چند روز پیش از برگزاری نشست سازمان ملل متحد در قطر، شماری از گروههای مخالف طالبان با انتشار بیانیهای مشترک به شرکتکنندگان در این نشست گوشزد کردهاند که در نبود مردم افغانستان، هیچ معاملهای با طالبان نباید صورت گیرد.
این بیانیه که روز پنجشنبه منتشر شده، از سازمان ملل خواسته است به تمامی احزاب و جریانهای سیاسی افغانستان باید این فرصت داده شود تا در نشست دوحه و سایر نشستهای مشورتی این سازمان در مورد افغانستان شرکت کنند.
صادرکنندگان این بیانیه، که چند حزب و جریان سیاسی و همینطور چند گروه پیشین مسلح مخالف طالبان از جمله جبهه مقاومت هستند، با بیان این که تعامل مشروع سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورهای منطقه و جهان با افغانستان از الزامات صلح و امنیت منطقه و جهان است، تاکید کردهاند که در نظر داشتن خواستههای مردم، همکاری جریانهای موثر سیاسی و طرفهای ذینفع و اجتناب از هر نوع تعامل سیاسی-دیپلماتیک با گروه طالبان در غیاب مردم افغانستان، شرط موفقیت این نشست است.
آنها همچنین از تلاشهای سازمان ملل صدور و صدور قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت این نهاد بینالمللی که بر اساس آن، فرستاده ویژه در امور افغانستان تعیین میگردد و افغانستان را در کانون توجه این سازمان قرار میدهد، استقبال کرده اند.
این احزاب و جریانها گفتهاند: «متعهد به همکاری همهجانبه با فرستاده ویژه سازمان ملل متحد با ماموریت کمک به تغییر وضعیت با بهکارگیری پروسههای فراگیر ملی هستیم که نتایج آن به تغییر وضعیت بیانجامد.»
در بیانیه آمده است که پس از اوت ۲۰۲۱، طالبان مردم افغانستان را با یک «وضعیت بحرانی بزرگ» روبرو کرده و با توسل به خشونت و زور حاکمیت سیاسی در افغانستان را غصب کرده و بر مردم «جابرانه و غیرمشروع» حکومت میکنند.
مخالفان طالبان با اشاره به پیامدهای منفی حاکمیت طالبان در افغانستان – از جمله محروم کردن مردم از حقوق ابتدایی و اساسی، آپارتاید جنسیتی، نسلکشی و حمایت از گروههای تروریستی – خاطرنشان کردهاند دعوت از طالبان به نشستهای بینالمللی به این گروه جسارت بیشتر میدهد که به رفتارهای خشونتآمیز خود ادامه دهد.
امضاکنندگان این بیانیه، در ادامه خواستار فراهم شدن فرصت برای حضور همه طرفهای سیاسی افغانستانی در نشست دوحه شدهاند تا از طریق یک «روند فراگیر ملی» زمینۀ تغییر وضعیت کنونی و شکلگیری یک حکومت قانونی «برخاسته از اراده مردم» مهیا شود.
طالبان هنوز به این بیانیه واکنش نشان نداده، اما گفتهاند اگر زمینه رایزنی برای هیات طالبان با دبیرکل سازمان ملل متحد در دوحه فراهم نشود و در این نشست نمایندگی از افغانستان به طالبان داده نشود، هیچ هیاتی را به قطر اعزام نمیکند.
دومین نشست مشورتی سازمان ملل دربارۀ افغانستان قرار است ۲۹ و ۳۰ بهمن در دوحه پایتخت قطر برگزار شود و به گفته استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، نمایندگان طالبان برای شرکت در این کنفرانس دعوت شدهاند.