یک قاضی فدرال در تکزاس بطور موقت جلوی اجرای فرمان اجرایی رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر جلوگیری از اخراج میلیونها مهاجر غیرقانونی را گرفته است.
این قاضی که اندرو هانن نام دارد، در حکم خود نوشت ۲۶ ایالتی که علیه این فرمان اجرایی شکایت کردهاند، بر اثر اجرای این فرمان دچار «خسارتهای جبران ناپذیر» میشوند و قبل از اجرای این فرمان توسط دولت باید، به منطبق بودن آن با قانون اساسی پاسخ داده شود.
فرمان اجرایی باراک اوباما که در ماه نوامبر سال ۲۰۱۴ (پائیز ۱۳۹۳) صادر شد، از اخراج میلیونها مهاجر غیرقانونی جلوگیری میکند. ایالتهای شاکی استدلال میکنند که رییس جمهوری از اختیارات خود در قانون اساسی فراتر رفته و فرمان اجرایی، بار مالی اضافی بر آنها تحمیل خواهد کرد.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز سهشنبه در واکنش به این حکم اعلام کرد، دیوان عالی و کنگره روشن کردهاند که دولت فدرال میتواند اولویتها برای اعمال قوانین و سیاستهای اجرایی مهاجرت را تعیین کند و دادگستری و کارشناسان قانونی و مهاجرت و دادگاه منطقهای شهر واشنگتن نیز تعیین کردهاند که رییس جمهوری کاملا در حوزه قانونی اختیاراتش عمل کرده است.
فرمان اجرایی آقای اوباما موجب خشم جمهوریخواهان شده و آنها با داشتن اکثریت در کنگره کوشیدهاند بودجه وزارت امنیت داخلی، که مجری فرمان اجرایی است، را با شرایطی تصویب کنند که لازمه آن لغو این فرمان باشد. ولی این طرح در سنا به تصویب نرسید.
میچ مک کانول رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا در واکنش به این حکم گفت «این رای تاکیدی است بر آنچه خود رییس جمهور ۲۲ بار آشکارا اذعان کرده که او اختیار چنین اقدامی ندارد و یک بار آن را نقض قانون، غیرعادلانه و غیرمعقول توصیف کرده است.»
فرمان اجرایی باراک اوباما با تعویق اخراج ۵ میلیون مهاجر غیرقانونی در آمریکا، به آنها فرصت تقاضای مجوز کار اعطا میکند. نخستین مرحله اجرای این فرمان، یعنی تعویق اخراج مهاجران روز چهارشنبه ۱۸ فوریه ۲۰۱۵ (۲۹ بمهن ماه ۱۳۹۳) تعیین شده است.
کاخ سفید میگوید از این حکم تقاضای فرجام خواهد کرد. تقاضای فرجام برای رسیدگی به شعبه ۵ دادگاه استناف فدرال در لوئیزیانا ارجاع میشود.