در پی اعمال دور تازهای از تحریمهای غرب علیه ایران به دلیل انتقال موشکهای بالستیک به روسیه، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۲۲ شهریور روسای نمایندگیهای سیاسی بریتانیا، فرانسه، هلند، و آلمان را احضار کرد.
خبرگزاری میزان، متعلق به قوه قضائیه، ادعا کرد که بیانیه اعتراضی سه کشور بریتانیا، آلمان، و فرانسه «نامتعارف»، «همسو با آمریکا» و «به بهانه ادعای دخالت در مناقشه اوکراین» است.
این سه کشور اروپایی در بیانیهای مشترک، صدور موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی به روسیه را نشانه «تشدید پشتیبانی نظامی جمهوری اسلامی از تهاجم روسیه علیه اوکراین» خوانده و آن را اقدامی برای «هدف قراردادن خاک اروپا به وسیله موشکهای ایرانی و دامنزدن به رنج مردم اوکراین» توصیف کردهاند.
وزارت امور خارجه بریتانیا و هلند روز چهارشنبه ۲۱ شهریور به نشانه اعتراض، روسای نمایندگی جمهوری اسلامی در کشورهای خود را احضار کرده بودند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سهشنبه ۲۰ شهریور اعلام کرد که روسیه موشکهای بالستیک را از جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است و احتمالاً در هفتههای آینده از آنها در جنگ با اوکراین استفاده خواهد کرد.
به دنبال انتشار این خبر، چهار کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان از اعمال یک سلسله تحریمهای جدید علیه برخی افراد و نهادهای کلیدی دستاندرکار حمایت نظامی جمهوری اسلامی از روسیه از جمله هواپیمایی جمهوری اسلامی، ایران ایر، خبر دادند.
سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه هم توافقنامههای دو جانبه با ایران مبنی بر ارائه خدمات هوایی را لغو کردند.
به گزارش میزان، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی با محکوم کردن تحریمهای تازه، خبر فروش موشکهای بالستیک به روسیه را «کاملا بیاساس و کذب» خوانده است. مقامات روسیه هم اظهارات آنتونی بلینکن در این باره را «بیاساس» دانستهاند.
همکاریهای فزاینده حکومت جمهوری اسلامی و روسیه طی سالهای گذشته کشورهای غربی را بر آن داشته تا چندین بسته تحریمی گسترده علیه افراد و نهادهای ایرانی دستاندرکار در این همکاریها وضع کنند.
کارشناسان میگویند در حال حاضر زرادخانه موشکی بالستیک روسیه از موشکهای ساخت این کشور و موشکهای ساخت کره شمالی که از دقت پائینی برخوردارند، تشکیل شده است.