مایکل اورن، که چهار سال سفیر دولت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در واشنگتن بود، از او خواسته است سخنرانی در کنگره آمریکا در باره ایران را لغو کند. در همین حال، آموس یادلین رئیس پیشین اطلاعات نظامی اسرائیل نیز این اقدام را «غیرمسئولانه» خوانده و آن را محکوم کرده است.
روزنامه نیویورک تایمز روز چهارشنبه در گزارشی نوشت هر دو مقام اسرائیلی به شیوه رئیس سابق خود در سیاسی کردن مسائلی که برای آینده کشور حیاتی است، انتقاد دارند، و اگر نتانیاهو تصور میکرد سخنرانی در کنگره آمریکا، دو هفته پیش از برگزاری انتخابات اسرائیل، موقعیت او را تقویت خواهد کرد، «راه غیردموکراتیکی» را برگزیده که رقیبانش را به تضعیف برنامه انتخاباتی او امیدوار کرده است.
واکنشهای منفی نه تنها از کاخ سفید، بلکه از سوی دموکراتهای کنگره، در داخل اسرائیل بازتابهایی داشته است؛ در آنجا حفظ حمایت دوحزبی در کنگره آمریکا، به اندازه بازداشتن ایران از ساختن تسلیحات اتمی، مهم تلقی میشود. روز سهشنبه، دموکراتهای سنا، که بر وضع تحریمهای سخت تر علیه ایران اصرار داشتند، اعلام کردند که حمایت خود از این طرح را تا اواخر مارس به تاخیر میاندازند.
در گزارش نیویورک تایمز به نقل از ایتان کیلبوآ، استاد دانشگاه و کارشناس روابط آمریکا و اسرائیل، گفته میشود اقدام آقای نتانیاهو «اشتباه محاسباتی بزرگی» بوده و مردم نیز قضاوت او را زیر سئوال بردهاند.
دعوت از نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در نشست مشترک کنگره از سوی جان بینر رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، بدون رایزنی با کاخ سفید یا همکاران دموکراتش صورت گرفت؛ اقدامی که چند دیپلمات قدیمی آن را «بیسابقه» توصیف کردند.
در حالی که مقامات دو طرف میگویند تاکید بر همکاریهای نظامی و اطلاعاتی بین آمریکا و اسرائیل ادامه خواهد یافت، اما برخی از تحلیلگران سیاسی نزدیک به دولت اوباما، گفتهاند کاخ سفید ممکن است برای جلب حمایت متحدان خود از اسرائیل در مجامع مهم، مانند سازمان ملل متحد، زیاد تلاش نکند.
نتانیاهو، که برنامه هستهای ایران جایگاه کلیدی در سیاستهای او دارد، با بیان این که انگیزههایش سیاسی نیست، روز یکشنبه اعلام کرد به هرکجا از او برای بیان موضع اسرائیل و دفاع از منافع و آینده آن دعوت شود، سفر خواهد کرد.
با این حال برخی کارشناسان گفتهاند هیچ تحول جدیدی در ادامه مذاکرات با ایران، یا در اختلافات بین اوباما و نتانیاهو، که زمان ایراد سخنرانی او را توجیه کند، ندیدهاند. برخی از منتقدان میگویند از آن بیم دارند که تمامی ماجرا موقعیت ایران را تقویت کند.