برپایه جدیدترین نظرسنجی دانشگاه مریلند آمریکا که از بیش از هزار نفر در ایران صورت گرفت، بیش از نیمی از پاسخ دهندگان گفتهاند به پایبندی ایالات متحده به تعهداتش در توافق جامع اتمی با ایران اعتماد ندارند.
نتایج نظرسنجی مرکز مطالعات بین المللی و امنیتی دانشگاه مریلند روز پنجشنبه در نشستی با عنوان "تاثیر نتایج انتخابات مجلس در ایران و توافق هستهای بر تصمیم گیران واشنگتن" به میزبانی این دانشگاه در یکی از ساختمانهای مجلس سنا، ارائه شد.
به گفته ابراهیم محسنی مدیر این نظرسنجی، در دو نوبتِ قبل و بعد از انتخابات، بیش از هزار ایرانی از طریق تلفن که از کانادا با آنها تماس گرفته شد، به پرسشهایی درباره وضعیت اقتصادی کشور، فواید اجرای برجام، اعتماد به آمریکا و دخالت ایران در منطقه پاسخ دادند.
به گفته این پژوهشگر، ۵۱ درصد ایرانیها خواستار تدبیر مجلس برای حل مشکل بیکاری، و ۲۲ درصد نگران مساله ادامه یارانه هستند. خوشبینی به بهبود وضعیت اقتصادی در روزهای اولیه پس از توافق و اعلام نتیجه مجلس بالا بوده، اما به تدریج کاهش یافته است؛ با این حال۶۶ درصد به پایبندی آمریکا به تعهداتش اعتماد ندارند.
وی گفت "اولا نتیجه این انتخابات نشان داد که دامنه حامیان روحانی در مجلس گسترش یافته است، اعم از اصولگرا و اصلاح طلب. یعنی روحانی توانسته با دور نگه داشتن خود از منازعات جناحی، حمایت دو گروه را جذب کند. اما از طرفی چون رهبری هیچیک از دو جناح را برعهده ندارد، تازمانی که محبوبیت عمومی دارد، از حمایت آنها برخوردار است و در صورت کاهش محبوبیتش این دو گروه به منتقدین وی تبدیل خواهند شد."
براساس این نظرسنجی، ۸۴ درصد ایرانیان از دولت روحانی حمایت می کنند که ۴۰ درصد آنها "خیلی حمایت" می کنند، به نظر می رسد محبوبیت روحانی رو به کاهش است چون دفعه قبل او ۶۱ درصد "خیلی مورد حمایت" بود و اینبار ۲۱ درصد محبوبیت او کاهش یافته است.
همچنین یک اکثریت ۵۲ درصدی از ایرانیان می گویند شرایط اقتصادی ایران بد است. این هشت درصد از دفعه قبل بیشتر است. اردیبهش ۹۴، تنها ۴۴ درصد چنین اعتقادی داشتند.
همچنین تنها ۴۶ درصد گفته اند که وضعیت اقتصادی خوب است.
تریتا پارسی: اعتماد مردم ایران به نظام به طور شگفت انگیزی بالاست
در این نشست تریتا پارسی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا نیز که به عنوان کارشناس ایران دعوت شده بود، یکی از نتایج چشمگیر این نظرسنجی را نگاه ایرانیان به کشورشان به عنوان قدرت منطقهای دانست.
وی گفت "تغییر در دیدگاه ایرانیان نسبت به جایگاه ایران در منطقه دیده میشود، یعنی ایرانیان خودشان را با نظامهای غیردموکراتیک منطقه میسنجند، و سیستم ایران را برتر از دیگران مییابند. این نظرسنجی نشان میدهد که اعتماد مردم به نظام، صراحتا و به طور شگفت آوری بالاست."
تریتا پارسی در توضیح گفت، این یعنی مردم "تغییرات در سیستم را از طریق حضور پای صندوق رای و آرای خود را موثر میبینند. همچنین دیدگاه مردم با ظهور داعش درباره دخالت تهران در امور منطقهای تغییر کرده و بیشتر خواستار افزایش حضور ایران در خارج هستند. به عبارت دیگر مردم ترجیح میدهند که بهتر است در آنجا با آنها درگیر شویم تا در داخل ایران با آنها مبارزه کنیم."
وی همچنین درباره توافق اتمی گفت که بر پایه داده های این نظرسنجی، ایرانیان هنوز در انتظار گام عملی آمریکا در برداشتن تحریمهای بانکی خود علیه ایران هستند.
در این نشست ایرس بری معاون سازمان مردم نهاد پروژه ایران گفت که نتیجه این انتخابات به دولتمردان آمریکا نشان داد که نظام ایران یکپارچه و یکدست نیست، و در ایران جناحهای سیاسی واقعی با دیدگاههای متضاد وجود دارد.
خانم بری انتخابات در ایران را "واقعی" دانست و در توضیح گفت، حتی افرادی مانند محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین که ممنوع التصویر است و کروبی و موسوی، رهبران مخالف در حصر، از شرکت در انتخابات حمایت کردند.
در سال برگزاری انتخابات در آمریکا بحث توافق اتمی ایران، هنوز داغ است و داوطلبان پیشتاز جمهوریخواه، خواستار برهم زدن برجام هستند.
توضیح اصلاحیه: در گزارش ابتدای به اشتباه آمده بود "اکثریت ایرانیها به پایبندی آمریکا به توافق اطمینان دارند" که بدینوسیله اصلاح می شود: "اکثریت ایرانیها به پایبندی آمریکا به توافق اطمینان ندارند."