لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۱

نتانیاهو توافق اتمی ۱+۵ با ایران را برای جهان «خطرناک» دانست


بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل

نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه با اشاره به گفتگوهای هسته‌ای جاری بین قدرت‌های جهانی و ایران در شهر لوزان سوئیس، توافق احتمالی هسته‌ای در چند روز آینده که در حال شکل‌گیری است را «بسیار بد» و برای جهان «خطرناک» دانست.

مذاکرات ایالات متحده و ایران، پس از یک وقفه شش روزه، از اواخر روز چهارشنبه در هتل بوریواژ لوزان از سر گرفته شد و با پیوستن تدریجی وزیران خارجه دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ به این مذاکرات، امیدها برای رسیدن به یک تفاهم سیاسی به عنوان چارچوبی برای توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران پیش از مهلت تعیین شده روز سه‌شنبه، افزایش یافته است.

بنیامین نتانیاهو در سخنانی در نشست کابینه اسرائیل با بیان این که چارچوب توافقی که قدرت‌های جهانی با ایران به دنبال آن هستند از آنچه که نگرانش بودیم هم بدتر است، گفت این «توافق بسیار بدی خواهد بود، نه تنها برای اسرائیل، بلکه به نظر من برای همه جهان.»

وی در ادامه افزود «همه متحدان آمریکا در خاورمیانه از آمریکا می‌خواهند توافقی را (با ایران) امضا نکند که آنها و دیگران را به مسابقه تسلیحاتی و دستیابی به سلاح اتمی تشویق نماید. به نظرم حالا زمان دست نگه داشتن است. مهلت انجام توافق چیزی نیست که ما حتما باید مراعات کنیم و من فکر می‌کنم با زمان بیشتر می‌توان به توافقی بهتر دست یافت.»

اظهارات نخست وزیر اسرائیل چند روز پس از آن بیان می‌شود که لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه – که کشورش در این مذاکرات معمولا موضعی سرسختانه داشته و برخی بر این باورند که اسرائیل روی این مواضع پاریس حساب می‌کند – گفته بود آنچه که مهم است محتوای توافق است، نه مهلت تعیین شده برای توافق.

این موضع‌گیری‌های بدبینانه نتانیاهو در قبال تلاش‌های بین‌المللی برای یافتن راه حلی مسالمت‌آمیز برای پرونده هسته‌ای ایران و پایان دادن به نگرانی‌های جهانی از فعالیت‌های اتمی تهران، و همچنین انتقادهای تند او از دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده، موجب شده است که روابط آمریکا و اسرائیل به شدت رو به سردی بگذارد.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، تا پایان ماه مارس (۱۱ فروردین ماه) فرصت دارند بر سر اجزای اصلی توافق جامع که از آن به چارچوب توافق یا یک تفاهم سیاسی یاد می‌شود، به توافق برسند.

در فرصت سه ماهه بعد از آن، و تا پیش از ضرب الاجل پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه)، نیز دو طرف باید به ثبت جزئیات توافق جامع و نهایی بپردازند.

ایالات متحده و همپیمانان آن، از جمله اسرائیل، می‌گویند ایران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای، درصدد رسیدن به توانایی ساخت سلاح اتمی است. اتهامی که تهران آن را رد می‌کند.

XS
SM
MD
LG