آمریکا کنترل «محموله نفت ایران» در آب‌های یونان را «در اختیار» گرفت

نفتکش «آیس انرژی» با پرچم لیبریا، واحل کاریستوس، در حال انتقال محموله نفت خام از نفتکش «لانا» است. لانا پیشتر «پگاس» نام داشت.

آمریکا یک محموله نفت‌ ایران را که در یک کشتی تحت اداره روسیه در نزدیکی یونان نگهداری می‌شد، مصادره کرده است و آن را با کشتی دیگری به ایالات متحده می‌فرستد. رویترز روز پنجشنبه این خبر را به نقل از سه منبع آگاه منتشر کرد.

مقامات یونان ماه گذشته میلادی نفتکش «پگاس» با پرچم ایران را توقیف کردند. این کشتی با ۱۹ خدمه روس به دلیل تحریم‌های اتحادیه اروپا در نزدکی سواحل جزیره جنوبی اویا توقیف شد.

گفته می‌شود این کشتی به عنوان بخشی از تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه که به دلیل حمله به اوکراین اعمال شده، توقیف شده است. با این حال، این کشتی سپس به دلیل عدم قطعیت در مورد تحریم‌های مالکان آن آزاد شد.

نام این نفتکش که قبلا با پرچم روسیه حرکت می‌کرد در تاریخ یکم مارس به «لانا» تغییر یافت و از اول ماه مه پرچم ایران بر فراز آن برافراشته شد. لانا از آن زمان تاکنون در نزدیکی آب‌های یونان باقی مانده است.

یک منبع در وزارت کشتیرانی یونان روز پنجشنبه گفت که وزارت دادگستری آمریکا «به یونان اطلاع داده است که محموله کشتی، نفت ایران است.»

این منبع بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت: «محموله به کشتی دیگری که آمریکا اجاره کرده منتقل شده است.»

این تحولات پس از آن صورت می‌گیرد که آمریکا در روز چهارشنبه تحریم‌هایی را علیه آنچه یک شبکه قاچاق نفت و پولشویی تحت حمایت روسیه به رهبری نیروی قدس سپاه پاسداران ایران خوانده است، اعمال کرد.

یک منبع غربی گفته است که محموله نفت ایران به نفتکش «آیس انرژی» با پرچم لیبریا منتقل شده است. آن نفتکش تحت اداره شرکت کشتیرانی یونانی «دایناکوم» اداره می شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، روز چهارشنبه گزارش داد که وزارت امور خارجه ایران در پی توقیف محموله یک کشتی که زیر «پرچم جمهوری اسلامی ایران» و در آب‌های یونان بود کاردار سفارت یونان در تهران را احضار کرد و به شدت به این امر اعتراض کرد.

آمریکا در تاریخ ۲۲ فوریه و دو روز پیش از تهاجم روسیه به اوکراین، پگاس و چهار کشتی دیگر را تحریم کرد. این تحریم‌ها بخشی از یک بسته تحریمی گسترده‌تر علیه روسیه بود. در تاریخ ۸ مه نیز مالک آن کشتی، «ترنسمورفلوت» به فهرست تحریم‌های آمریکا افزوده شد.

گروه «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» در آمریکا که مخالف برنامه‌ هسته‌ای ایران و احیای برجام است، و ترافیک نفتکش‌های مرتبط با ایران را رصد می‌کند، اعلام کرده است که پگاس در ۱۹ اوت ۲۰۲۱ حدود ۷۰۰هزار بشکه نفت خام را از جزیره سیری ایران بارگیری کرد.

بر اساس تحلیل این گروه، پیش از این، پگاس بیش از ۳ میلیون بشکه نفت ایران را در سال ۲۰۲۱ حمل می کرد که بیش از ۲.۶ میلیون بشکه از آن محموله، به چین رسید.

در سال ۲۰۲۰، واشنگتن چهار محموله سوخت ایران را که عازم ونزوئلا بود، مصادره و با کمک شرکای خارجی نامشخص به دو کشتی دیگر منتقل کرد. این محموله‌ها سپس به ایالات متحده رسید.

توقیف‌ این محموله‌ها پس از آن صورت گرفت که یک دادگاه منطقه‌ای در آمریکا حکم توقیف محموله‌ها را در یک پرونده مدنی صادر کرد.

دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، درگیر گفتگوهای غیرمستقیم با ایران برای از سرگیری توافق هسته‌ای موسوم به برجام است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا آن را کنار گذاشت. آن توافق در ازای محدود شدن فعالیت های هسته‌ای ایران تحریم‌ها را لغو می‌کند.

در حالی که به نظر می‌رسید مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در ماه مارس در حال به نتیجه رسیدن است، روسیه در لحظه آخر درخواست‌های جدیدی مطرح کرد که مذاکرات را از آن مسیر منحرف کرد. همچنین اصرار ایران برای خروج نام سپاه پاسداران از یک فهرست آمریکا در خصوص گروه‌های تروریستی، باعث توقف مذاکرات شد.

رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز چهارشنبه در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا، گفت که امکان احیای توافق هسته‌ای در بهترین حالت متزلزل است و واشنگتن آماده است که تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کند.