وزیران خارجه کشورهای عضو «گروه هفت» روز شنبه ۲۴ شهریور با انتشار بیانیهای مشترک، انتقال موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی ایران به روسیه را با شدیدترین لحن محکوم کردند.
وزیران خارجه گروه هفت در این بیانیه یادآور شدند که روسیه با استفاده از جنگافزارهای ایرانی غیرنظامیان اوکراینی را کشتار میکند و زیرساختهای حیاتی این کشور را هدف حمله قرار میدهد.
آنها هشدار دادند که همچنان به تعهد خود مبنی بر پاسخگوکردن حکومت ایران به دلیل حمایت غیرقانونیاش از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین پایبند هستند و با اقدامات «جدید» و «چشمگیر» خود به آن پاسخ میدهند.
به گفته آنها، تجاوزگری روسیه، نقض فاحش قوانین بینالمللی از جمله منشور سازمان ملل متحد است.
بر اساس بیانیه دیپلماتهای ارشد هفت کشور صنعتی جهان، «ایران باید فورا به همه حمایتها از جنگ غیرقانونی و توجیهناپذیر روسیه علیه اوکراین را پایان دهد و انتقال موشکهای بالستیک، پهپادها، و فناوریهای مربوطه [به روسیه] را که تهدیدی مستقیم علیه مردم اوکراین و، در سطحی وسیعتر، علیه امنیت اروپا و جهان است، متوقف کند.»
گروه هفت متشکل از هفت کشور ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ژاپن، کانادا، و ایتالیا است.
پیشتر رابرت وود، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، روز جمعه ۲۳ شهریور در نشست شورای امنیت این سازمان گفت روسیه طی ماه جاری میلادی نخستین محموله شامل صدها موشک بالستیک ساخت ایران را دریافت کرده است.
به گفته او، ایران و روسیه در اواخر سال گذشته میلادی قرارداد تسلیح مسکو به موشکهای ایرانی را امضا کردند و تابستان سال جاری، پرسنل ایرانی استفاده از موشکهای بالستیک کوتاهبرد «فتح ۳۶۰» را به پرسنل نظامی روس آموزش دادند.
رابرت وود این اقدام جمهوری اسلامی را تحولی «بسیار بیثباتکننده» خواند که بر رنجهای مردم اوکراین خواهد افزود.
معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل یادآور شد که جمهوری اسلامی طی دو سال و نیم گذشته هزاران پهپاد در اختیار روسیه قرار داده که نیروهای این کشور از آنها برای حمله به غیرنظامیان اوکراینی و زیرساختهای غیرنظامی استفاده کردهاند.
او هشدار داد که شراکت روسیه و ایران نهتنها تهدیدی علیه اوکراین و اتحادیه اروپا است بلکه به طور مستقیم فعالیتهای بیثباتکننده جمهوری اسلامی در خاورمیانه و سراسر جهان را میسر میکند.
در همین ارتباط، اتحادیه اروپا نیز ضمن محکوم کردن این اقدام حکومت ایران تاکید کرد پاسخ این اتحادیه «به سرعت» و در هماهنگی با شرکای بینالمللی خواهد بود و اقدامات محدودیتی «جدید و عمده» از جمله تحریم «افراد و نهادهای دستاندرکار در برنامههای موشکی و پهپادی» جمهوری اسلامی را در بر خواهد گرفت.
روابط روبه گسترش نظامی مسکو و تهران و استفاده نیروهای روسیه از پهپادهای انتحاری ساخت جمهوری اسلامی برای حمله به تجهیزات غیرنظامی و شهروندان اوکراینی، کشورهای غربی را به وضع تحریمهای گستردهای علیه افراد و نهادهای ایرانی دستاندرکار در این روابط وا داشته است.