لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۷

ایران و کشمکش دولت های اوباما و نتانیاهو


ایران و کشمکش دولت های اوباما و نتانیاهو
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

رسانه های اسرائیلی گزارش دادند که رئیس جمهوری اسرائیل طی دیدار هفته جاری اش از آمریکا، با باراک اوباما دیدار نخواهد کرد و دعوت کاخ سفید برای این ملاقات را رد کرده است.

این اقدام پس از دعوت کنگره جمهوریخواه از نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در این نهاد صورت می گیرد. در پی این دعوت، که بدون مشورت با کاخ سفید انجام شده بود، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که رئیس جمهوری آمریکا در جریان سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن با وی دیداری نخواهد داشت.

گرچه در توجیه این تصمیم گفته شد که دیدار و گفتگو با رهبری که کشورش در آستانه برگزاری انتخابات است، مغایر عرف و سنت کاخ سفید است، اما برخی از ناظران سیاسی این امر را نشانه دیگری از وجود شکاف بین دولت های آمریکا و اسرائیل، می دانند و تهران را برنده کشمکش بین واشنگتن و تل آویو توصیف می کنند.

رسانه های اسرائیلی دعوت از روون ریولین، رئیس جمهوری اسرائیل را اقدامی جهت شرمسار کردن بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل قلمداد کرده اند که به دعوت جان بینر، رئیس مجلس نمایندگان قرار است اوائل ماه مارس در کنگره آمریکا سخنرانی کند.

در سطح رسمی علت رد دعوت کاخ سفید دیر هنگامی پیشنهاد دیدار و گفتگو اعلام شده است. دفتر آقای ریولین اعلام کرده که عدم پذیرش دیدار رئیس جمهوری اسرائیل که مقامی تشریفاتی در دولت اسرائیل دارد، با همتای آمریکایی خود، تحت تاثیر کشمکش اوباما-نتانیاهو نبوده و تنها به دلیل تلاقی برنامه ها رد شده است.

دفتر ریاست جمهوری اسرائیل این ادعاها را هم رد کرده که دلیل این عدم پذیرش عدم تمایل آقای ریولین به درگیر شدن در اختلاف دو دولت بوده است. ماجرا از بعد سخنرانی آقای اوباما در گزارش سالانه وضعیت کشور آغاز شد که در آن گفته بود در صورتی که کنگره با اکثریت جمهوریخواه تحریم های جدید علیه ایران به تصویب برساند، وی آن را وتو خواهد کرد.

کارشناسان امور خاورمیانه و آمریکا معتقدند که سفر آتی آقای نتانیاهو به واشنگتن تاثیر مخربی بر روابط دو دولت کنونی دارد و برنده نهایی این کشمکش دولت جمهوری اسلامی است.

مارتین ایندیک، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل به روزنامه نیویورک تایمز گفته است «نتانیاهو از این سفر برای انتخاب مجدد خود بهره می جوید و جمهوریخواهان از وی علیه اوباما استفاده می کنند. اما در هر صورت روابط بین دو کشور آسیب خواهد دید.»

مناشه امیر، کارشناس امور خاورمیانه در اسرائیل نیز در گفتگو با صدای آمریکا گفت سفر نخست وزیر اسرائیل به آمریکا نشان از وجود مرحله تیرگی و وخامت اوضاع بین دو دولت دارد.
مئیر جاودانفر، استاد دانشگاه هرتزلیا در تل آویو نیز معتقد است که «تحولات اخیر نمونه شکاف عمیق بین دولت های کنونی آقای اوباما و نتانیاهو است که این شکاف از سال ۲۰۰۹ که آقای اوباما وارد کاخ سفید شد، آغاز شد. آقای نتانیاهو بسیار محافظه کار و معادل یک جمهوریخواه در آمریکا است... شکاف سیاسی است بین این دو دولت، یعنی اگر در اسرائیل دولت جدیدی پس از انتخابات بر سر کار آید این شکاف رفع خواهد شد.»

از سوی دیگر شکاف بوجود آمده بین واشنگتن و تل آویو به گفته کارشناسان به سود تهران است.

مناشه امیر معتقد است: «این حکومت ایران است که با ایجاد جنگ روانی بالاترین بهره برداری از این تیرگی را خواهد برد و نمونه آن طرح نمایندگان مجلس ایران برای الزام دولت به غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم است.»

آقای جاودانفر می گوید: «آقای نتانیاهو اصلا کاخ سفید را در جریان سفرش قرار نداد و این امر موجب عصبانیت کاخ سفید، اعضای حزب دموکرات و حتی برخی از اعضای حزب جمهوریخواه شد و این کاملا به نفع جمهوری اسلامی ایران است. و این عصبانیت در آمریکا بوجود آمد که ممکن است موجب شود که کنگره آمریکا به قطعنامه افزایش تحریم ها علیه ایران رای منفی بدهد. و می تواند گل خودی آقای نتانیاهو به کسانی که می خواهد تحریم ها علیه ایران را تشدید کنند باشد.»

همچنین به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، حضور نتانیاهو در کنگره آمریکا کفه ترازو را به نفع تندروها در ایران سنگین خواهد کرد. زیرا با توجه به اینکه کنگره باید در نهایت تحریم ها علیه ایران را بر دارد، این دعوت پیام جدی نبودن آمریکا در مذاکرات اتمی را به ایران می رساند.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG