لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۶

دیدگاه | مخالفت بایدن با خروج سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی تصمیم درستی است


نور۲ دومین ماهواره نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نور۲ دومین ماهواره نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

یک نویسنده کهنه‌کار واشنگتن پست ضمن دفاع از تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای حفظ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی بین‌المللی، می‌گوید که این تصمیم، به نتیجه رساندن مذاکرات برای احیای برجام را با مخاطره روبرو کرده است.

دیوید ایگنِیشِس که به منابع خبری در تشکیلات اطلاعاتی-امنیتی آمریکا دسترسی دارد، در مقاله‌ای به نقل از یک مقام برجسته‌ دولت آمریکا در واشنگتن پست می‌نویسد، جو بایدن قصد ندارد بر سر حضور نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی انعطاف نشان دهد، هر چند این تصمیم ممکن است رسیدن به توافق بر سر احیای برجام را منتفی کند.

این مقام آمریکایی به ایگنیشس گفته است تعامل، بر عهده‌ حکومت ایران است، زیرا رئیس جمهوری آمریکا به اصول محوری خود، پایبند می‌ماند و حکومت ایران از موضع آمریکا آگاه است.

نویسنده یادآور می‌شود که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در مصاحبه هفته گذشته خود با تلویزیون ان. بی. سی. تاکید کرد که سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است و به همین سبب، نسبت به چشم‌انداز توافق، خوشبین نیست.

ایگنیشس می‌نویسد تقاضای حکومت ایران برای حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی، به بزرگترین مانع در مذاکرات یک سال اخیر در وین بر سر احیای برجام، تبدیل شده است.

ایگنیشس می‌افزاید با این حال، آمریکا قصد ندارد از مذاکرات وین کناره بگیرد و احتمال دارد با در نظر گرفتن عدم تمایل بایدن به پاداش دادن به سازمانی که هزاران نفر از جمله صدها آمریکایی را در سراسر جهان به قتل رسانده است، فرمول قابل پذیرشی با کمک متحدان اروپایی به مذاکره گذاشته شود.

ایگنیشس می‌نویسد بایدن آشکارا حاضر به عقب کشیدن نیست و نباید هم باشد، و می‌افزاید هر چند موضوع، نمادین است اما سپاه پاسداران باید خارج شدن خود از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی آمریکا را کسب کند. این موضوع از دید رئیس جمهوری آمریکا مرتبط با احیای برجام نیست، اما حکومت ایران اصرار می‌ورزد که این دو، به هم مربوط هستند.

نویسنده می‌افزاید مقامات آمریکا در موضع خود پا بر جا هستند، زیرا باور دارند فعالیت‌های سپاه پاسداران از طریق نیروهای نیابتی، مستقیما به ایمنی اتباع آمریکا و متحدان آنها در منطقه، لطمه می‌زند.

ایگنیشس با اشاره به گلوله‌باران اخیر یک پایگاه مورد استفاده نیروهای آمریکایی در جنوب سوریه که به تازگی روی داد و به گفته پنتاگون، به جراحات و احتمالا ضربه‌ مغزی سربازان آمریکایی منجر شد - حمله‌ای که به نیروهای مورد حمایت ایران نسبت داده شده است - به عنوان نمونه‌ای از این فعالیت‌ها یاد کرده است.

ژنرال مارک میلی، فرمانده‌ ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، پنج‌شنبه گذشته طی شهادت در برابر کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا تاکید کرد که نیروی قدس یک سازمان تروریستی است و او از حذف آن از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی حمایت نمی‌کند.

هواداران حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی، استدلال می‌کنند که با این کار، تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران از بین نمی‌رود و معنی ندارد سازمانی چنان گسترده که با بسیاری از بخش‌های مهم دولت و اقتصاد ایران مرتبط است، در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داشته باشد.

اروپاییان سازشی را پیشنهاد کرده‌اند که به موجب آن، حکومت ایران تعهد کند از تنش‌ها در منطقه خواهد کاست و از حمله به آمریکاییان دست برخواهد داشت.

نویسنده واشنگتن پست می‌نویسد مسئله سپاه پاسداران نمی‌تواند فقط یک امتیاز برای معامله باشد، بلکه اگر حکومت ایران در جلوگیری از خشونت و ارعابی که سپاه پاسداران در سراسر منطقه پراکنده است جدی است، باید آن را آشکارا و با تاکید اعلام کند، نه به عنوان یک معامله جانبی در توافق هسته‌ای.

وزارت امور خارجه دولت ترامپ در سال ۲۰۱۹ سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داد، و دموکرات‌ها و جمهوریخواهان تاکید کردند که تا وقتی بهبودی در عملکرد سپاه پاسداران مشاهده نشود، سپاه نباید از این فهرست خارج شود؛ زیرا از سوی دیگر، به رنجش حکومت‌های عربستان سعودی و امارات که آمریکا را قابل اعتماد نمی‌دانند، منجر خواهد شد.

ایگنیشس می‌نویسد، سئوال عمیق‌تر این است که بن‌بست بر سر عنوان سپاه پاسداران، تلاش نزدیک به موفقیت آمریکا برای تحمیل مجدد محدودیت‌ بر برنامه هسته‌ای حکومت ایران در ازای لغو تحریم‌ها را به انحراف دچار می‌سازد.

نگارنده این مقاله تاکید می‌کند که از این نظر، بسیاری در آمریکا و اسرائیل، تصمیم ترامپ برای خروج از برجام را اشتباه می‌دانند؛ زیرا این اقدام به ایران امکان داد که غلظت اورانیوم خود تا ۶۰ درصد افزایش دهد و بعضی تحلیل‌گران باور دارند که اگر با یک توافق جدید هسته‌ای، جلوی حکومت ایران گرفته نشود، این حکومت خواهد توانست غلظت اورانیوم را تا ۹۰ درصد یعنی غلظت مناسب تسلیحات هسته‌ای، بالا ببرد و فاصله خود با بمب هسته‌ای را کاهش دهد.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی‌رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG