لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۴

کندی اینترنت در ایران؛ یک نظرسنجی: یک‌سوم کاربران از فضای مجازی برای کسب درآمد استفاده می‌کنند


لوگوی شبکه‌اجتماعی اینستاگرام
لوگوی شبکه‌اجتماعی اینستاگرام

گزارش‌ها از ایران از کندتر شدن هرروزه اینترنت خبر می‌دهند و می‌گویند این موضوع به «پیاده‌سازی» احتمالی «نوع جدیدی از مسدودسازی» مرتبط است. بنابر برخی گزارش‌ها این کندی ارتباطات از ساعت پنج بعدازظهر بیشتر می‌شود.

براساس این گزارش‌ها، هدف اصلی از کاهش سرعت اینترنت، ناکارآمد کردن اپلیکیشن اینستاگرام عنوان شده است. اینستاگرام یکی از پرطرفدارترین افزاره‌ها در ایران است و در سال‌های اخیر ، بسیاری از شهروندان با ایجاد فروشگاه‌های مجازی در آن، کسب و کار می‌کنند.

بر اساس نظرسنجی مرکز داده باز ایران، یک سوم مخاطبان گفته‌اند برای کسب درآمد از فضای مجازی استفاده می‌کنند و به طور کلی، «۴۷ درصد از پاسخگویان» گفته‌اند که «افراد دیگری از خانواده آنها در فضای مجازی برای کسب درآمد حضور دارند.»

استفاده یا عدم استفاده از فضای مجازی برای کسب درآمد
استفاده یا عدم استفاده از فضای مجازی برای کسب درآمد

رسانه‌هایی از جمله روزنامه‌های شرق، اعتماد، خراسان و همچنین خبرگزاری دانشجویان ایران و وب‌سایت جماران با انتشار مطالبی در ارتباط با کندی اینترنت در ایران که هرروز وضع آن بدتر می‌شود به اعتراض‌ها و شکایت‌هایی اشاره کرده‌اند که روز به روز طیف گسترده‌تری از کاربران را شامل می‌شود.

بر اساس بررسی‌های رسانه‌های ایران، اختلال در ترافیک اینستاگرام در ایران «با استناد به داده‌های داخل کشور جدی است» و «هر روز از ساعت ۱۷» اعمال می‌شود.

به گزارش روز دوشنبه ۲ اسفند روزنامه اعتماد، ایجاد محدودیت در دسترسی کاربران به شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار یکی از اهداف کاهش سرعت اینترنت است و آنچه برای «پیام‌رسان وایبر در سال ۹۴» رخ داد، اکنون در انتظار اینستاگرام است.

وب‌سایت جماران نیز روز دوشنبه ۲ اسفند در مقاله‌ای با عنوان «مردم حرص می‌خورند»، از کاهش سرعت اینترنت در ماه‌های اخیر خبر داده و می‌نویسد که «بارها و بارها سرعت اینترنت در کشور کاهش داشته و رتبه بین‌المللی» ایران، «هفت پله سقوط کرده است.»

این درحالی است که انتقادها تنها محدود به دارندگان کسب و کارهای مجازی نیست.

مریم شکرانی، روزنامه‌نگار ، در توییتی با اشاره به اختلالات ایجاد شده در یک جلسه آنلاین از کاهش سرعت اینترنت انتقاد کرد.

به گزارش ایسنا، وضعیت اینترنت خانگی «به مراتب بدتر» و «کمتر از ۱۰ مگابیت بر ثانیه» اعلام شده و دامنه انتقادها به «معلمان، استادان دانشگاه و دانشجویان» نیز گسترش یافته است.

بنا بر برنامه ششم توسعه، قرار بود به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اجازه داده شود «ظرفیت انتقال پهنای باند عبوری کشور را به ۳۰ ترابیت بر ثانیه افزایش دهد.

همچنین اعتراض کاربران در شبکه‌های مجازی نسبت به کندی اینترنت بیشتر شده است.

برخی کاربران نیز با راه‌اندازی کارزاری خواستار توقف «اجرای خاموش طرح صیانت و کندی سرعت اینترنت» شده‌اند.

گروه سایبری «عدالت علی» ۱۳ بهمن نامه دادستان عمومی و انقلاب تهران به رئیس سازمان اطلاعات سپاه را منتشر کرد که بر اساس آن دستور فیلترینگ تدریجی اینستاگرام و واتس‌اپ با کاهش پهنای باند آنها، در ابتدا ۳۰ درصد و سپس به میزان روزانه یک درصد، از سال ۹۵ صادر شده است.

روز بیستم بهمن نیز روزنامه شرق در گزارشی به متن نهایی طرح معروف به «صیانت» اشاره کرده بود که «کاهش چشمگیر سرعت اینترنت و قطع دسترسی به جامعه آزاد اطلاعاتی» از مفاد آن به شمار می‌آید.

در این طرح که متن نهایی آن نهم بهمن تهیه شده، احراز هویت کاربران و حفظ اطلاعات آنها مطرح شده است.

پیش از این آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بارها با انتقاد از نهادهای مسئول نسبت به شرایط حاکم بر اینترنت در ایران، فضای مجازی را «واقعا ول» و «رها و بدون قید و بند» توصیف کرده است.

این همه درحالی است که عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی، روز یکشنبه در واکنش به مطالب منتشر شده درباره کاهش سرعت اینترنت ایران، آنها را «فیک‌نیوز» خواند.

XS
SM
MD
LG