در مورد گروه «واگنر» چه می‌دانیم؟جدی‌ترین چالش برای حکومت طولانی پوتین

مزدوران گروه واگنر

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، پس از اینکه فرمانده «واگنر» سوگند یاد کرد که رهبری نظامی مسکو را سرنگون خواهد کرد، متعهد شد که «خائنان» این گروه مزدور را مجازات کند.

یوگنی پریگوژین، ۶۲ ساله، از اواخر جمعه تا شنبه، با انتشار پیام‌هایی مدعی شد که او و نیروهای مزدورش وارد شهر روستوف-آن-دون در جنوب روسیه شده و کنترل مراکز نظامی را به دست گرفته‌اند.

در این مطلب مروری داریم بر اطلاعات موجود درباره رویدادهای روسیه که تاکنون می‌دانیم.

یوگنی پریگوژین، فرمانده گروه شبه‌نظامی مزدور روسی واگنر

دلایل شورش

برای ماه‌ها، پریگوژین درگیر جنگ قدرت با مقامات ارشد نظامی روسیه بود و آنها را مسئول کشته‌شدن سربازانش در شرق اوکراین می‌دانست.

فرمانده واگنر مکررا مقامات نظامی روسیه را متهم کرده است که این ارتش خصوصی را به اندازه کافی تجهیز نکرده‌اند و به دلیل بوروکراسی مانع پیشرفت آن شده‌اند، در حالی که ادعا می‌کند که تنها او صاحب پیروزی‌های مزدورانش است.

به نظر می‌رسید که جمعه خشم پریگوژین در حال جوشیدن بود، زیرا او رهبری نظامی مسکو را به صدور دستور حمله به اردوگاه‌های واگنر و کشتن تعداد زیادی از مزدورانش متهم کرد.

پریگوژین گفت که باید جلوی مقامات نظامی روسیه گرفته شود و قول داد که «تا آخر پیش برود».

او بعداً ادعا کرد که نیروهایش یک هلیکوپتر نظامی روسیه را سرنگون کرده‌اند. ساعاتی بعد، فرمانده این گروه مزدور گفت که پایگاه‌های نظامی در روستوف-آن-دون در جنوب روسیه را «تحت کنترل» دارد.

ولادیمیر پوتین

واکنش مسکو

کرملین گفته است که «اقداماتی» علیه این شورش در حال انجام است. روسیه تدابیر امنیتی را در مسکو و چندین منطقه مانند روستوف و لیپتسک تشدید کرده است.

پوتین، شورش واگنر را «تهدیدی مرگبار» برای روسیه خواند و از کشور خواست تا متحد شود. او اقدام مزدوران واگنر را «خیانت» نامید و قول «مجازات اجتناب‌ناپذیر» داد.


سربازان واگنر چه کسانی هستند؟

این ارتش خصوصی در درگیری‌های مختلفی در خاورمیانه و آفریقا شرکت داشت اما همیشه حضور خود را تکذیب می‌کرد.

پریگوژین سال گذشته اعتراف کرد که این گروه را تأسیس کرده است و در ازای عفو، سربازان خود را از زندان های روسیه به خدمت گرفته است.

در شرق اوکراین، این مزدوران نبردهای پرهزینه روسیه را رهبری می کنند. آنها در خط مقدم حمله چند ماهه به باخموت جنگیدند و پس از هفته‌ها با تلفات سنگین این شهر را تصرف کردند.

این رویداد چه تأثیری بر جنگ روسیه در اوکراین دارد؟

این شورش تاکنون جدی‌ترین چالش برای حکومت طولانی پوتین و جدی‌ترین بحران امنیتی روسیه از زمان به قدرت رسیدن او در اواخر سال ۱۹۹۹ است.

این امر می‌تواند توجه و منابع را از میدان‌های نبرد در اوکراین منحرف کند، در زمانی که کیف در میانه یک ضد حمله برای بازپس‌گیری مناطق از دست رفته است.

ارتش اوکراین گفته است که درگیری‌های داخلی بین پریگوژین و پوتین را تحت نظر دارد.

در همین حال، مسکو هشدار داده است که ارتش اوکراین از این فرصت استفاده می‌کند تا نیروهای خود را «برای اقدامات تهاجمی» در نزدیکی باخموت متمرکز کند.

این شورش برای رهبران جهان نیز اهمیت زیادی دارد، رهبران آمریکا، فرانسه و آلمان گفتند که تحولات روسیه را با دقت دنبال می‌کنند.