والاستریت ژورنال روز چهارشنبه ۳۰ شهریور نوشت: آمریکا محدودیت صادرات نفت جمهوریاسلامی را ـ بهعنوان بخشی از یک گام بزرگتر در جهت تعدیل تحریمها ـ در جریان مذاکرات گروگانها «کاهشداده» است؛ مذاکراتی که با آزادی پنج آمریکایی بازداشت شده، به اوج خود رسید.
به گزارش این نشریه، اینگونه از «تنشزدایی» در اجرای تحریمهای صادرات انرژی جمهوریاسلامی ـ از جمله محمولههای صادراتی به چین به عنوان بزرگترین خریدار ـ به طور قابل توجهی «افزایش یافته» و به نظر میرسد که این اقدام بیشتر «یک تصمیم راهبردی» برای آسانسازی گفتگوهای دیپلماتیک و «تعامل» با جمهوریاسلامی باشد تا «صرفا یک اقدام» برای آزادی بازداشتشدگان.
همزمان بر پایه این گزارش، تولید نفتخام جمهوری اسلامی از سه میلیون بشکه در روز فراتر رفته و صادرات نفت به نزدیک دو میلیون بشکه در روز رسیده که نشاندهنده «افزایش قابل توجهی» نسبت به سطح تحریمها در سال ۲۰۲۰ است.
همچنین منتقدان استدلال میکنند که ایالات متحده از «همه ابزارهای دیپلماتیک موجود» برای «اعمال تحریمها» استفاده نمیکند و این سیاست امکان میدهد تا نفتکشهای ردیابی نشده مورد استفاده برای محمولههای نفت جمهوریاسلامی و روسیه، گسترش یابد.
در حالیکه مالکان نفتکشها در حال آماده شدن برای ورود مجدد به تجارت نفت با ایران ـ در صورت کاهش تحریمها به عنوان بخشی از توافق هستهای نوین با جمهوریاسلامی هستند ـ برخی نمایندگان در کنگره آمریکا خواستار افزایش اجرای تحریمها شدهاند.
ادعای بلومبرگ؛ «توافق نانوشته نفتی» بین جمهوری اسلامی و آمریکا
پیشتر صدای آمریکا در چهارم شهریور به نقل از سایت خبری بلومبرگ در گزارشی نوشت به نظر میرسد پس از چندین ماه «دیپلماسی پشت پرده» بین دولتهای جمهوری اسلامی و آمریکا، پیشرفت محسوسی نه تنها در مبادله زندانیان و احتمالا تصمیم به کاهش غنیسازی بلکه «توافقهای نانوشتهای» هم در «صادرات نفت» انجام شده است.
در شرایطی که بازار جهانی نفت نیز نوعی «بده بستان غیررسمی» دوجانبه نفتی بین دو طرف را ایجاد کرده، مقامهای آمریکایی ادعا میکنند تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی کاهش یافته است.
بر پایه این گزارش، حدود دو هفته پیش که برخی رسانههای آمریکایی از به جریان افتادن مقدمات آزادی پنج زندانی ایرانی آمریکایی در جمهوری اسلامی در ازای آزاد شدن شش میلیارد دلار پولهای بلوکه شده در کره جنوبی خبر دادند تهران و واشنگتن نیز این موضوع را تایید کردند.
گزارش بلومبرگ، حاکی از آن است مقامات آمریکایی به طور خصوصی اذعان کردند که «بهتدریج» تحریم نفتی جمهوری اسلامی را «کاهش دادهاند» که نتیجه آن «افزایش فروش نفت جمهوری اسلامی» به «بالاترین سطح» از زمان بازگشت تحریمها در پنج سال پیش و همچنین بیشترین میزان فروش نفت به چین بوده است.
همزمان به تازگی فاش شد که تهران و واشنگتن حدود دوسال است که به طور محرمانه و به واسطه قطر و عمان مذاکرات غیرمستقیم و محرمانهای را برگزار کردهاند و به «توافق نانوشتهای» در مورد «برخی مسائل» دست یافتهاند.