ایالات متحده بازنویسی بخشهایی از طرح پیشنهادی برای تحقق آتشبس میان اسرائیل و حماس و آزادی گروگانهای اسرائیلی را به منظور احیای گفتگوها مطرح کرده است.
پایگاه خبری «آکسیوس» روز شنبه نهم تیر به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد که آمریکا به همراه قطر و مصر بر اصلاح ماده ٨ از طرح خود در ارتباط با مذاکرات اسرائیل و حماس در دوره آتشبس شش هفتهای مقرر در مرحله نخست متمرکز است.
به گفته یکی از این منابع، آمریکا به سختی در تلاش است فرمولی برای دستیابی به توافق بیابد و یک منبع دیگر پیشبینی کرد که در صورت موافقت حماس با تغییرات پیشنهادی، توافق میتواند تحقق یابد.
در مرحله نخست طرح پیشنهادی آمریکا، قرار است درگیریها در غزه به مدت شش هفته متوقف شود و در این دوره گروگانهای زن، سالخورده و بیمار آزاد شوند. در همین دوره، اسرائیل و حماس درباره دومین آتشبس شش هفتهای و عملیکردن آزادی گروگانهای زنده از جمله مردان جوان و سربازان مرد مذاکره میکنند.
در صورت سرپیچی حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، از تعهداتش در چارچوب توافق، اسرائیل اجازه ازسرگیری درگیریها را خواهد داشت.
بر اساس گزارشها، حماس میخواهد مذاکرات مرحله نخست بر تعداد و هویت آن دسته از فلسطینیان زندانی متمرکز باشد که در ازای آزادی گروگانهای مرد زنده اسرائیلی آزاد خواهند شد. در مقابل، اسرائیل مطالباتی همچون غیرنظامی شدن غزه را دارد.
گزارش آکسیوس در شرایطی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یکشنبه گذشته در مصاحبهای با کانال ۱۴ گفته بود که آماده عقبنشینی موقت سربازان اسرائیلی از نوار غزه در ازای یک «توافق جزئی» است که طی آن برخی از گروگانها بازگردانده شوند. با این حال، او یک روز بعد گفت موضع اسرائیل تغییر نکرده است و همچنان به طرح پیشنهادی آمریکا پایبند است.
اما یک مقام عربی روز دوشنبه گذشته در گفتگو با روزنامه «تایمز اسرائیل» مدعی شد که اظهارنظر نتانیاهو موید نگرانی حماس مبنی بر آن است که اسرائیل تنها خواهان اجرای مرحله نخست از طرح پیشنهادی آمریکا است و پس از آن راهی برای از سرگیری درگیریها خواهد یافت.
انجمن خانوادههای گروگانها و مفقودین قرار است شنبهشب تجمع هفتگی خود در تلآویو را با ادامه اصرار به دولت نتانیاهو مبنی بر پذیرش طرح پیشنهادی جو بایدن در ١١ خرداد برگزار کند. همزمان با این تجمع، مخالفان نتانیاهو نیز تجمعی اعتراضی با مطالبه استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام برگزار خواهند کرد.
قرار است در تجمع شنبهشب نوا آرگمانی، از گروگانهای نجاتیافته از دست حماس، همراه با اعضای خانواده برخی دیگر از گروگانهایی که هنوز در اسارت حماس هستند، سخنرانی کنند.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر (٧ اکتبر) سال گذشته حماس به اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان قتلعام شدند و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به اسارت گرفته شدند.
با گذشت نزدیک به ٩ ماه از این حمله تروریستی، مجموع ۱۰۹ گروگان از اسارت حماس رهایی یافتهاند و طبق برآوردهای اسرائیل، ۱۱۶ گروگان دیگر هنوز در غزه به سر میبرند که ۴۲ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
این در حالی است که هفت گروگان توسط ارتش اسرائیل نجات یافتهاند و پیکرهای ١٩ گروگان دیگر از سوی ارتش شناسایی و به اسرائیل بازگردانده شده است.
علاوه بر این، حماس دو غیرنظامی اسرائیل را که در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ وارد نوار غزه شدهاند، همچنان در اسارت دارد. پیکر دو سرباز اسرائیلی نیز که در درگیریهای تابستان ١٣٩٣ کشته شدند، در اختیار حماس است.
گروه حماس در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.