لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۷

نگاهی به جنگ ۱۶ ساله آمریکا در افغانستان


عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

جنگ آمریکا در افغانستان، ۱۶ سال پیش در واکنش به حملات تروریستی القاعده به ایالات متحده آغاز شد. اکنون با مضمحل شدن القاعده، نیروهای آمریکا و ائتلاف تحت رهبری آمریکا و ناتو در افغانستان با پیکارجویان طالبان و داعش می جنگند.

طی حدود شانزده سال جنگ افغانستان علیه طالبان، تعداد نیروهای آمریکا در مراحل مختلف در افغانستان به تدریج به ۱۰۰ هزار نفر رسید و سپس به کمی پایین‌تر از ۱۰ هزار کاهش یافت. در اواخر دوره ریاست جمهوری باراک اوباما که قصد خروج تمام نیروهای آمریکا از آن کشور را داشت، شمار نیروها در سطح ۸ هزار و ۴۰۰ نفر باقی ماند.

پرزیدنت دونالد ترامپ اوایل سال ۲۰۱۷ این جنگ را در شرایطی به ارث برد که با گسترش داعش در خاور میانه و ظهور شاخه‌های مرتبط با داعش در افغانستان همراه بود.

  • در سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ در حالی که آمریکا درگیر جنگ عراق نیز بود، نیروهای آمریکا در افغانستان به ۶۷ هزار تن افزایش یافت و جنگ در آن کشور با توجه به نفوذ ستیزه جویان از داخل خاک پاکستان به افغانستان شدت گرفت. در ۲۰۰۹ سال حامد کرزای در انتخابات ریاست جمهوری که توام با اتهامات تقلب و همراه با حملات گسترده طالبان بود، پیروز شد. در آن سال پرزیدنت اوباما استراتژی جدید خود مبنی بر اعزام ۳۳ هزار نیروی دیگر به افغانستان را اعلام کرد و تعداد نیروهای آمریکا در افغانستان را به ۱۰۰ هزار افزایش داد.
  • در سال ۲۰۱۱ بن لادن که در پاکستان پنهان بود در عملیات نیروهای ویژه آمریکا کشته شد و پرزیدنت اوباما طرح خود برای کاهش نیروهای آمریکا در افغانستان را اعلام کرد.
  • در سال ۲۰۱۴ در حالی که نیروهای آمریکا به ۳۴ هزار نفر کاهش یافته بود، پرزیدنت اوباما پایان ماموریت پیکار و خروج کامل نیروها را تا پایان ۲۰۱۶ اعلام کرد. همزمان حامد کرزای از امضای توافق امنیتی با آمریکا امتناع ورزید.
  • در سال ۲۰۱۴ اشرف غنی و عبداﻟله عبداﻟله در انتخابات ریاست جمهوری آن کشور در مورد سهیم شدن در قدرت برای اداره کشور توافق کردند، و نیروهای ناتو به رهبری آمریکا رسما کنترل امنیتی کشور را به نیروهای افغان واگذار کرد.
  • در اکتبر ۲۰۱۵ با ادامه خشونت در افغانستان و افزایش حملات ستیزه جویان، پرزیدنت اوباما اوضاع را برای خروج نیروهای آمریکا نامناسب خواند و تصمیم به حفظ ۹هزار و ۸۰۰ نیروی آمریکایی در افغانستان به منظور مبارزه با تروریسم و کمک و مشاوره به نیروهای افغان را تا پایان ۲۰۱۶ اعلام کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

  • 16x9 Image

    شهلا آراسته

    شهلا آراسته در سال ۲۰۰۰، فعالیت خبری خود را در آمریکا با بنیاد تحقیاتی اطلس آغاز کرد و سپس در سال ۲۰۰۷ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG