هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه هشدار داد که حمله گسترده نظامی اسرائیل به رفح باعث میشود که گروه حماس در مذاکرات آتشبس دست بالا را داشته باشد.
جان کربی در یک کنفرانس خبری در واشنگتن به خبرنگاران گفت، اسرائیل فرماندهان و واحدهای نظامی حماس را بهطور مؤثری از بین برده، که این عامل مهمی در محاسبات مربوط به ادامه جنگ است.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید خاطرنشان کرد از دید آمریکا هرگونه عملیات عمده زمینی در رفح در واقع باعث میشود حماس در پای میز مذاکره دست بالاتری داشته باشد، نه اسرائیل.
کربی در ادامه با این هشدار که انجام عملیات نظامی در رفح غیرنظامیان بیشتری را قربانی خواهد کرد و این به نفع حماس خواهد بود، بار دیگر از اسرائیل خواست از حمله گسترده به رفح صرف نظر کند.
او اضافه کرد، ما معتقدیم اسرائیلیها فشار زیادی بر حماس وارد آوردهاند و بههمین دلیل راههای بهمراتب بهتری از عملیات گسترده نظامی، برای برخورد با آنچه از حماس در رفح باقی مانده، وجود دارد.
رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه گفت پیشتر برای اسرائیل «روشن کرده است اگر سراغ رفح برود، سلاحهایی را که در حمله به رفح مورد استفاده قرار گرفتهاند، برای اسرائیل ارسال نخواهد کرد.»
جو بایدن در گفتوگوی اختصاصی با شبکه سیانان گفت، بمبهایی که ارسال آنها از سوی آمریکا به اسرائیل تعلیق شده است، برای کشتن غیرنظامیان فلسطینی در جریان جنگ در نوار غزه استفاده میشد.
این نخستین اظهارنظر بایدن پس از انتشار خبر تعلیق ارسال برخی مهمات به اسرائیل از سوی ایالات متحده در هفته گذشته بود. اظهارنظری که رسانهها از آن به عنوان هشدار جدید به اسرائیل یاد میکنند.
نگرانی از امنیت غیرنظامیان
دولت بایدن بارها تاکید کرده است که حمایتش از اسرائیل و تعهدش به امنیت این کشور خدشهناپذیر است، اما در عین حال بر لزوم حفظ جان غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه نیز تاکید زیادی دارد.
به دنبال حمله مرگبار پانزدهم مهر سال گذشته حماس به جنوب اسرائیل و آغاز جنگ در غزه، بسیاری از فلسطینیها، هم غیرنظامیان و هم اعضای حماس، گروه مورد حمایت حکومت ایران، به رفح گریختهاند.
اسرائیل بارها با تاکید بر این که حماس از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند، گفته این جنگ تا نابودی کامل این گروه ادامه مییابد. اسرائیل و آمریکا هر دو حماس را گروهی تروریستی میدانند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید حدود یک میلیون و دویست هزار نفر در رفح پناه گرفتهاند، که بیش از نیمی آنها کودک هستند. بسیاری از آنها در طول ماههای گذشته از مناطق دیگر درگیری به رفح آمدهاند.
آژانس سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، آنروا، روز پنجشنبه اعلام کرد از دوشنبه و در پی هشدار اسرائیل به غیرنظامیان برای تخلیه رفح، حدود ۸۰ هزار نفر گریختهاند و بسیاری همچنان در آنجا ماندهاند.
با وجود انتقادهای بینالمللی و هشدارهای ایالات متحده، به عنوان بزرگترین و اصلیترین حامی اسرائیل، دولت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل همچنان بر انجام عملیات عمده نظامی در رفح اصرار دارد.