کاخ سفید گفته است باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل، که قرار است در ماه مارس (اسفند ماه) به منظور ایراد سخنرانی به واشنگتن پایتخت آمریکا سفر کند، ملاقات نخواهد کرد.
به گفته کاخ سفید، رئیس جمهوری بنا بر یک سنت دیرینه، با سران کشورهایی که در آستانه برگزاری انتخابات هستند، دیدار نخواهد کرد. این اعلام کاخ سفید پس از آن مطرح میشود که رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از آقای نتانیاهو برای سخنرانی در نشست مشترک کنگره در روز ۲۲ بهمن ماه دعوت کرد.
دفتر نخست وزیری اسرائیل با پذیرش دعوت جان بینر، اعلام کرد با سه هفته تاخیر و در اسفند ماه به واشنگتن خواهد آمد. دعوتی که از پیش در باره آن با کاخ سفید مشورت نشده بود.
برخی این دعوت را نشانهای از انتقاد جمهوریخواهان کنگره از دیپلماسی جهانی باراک اوباما رییس جمهوری دموکرات ایالات متحده، در قبال پرونده هستهای ایران و محدود کردن فعالیتهای اتمی ایران میدانند.
پرزیدنت اوباما و نخست وزیر اسراییل در مورد بهترین راه بازداری ایران از دستیابی به سلاح اتمی توافق ندارند. آقای نتانیاهو نسبت به تمرکز آقای اوباما بر دیپلماسی بین المللی در این باره تردید دارد.
همزمان با نزدیک شدن ازسرگیری مذاکرات با ایران در فوریه، بیصبری برخی از رهبران جمهوریخواه کنگره نیز افزایش مییابد. جان بینر رییس مجلس نمایندگان که با دعوت از رهبر اسراییل برای سخنرانی در مورد تهدید برنامه اتمی ایران و اسلام رادیکال در کنگره، تعجب بسیاری را برانگیخت، گفت «من با کاخ سفید مشورت نکردم. کنگره می تواند تصمیماتش را خودش بگیرد. تهدید بسیار بزرگی در جهان وجود دارد و پرزیدنت شب گذشته بنوعی روی آن سرپوش گذاشت.»
سخنگوی کاخ سفید گفت بدلیل نزدیکی زمان سفر ناتانیاهو با انتخابات آن کشور، آقای اوباما باوی ملاقات نخواهد کرد.
نانسی پلوسی رهبر اقلیت مجلس هم زمان این دیدار را زیر سوال برد و گفت «این نمایش در فاصله دو هفته به انتخابات اسراییل صورت میگیرد، که تصور نمیکنم برای هیچ کشوری مناسب باشد.»
جان کری وزیر خارجه آمریکا کوشید نظریه سرزنش پرزیدنت اوباما را کم اهمیت جلوه دهد و گفت «ما از آمدن نخست وزیر اسراییل به آمریکا و سخنرانی او در هر زمان استقبال میکنیم. طبیعتا آگاه شدن از این دعوت از سوی دفتر رییس مجلس کمی غیرعادی است. از این گذشته، همه میدانند که موضوع ایران بسیار در ذهن مردم است.»
به گفته نانسی پلوسی پرزیدنت طرحی برای بازداری ایران از تولید سلاح اتمی دارد و کنگره باید در مورد رای گیری در مورد اعمال تحریمهای بیشتر دست نگه دارند.
«مذاکرات ممکن است موفق شود یا نشود، ولی ما نباید بگذاریم شکست بخورد، چون کنگره میخواهد بطور غیرضروری قدرت خود را نشان بدهد.»
ولی سناتور دموکرات رابرت مناندز مخالف است و می گوید «ایران لازم است بداند برای شکست، عواقبی خواهد بود. و بعضی از ما باور داریم که آن عواقب باید تحریمهای بیشتر باشد.»
استیو بیلت تحلیلگر دانشگاه جورج واشنگتن میگوید کنگره در شکل دادن به سیاست خارجی نقش دارد؛ اما این دخالت ممکن است دیپلماسی در حال جریان را پیچیده کند.
وزیران خارجه سه قدرت بزرگ اروپا، آلمان، فرانسه، و بریتانیا، روز گذشته در یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست نوشتند تحریمهای تازه علیه ایران، میتواند تلاشهای بین المللی را در یک برهه حساس به مخاطره اندازد. آنها از همه خواستند به دیپلماسی فرصت دهند.