روزنامه گاردین به نقل از منابع خود اعلام کرد بریتانیا و آمریکا نسبت به احتمال تبادل فناوری و دانش هستهای روسیه در ازای دریافت موشکهای بالستیک از جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کردهاند.
این روزنامه بریتانیایی بدون گزارش جزئیات بیشتر از این خبر، به دیدار روز جمعه، ۲۳ شهریور کییر استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا و جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در واشنگتن و تاکید آنها بر لزوم «همکاری نظامی تنگاتنگ» اشاره کرد.
هفته گذشته، بریتانیا، فرانسه و آلمان به طور مشترک هشدار دادند که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران بدون توجیه غیرنظامی معتبر، به شدت افزایش یافته است.
حال آگاهان میگویند جمهوری اسلامی که براساس گزارشهای بینالمللی در آستانه دستیابی به سلاح هستهای است میتواند با همکاری متخصصان روس، فرایند تولید سلاح اتمی را تسریع کند.
وزیر امور خارجه آمریکا، در نشست هفته گذشته با همتای بریتانیایی خود در لندن، روسیه را به اشتراک فناوری با جمهوری اسلامی از جمله در حوزه هستهای و اطلاعات فضایی متهم و از فعالیتهای بیثباتکننده این دو کشور انتقاد کرد.
آنتونی بلینکن در دیدار با دیوید لمی در لندن همچنین تایید کرد که نخستین محموله موشکهای بالستیک ایرانی فتاح-۳۶۰ با برد ۱۲۰ کیلومتر به روسیه تحویل داده شده است.
نگرانی غرب در مورد نزدیکی حکومت ایران به ساخت سلاح هستهای، تنشها در خاورمیانه را همزمان با حملات اسرائیل به غزه و حماس افزایش داده است. ایران و حزبالله لبنان، متحدان حماس هستند و اسرائیل، توسعه هستهای جمهوری اسلامی به عنوان تهدیدی جدی برای خود تلقی میکند.
پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، ایران پهپادهای شاهد را به مسکو ارسال کرد و به روسیه در ساخت کارخانهای برای تولید بیشتر این پهپادها جهت حمله به اوکراین کمک کرد. در ماه آوریل امسال، ایران با یک حمله موشکی و پهپادی به سبک روسی به اسرائیل، حملهای انجام داد که با کمک آمریکا و بریتانیا مهار شد.
روسیه و ایران که در گذشته همپیمان نبودهاند، در سالهای اخیر در مخالفت با غرب متحدتر شدهاند و به عنوان بخشی از یک «محور بیثباتی» که شامل چین و کره شمالی نیز میشود، عمل میکنند. این اتحاد بازتابی از بازگشت به دوران جنگ سرد و رقابت میان دولتهاست.