در حالی که روز گذشته پس از کشته شدن یک افسر ارشد سپاه پاسداران در تهران، مقامات حکومتی سعی در کماهمیت جلوه دادن جایگاه این فرمانده نظامی داشتند، امروز ابراهیم رئیسی از «لزوم پیگیری» آن و «حتمی» بودن انتقام، رئیس «شورای امنیت کشور» از «تشکیل یک کمیته» برای بررسی موضوع، و سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از «بررسی ابعاد» ماجرایی خبر دادهاند که یک منبع امنیتی حکومت ایران آن را «عبور از خط قرمز» دانسته است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری ایران، ابراهیم رئیسی صبح دوشنبه دوم خرداد پیش از سفر به عمان، در ارتباط با واقعه روز گذشته، اظهار داشت که «دست استکبار جهانی پشت این جنایت دیده میشود» و خواستار «پیگیری جدی» آن از سوی «مسئولان امنیتی» شد.
بعد از ظهر یک شنبه یکم خرداد رسانههای ایران از انجام یک «ترور» در خیابان مجاهدین اسلام، واقع در مرکز شهر تهران، خبر دادند و به نقل از منابع امنیتی و نظامی، با ذکر چند نام متفاوت از مقتول به عنوان یک «مدافع حرم» یاد کردند.
ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، نیز روز دوشنبه با اعلام این که ابعاد این امر «در دست بررسی» است و «نیروهای امنیتی کشور این موضوع را دنبال میکنند» وعده داد که «نتیجه بررسیها هم متعاقباً اعلام خواهد شد.»
بر اساس اعلام منابع ایرانی، این رویداد توسط «راکبان یک موتور سیکلت» و با شلیک «پنج گلوله» به سرنشین یک خودروی «پراید سفید رنگ» در حوالی ساعت ۱۶:۳۰ دقیقه هنگام خروج او از خانه و در میانه «کوچه غلامیان نزدیک منطقه بهارستان» تهران صورت گرفته است.
احمد وحیدی، وزیر کشور و رئیس «شورای امنیت کشور» جمهوری اسلامی، نیز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفته است که «با همکاری و هماهنگی نهادهای نظامی و امنیتی» کمیتهای در خصوص این واقعه تشکیل شده و موضوع «در دست بررسی» است.
فرد کشته شده هر چند در ساعات اولیه فقط یک «مدافع حرم» که عنوان کلی برای نیروهای نظامی جمهوری اسلامی عمدتا در سوریه است، اعلام شد، اما به مرور رسانههای منطقهای و برخی منابع اسرائیلی او را از افسران ارشد در نیروی قدس سپاه پاسداران و فعال در برنامه انتقال تجهیزات موشکی یا پروژههای ترور مخالفان حکومتی معرفی کردند. سرانجام برخی مقامات ایران امروز از او با عنوان «سردار شهید» نام بردند.
رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران، هم این رویداد روز گذشته را به آنچه «استکبار و صهیونیسم جهانی» خواند، نسبت داده و مدعی شده است که عاملان آن «به سزای عمل» خود خواهند رسید.
تاکنون اطلاعات رسمی از هویت دقیق و یا رسته سازمانی این نظامی کشته شده در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در دسترس عموم قرار نگرفته و در رسانههای ایران از او با عنوانهای مختلفی همچون حسن صیاد خدایی، حسن خدایی، حسن خدایاری، و یا سردار شکاری نام برده شده است.
در این میان، علاوه بر واکنشهای رسمی مسئولان جمهوری اسلامی، کاربران شبکههای اجتماعی نیز با توجه به اطلاعات انتشار یافته در ارتباط با این رویداد و دادههای موجود، به گمانهزنی پیرامون ابعاد و پیامدهای آن پرداختهاند.
برخی کاربران شبکه اجتماعی توییتر با اشاره به پیچیدگی این قتل - از جمله «انتخاب سوژه و محل و زمان و محاسبه ضریب موفقیت انجام عملیات» و نیز «ترک محل بعد از عملیات (در روز روشن در قلب تهران) و اختفا بدون ردیابی» انجام آن را بیانگر «عمق نفوذ و ابتکار عمل سربازان گمنام حضرت موسی» دانستهاند. «سربازان گمنام حضرت موسی» اصطلاحی است که برای اشاره به نیروهای اطلاعاتی اسرائیل مورد استفاده قرار میگیرد و کنایهای به عبارت «سربازان گمنام امام زمان»، که در ادبیات جمهوری اسلامی برای نیروهای اطلاعاتی ایران استفاده میشود، است.
در همین حال، حساب توییری «نورنیوز» که نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی محسوب میشود و متعلق به وبسایتی به همین عنوان است، درباره این ترور نوشت «عبور بدون محاسبه از خط قرمزی است که معادلات زیادی را تغییر میدهد» و تأکید کرد که «آمران و عاملان این جنایت هزینه سنگینی خواهند پرداخت.»
برخی منابع خبری گفتهاند حسن صیاد خدایاری جانشین فرمانده واحد ۸۴۰ نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و به دلیل مسئولیتش در برنامهریزی برای ترور اهداف اسرائیلی و یهودی در سراسر جهان - از جمله در قبرس، ترکیه، کلمبیا، و آفریقا - برای چندین ماه تحت نظر قرار داشت.