کوردزمن: خطر داعش گسترش حملات هوایی را توجیه می‌کند

آنتونی کودرزمن، عضو ارشد اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن

یک کارشناس آمریکایی می‌گوید حملات علیه گروه موسوم به «دولت اسلامی» با خطراتی که بسیاری از آنها خارج از کنترل آمریکا قرار دارند، همراه است.

آنتونی کودرزمن، عضو ارشد اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن، در مقاله‌ای از جمله به نبود وحدت درعراق، نبود آمیزه‌ای مؤثر از نیروهای زمینی عراق، ضعف نیروهای اوپوزیسیون معتدل سوریه، نقش نامعلوم متحدان، فشار و فرصت‌طلبی روسیه، ایران و تا حدودی چین، و نیز نبود حمایت روشن بین‌المللی اشاره می‌کند و می‌گوید این خطر وجود دارد که دولت جدید عراق قادر نباشد سنی‌ها را به یک دولت کارآمد باز گرداند و شکاف‌ها بین اعراب و کردها را پر کند.

همچنین شواهد فزاینده نشان می‌دهد نیروهای عراقی فاقد کارآیی هستند، ممکن است نزدیک نیمی از آنها لازم باشد از صفوف نظامی خارج شوند و تبدیل نیمی دیگر به نیروی کارآمد ماه‌ها طول خواهد کشید.

آقای کوردزمن آنچه که او ضعف نیروهای اوپوزیسیون معتدل سوریه می‌نامد را یادآور می‌شود و می‌گوید خطر آن است که اسد و نیروهای افراطی اسلامگرای رقیب، مانند جبهه نصرت، از حملات هوایی به گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه بهره‌برداری کنند. به نظر او گزینه خوبی برای سوریه وجود ندارد، و تلاش برای ایجاد یک اوپوزیسیون سیاسی و نظامی معتدل احتمالا سال‌ها طول خواهد کشید.

در این میان، نقش متحدان معلوم نیست. آنتونی کوردزمن می‌گوید روی برخی از متحدان منطقه‌ای مانند بحرین، اردن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، و متحدان اروپایی مانند بریتانیا و فرانسه فقط در صورتی می‌توان حساب کرد که آمریکا نشان دهد کاملا متعهد است وبه اندازه هدایت عملیات به حرف‌ها و توصیه‌های آنها نیز گوش خواهد داد.

آنتونی کوردزمن در ادامه مقاله خود می‌گوید به نظر می‌رسد قطر از هدف‌های اسلامگرایان به سوی اتحاد دورمی‌شود، هرچند این موضوع، چندان مسلم نیست. ترکیه و رجب طیب اردوغان همچنان مایل هستند با کارت گروه دولت اسلامی بازی کنند تا فشار از کردها را محدود نگاهدارند و فشار بر اسد را حفظ کنند.

در مورد روسیه و ایران ، کوردزمن می‌گوید می‌توان انتظار داشت آنها از این بحران برای حمایت از بشار اسد، ناراحت کردن آمریکا و پیشبرد منافع و نفوذ خود، علیرغم تهدیدی که از سوی گروه موسوم به دولت اسلامی متوجه آنها است، استفاده کنند.

او نقش چین را البته نامعلوم‌تر می‌داند.

با این حال، کارشناس اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن می‌گوید، آمریکا نیاز داشت قاطعانه‌تر از گذشته عمل کند، نمی‌توانست در انتظار دلایل سیاسی یا نظامی بیشتری بماند و اگر به اقدام نظامی نیرومندتری دست نمی‌زد، خطرات مسلما بیشتر می‌شد.

آنتونی کوردزمن، تشدید جنگ هوایی را تنها راه حمله به پیکارجویان داعش، بدون قبول خطر تکیه بر نیروهای زمینی ضعیف عراق یا متهم شدن به جهت‌گیری می‌داند و می‌گوید تأثیرگذاری حتی افزایش کمک آمریکا بر نیروهای عراق، پیش از آن که سروسامانی پیدا کند، ماه‌ها طول می‌کشید. افزون بر این، سطح عمل آمریکا به دولت جدید عراق نشان می‌دهد برای رسیدن به اجماع ملی انگیزه‌ای واقعی دارد.

کورزدمن همچنین بر این عقیده است که انتظار برای استفاده از حملات استراتژیک و بازدارنده در سوریه و عراق، فرصت بیشتری به گروه «دولت اسلامی» می‌داد تا گسترده شود و تلاش‌های آمریکا را ضعیف و نامعلوم نشان دهد.

آنتونی کوردزمن تغییر در ماهیت عملیات هوایی و موشکی را برای مؤثر بودن آن مهم می‌داند و می‌گوید تشدید عملیات نشان داد آمریکا براستی جدی است. همچنین روشن نمود که آمریکا متحدان منطقه‌ای و بین‌المللی واقعی دارد.

اقدام یک متحد اروپایی مانند فرانسه، و متحدان عرب مانند بحرین، اردن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، نشان داد تلاش‌های آمریکا برای بوجود آوردن اتحاد و ائتلاف، تلاش‌هایی «واقعی» است، و آنچه انجام می‌گیرد یک اقدام بین‌المللی است، نه فقط آمریکایی.

کارشناس اندیشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن در پایان مقاله خود می‌گوید باید تاکید کرد که این فقط آغاز مبارزه‌ای است که ممکن است سال‌ها طول بکشد.