لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۶

بورل: بدون برجام بحران اقتصادی و انزوای بیشتر در انتظار ایران است


جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در سفر به تهران- آرشیو
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در سفر به تهران- آرشیو

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا می‌گوید هر روزی که توافق احیای برجام عقب می‌افتد، مردم ایران از مزایای اقتصادی مترتب بر آن فاصله می‌گیرند و کشور ایران هم در انزوای بین‌المللی به سر خواهد برد.

بورل روز شنبه در یادداشتی با عنوان «اکنون زمان نجات توافق هسته ای ایران است» گفت فرصت ادامه مذاکرات بر سر احیای برجام به‌سر آمده و حالا دیگر وقت تصمیم‌گیری برای بازگشت به اجرای کامل برجام است.

جوزپ بورل، کسی که با مدیریت او، ایران و آمریکا پانزده ماه به صورت غیر مستقیم مذاکره کرده‌اند، در این یادداشت نوشته است که اکنون باید تصمیماتی اتخاذ شود تا از این فرصت منحصر به فرد برای موفقیت استفاده شود و ظرفیت بزرگ توافق (هسته‌ای) به منصه ظهور گذاشته شود. بورل بر همین اساس نتیجه گرفت هیچ جایگزین جامع یا مؤثر دیگری را در دسترس نمی‌بیند.

بورل به پیشنهادی که اخیرا طرح شده اشاره کرد و گفت این بهترین توافق ممکن و قابل اجراست؛ اما اذعان کرد که هر دو طرف مذاکره باید امتیازاتی بدهند.

مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در این یادداشت که در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد، نوشته است: «هفت سال پیش، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، آلمان، ایران و نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی، یک توافق دیپلماتیک مهم منعقد کردند. برجام حاصل یک دهه دیپلماسی فشرده در مورد برنامه هسته‌ای ایران بود و مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفت. این توافق مستلزم اراده سیاسی قابل توجهی بود که در سال ۲۰۱۵ به‌ویژه در ماه‌های پایانی مذاکرات منعقد شود.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خطاب به مخالفان برجام در آمریکا نوشته‌است که «می‌دانیم که با نزدیک شدن به انتخابات کنگره، برجام واشنگتن را از نظر سیاسی دو قطبی کرده. این توافق شاید همه نگرانی های آمریکا در مورد ایران را رفع نکند؛ اتحادیه اروپا هم مانند آمریکا نگرانی‌هایی را دارد که فراتر از موضوع هسته‌ای است، از جمله حقوق بشر و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران. ما به طور مستمر با ایران در گفتگوهای دوجانبه در این زمینه‌های صحبت می‌کنیم. هیچ گاه قرار نبوده برجام به آن مسائل بپردازد. با این حال، احیای برجام برنامه هسته‌ای ایران را که در حال گسترش است دوباره محدود می‌کند و زیر نظارت و بازرسی‌های دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار می‌دهد.»

پیشتر، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روز پنجشنبه خود، تلویحا گفت که دولت جو بایدن پیشنهاد بورل را پذیرفته، با آنکه تهران هنوز پاسخی به آن نداده است. پرایس تصریح کردکه که واشنگتن برای همه سناریوها آماده است.

بورل خطاب به طرف ایرانی نیز نوشته است که «آگاهیم که پس از تجربه منفی سال‌های اخیر، در تهران نسبت به اجرای کامل برجام نگرانی های قابل توجهی هست. با این حال، توافق روی میز نشان دهنده عزم همه طرفهای برجام برای اطمینان از پایدار ماندن آن، از جمله تعهد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، و تضمین‌های ایالات متحده در این زمینه است. پس بهتر است در برابر تحرکات یکجانبه تضعیف برجام، از آن محافظت بشود.»

بورل اما در این متن به جزئیات تعهدات دولت جو بایدن برای پایدار ماندن برجام اشاره نکرد.

بورل در پایان یادداشتش نتیجه‌گیری کرده است که عدم حصول توافق وضعیت را به مراتب وخیم تر می‌کند. او به مقامات جمهوری هشدارداده است که «اگر توافق را رد کنید، احتمال یک بحران هسته ای خطرناک هست که حاصلش افزایش انزوای ایران و مردم آن خواهد بود.»

بورل پیشتر نیز در یادداشتی در روزنامه تایمز مالی نسبت به از بین رفتن فرصت گفت‌وگو هشدار داده بود.

دولت بایدن پس از توقف مذاکرات احیای برجام در اواخر زمستان گذشته اعلام‌ کرد جمهوری اسلامی خواسته‌هایی فراتر و نامربوط به برجام دارد و با وجود آماده بودن متن توافقنامه از امضای آن خودداری می‌کند. در مقابل مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند که این آمریکاست که در احیای برجام تعلل می‌کند.

XS
SM
MD
LG