نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد در واکنش به انتشار گزارش ششماهه دبیرکل سازمان ملل درباره قطعنامه ٢٢٣١ گفت «متاسفانه... ناکامل بود زیرا به طور کامل به نقضهای پهپادی اخیر رسیدگی نمیکند.»
به گفته لیندا توماس-گرینفلید، آنتونیو گوترش بهرغم اینکه ملزم به بررسی شواهد انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه برخلاف قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل است، پیشنهادهای اوکراین و دیگر کشورها برای بازبینی «شواهد غیرقابلانکار» را نپذیرفته و «این لغزشی غیرقابلتوضیح است.»
او با اشاره به «تهدید جهانی» توسعه و تکثیر پهپادهای ایرانی و پیامدهای آن برای صلح و ثبات نه تنها در خاورمیانه بلکه در اوکراین و دیگر نقاط جهان از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست طی ۳۰ روز آینده ارزیابیاش درباره پهپادهای ایرانی ساقط شده در اوکراین را بهروزرسانی کند.
نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد در رابطه با لزوم رسیدگی به استفاده مکرر روسها از پهپادهای ساخت ایران علیه شهرها و زیرساختهای غیرنظامی اوکراین تصریح کرد: «این مساله مرگ و زندگی برای مردم اوکراین و ملت اوکراین به عنوان یک دولت از لحاظ اقتصادی پایدار است.»
- واکنش بریتانیا، فرانسه، و آلمان
سه عضو اروپایی برجام با انتشار بیانیهای مشترک عنوان کردند جمهوری اسلامی به مدت بیش از چهار سال تعهدات هستهای خود در چارچوب برجام را نقض کرده و برنامه هستهای خود را به سطوحی خطرناک رسانده است.
طبق بیانیه مشترک بریتانیا، فرانسه، و آلمان، این مساله «بیشترین نگرانی را برای صلح و امنیت بینالمللی به همراه دارد.»
آنها در ارتباط با غنیسازی گفتهاند ذخیره اورانیوم غنیشده ایران ٢١ برابر از حد مجاز در برجام بیشتر است و میزان اورانیوم غنیشده ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی جمهوری اسلامی برای کشوری که برنامه ساختن جنگافزار هستهای نداشته باشد، بیسابقه است. آنها همچنین یافتن اورانیوم غنیشده به میزان ٨٣ و ٧ دهم درصد در تاسیسات فردو را بسیار جدی و مغایر با برجام خواندند.
طبق بیانیه مشترک سه قدرت اروپایی، ایران هیچ توجیه غیرنظامی موجهی برای تشدید فعالیتهای هستهای خود ندارد و به واسطه این فعالیتها «بیش از همیشه به قابلیتهای مربوط به جنگافزارها[ی هستهای] نزدیک میشود.» تهران همچنین گامهای کافی به عنوان بخشی از توافق مارس سال جاری با آژانس را برنداشته و باید بدون تاخیر در این زمینه اقدام کند.
بریتانیا، فرانسه، و آلمان در ارتباط با فعالیتهای موشکی ایران نیز عنوان کردهاند آزمایش ماه مه یک موشک که قادر به حمل یک کلاهک هزار و ۵۰۰ کیلوگرمی تا فاصله دوهزار کیلومتر است، نقض قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت است. به گفته آنها، ایران برخلاف قطعنامه مزبور، هرگز برنامه موشکهای بالستیک خود را متوقف نکرده است.
سه قدرت اروپایی در ادامه گفتهاند جمهوری اسلامی با ارسال مکرر سلاح به بازیگران غیردولتی، قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت را نقض کرده است.
یک مورد دیگر نقض قطعنامه ٢٢٣١ از سوی ایران، به گفته سه طرف اروپایی برجام، ارسال مکرر پهپاد به روسیه با علم به این بوده که این پهپادها علیه شهرها و زیرساختهای حیاتی اوکراین استفاده میشوند. آنها به ایران هشدار دادهاند فورا این اقدام خود را متوقف کند.
بریتانیا، فرانسه، و آلمان از دبیرکل سازمان ملل خواستهاند با پذیرش دعوت اوکراینیها، به این کشور سفر کند و موارد پرشمار نقض قطعنامه ٢٢٣١ از طریق ارسال پهپاد توسط جمهوری اسلامی به روسیه را از نزدیک مشاهده کند.
سه قدرت اروپایی برجام در پایان بیانیه مشترک خود با تاکید بر این که ایران هرگز نباید به جنگافزار هستهای دست یابد، از جمهوری اسلامی خواستهاند اقدامات تنشزای خود در زمینه هستهای را متوقف کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در تازهترین گزارش خود درباره قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل متحد از ایالات متحده خواست تحریمها علیه ایران را، آنچنان که در برجام آمده، لغو و معافیتها درباره تجارت نفت با ایران را تمدید کند.
همچنین ببینید: پانزدهمین گزارش گوترش درباره قطعنامه ٢٢٣١؛ ایران از «نقض بیشتر برجام» خودداری کنداو از جمهوری اسلامی خواست از برداشتن گامهای بیشتر برخلاف برجام خودداری کند، اقداماتی را که از ژوئیه ۲۰۱۹ انجام داده خنثی کند، و به دیگر نگرانیهای مطرحشده از سوی طرفهای برجام و دیگر کشورها در قطعنامه ٢٢٣١ رسیدگی کند.
آنتونیو گوترش همچنین در بند ١٩ از گزارش ٢٢ بندی خود تصریح کرد همچنان به بررسی اطلاعات موجود درباره انتقال احتمالی پهپادها از ایران به روسیه ادامه داده و یافتههای خود را در زمان مناسب به شورای امنیت گزارش خواهد داد.