۱۲ هزار میلیارد تُن کاهش پیدا کند. این دو برابر رقمی است که دانشمندان در گذشته پیشبینی کرده بودند.
دانشمندان میگویند پیامدهای این تحول بسیار عظیم است، چرا که قطب جنوب ۸۸ درصد از یخهای بالقوه سطح آب جهان را در خود جای داده است.
شگلگیری سکوهای یخی، یا به اصطلاح «یختاقها» که لایههای یخزده دائمی آب شیرین متصل به خشکی است، هزاران سال طول میکشد. این سکوها مانند تکیهگاه عمل میکنند و یخچالهای طبیعی را در جای نگه میدارند. اگر این سکوهای یخی از بین بروند، یخچالهای طبیعی به راحتی به داخل اقیانوس می لغزند و باعث بالا آمدن سطح دریاها می شوند.
وقتی که سکوهای یخی پایدار باشند، چرخه طبیعی طولانی مدت یخزایی و رشد دوباره یخ نسبتاً ثابت میماند.