جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با انتشار مقالهای در روزنامه فایننشال تایمز خواستار آن شد که «هم اکنون» در مورد احیای برجام تصمیمگیری شود.
در این مقاله که روز سهشنبه منتشر شده است، آقای بورل گفته است «اگر میخواهیم که توافق هستهای با ایران هدر نرود، اکنون زمان تصمیمگیری است.»
قدرتهای جهانی و ایران ماهها است که برای احیای برجام مذاکرات بیثمری داشتهاند و خودداری ایران از گفتوگوی مستقیم با آمریکا، که سختترین تحریمها را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده، روند مذاکرات را پیچیدهتر کرده است.
جوزپ بورل در این مقاله با اشاره به نزدیک شدن به انتخابات میاندورهای آمریکا، از برجام به عنوان مسئلهای اختلافبرانگیز در واشنگتن یاد میکند. او میگوید که این توافق نتوانسته است به همه نگرانیهایی که آمریکا در مورد ایران دارد پاسخ دهد، اتحادیه اروپا هم در نگرانیهای فراتر از مسئله هستهای، نظیر حقوق بشر و فعالیتهای هستهای ایران، سهیم است و «ما مدام این مسائل را در گفتوگوهای دوجانبه با ایران مطرح میکنیم.»
او با تاکید بر این که برجام «به آن موضوعات نمیپردازد و هرگز هم قرار نبود به آن مسائل بپردازد» مینویسد: «اما برجام برنامه هستهای ایران را که رو به گسترش بود، تدریجی کاهش داد و آن را در معرض رصد و نظارتهای شدید آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد.»
بورل در این مقاله گفته است که برجام یک سنگبنای اصلی ساختار جهانی منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی است و اجرای کامل آن میتواند این منافع آن را بازگرداند.
مسئول سیاست خارجی اتحایه اروپا با بیان این که در ایران نیز در مورد احیای برجام و اجرای کامل آن پس از تجربه منفی سالهای اخیر بیاعتمادیهای جدی وجود دارد، نوشته است که بهتر است برجام از «اقدامات احتمالی یکجانبه» حفظ شود.
او میگوید هر روزی که بدون این توافق سپری شود، منافع اقتصادی که مردم ایران میتوانند از آن برخوردار شوند بیشتر به تعویق میافتد و به همین ترتیب منافع برجام برای جهان درباره عدم گسترش تسلیحات کشتار جمعی نیز بیشتر به تعویق میافتد.
جوزپ بورل میگوید احیای برجام را عامل «منافع بالای اقتصادی و تقویت امنیت منطقهای و جهانی» دانسته و نوشته است که رد این توافق به هر دو مورد بالا زیان میزند.
مقامات دولت ایالات متحده تحت رهبری جو بایدن بارها ضمن برشمردن دیپلماسی به عنوان بهترین گزینه جهت مقابله با برنامه هستهای ایران، به تهران هشدار دادهاند که عدم احیای برجام با افزایش فشارها همراه خواهد بود و واشنگتن هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هستهای را نمیدهد.
ویکتوریا نولاند، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی، روز جمعه ۳۱ تیر گفت: «مقامات جمهوری اسلامی «این مسیر را انتخاب نکردهاند» و در صورت ادامه این روند «البته فشارها را افزایش خواهیم داد.»
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، نیز به تازگی در مصاحبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا در اظهارنظری مشابه گفت: «در صورت خودداری ایران از بازگشت به تعهدات برجامی، «ما به کار با شرکا و همپیمانانمان، از جمله اسرائیل، ادامه خواهیم داد تا فشار را بر ایران افزایش دهیم و اطمینان یابیم از تواناییها و ظرفیتهای مناسب در منطقه برای دفاع از منافع امنیت ملیمان برخوردار هستیم.»
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در جریان سفر اخیرش به خاورمیانه با اشاره به دیپلماسی به عنوان بهترین گزینه برای مهار جاهطلبیهای هستهای جمهوری اسلامی هشدار داده بود آمریکا تا ابد منتظر پاسخ ایران درباره مذاکرات احیای برجام نمیماند.