پایان دیدار نیکی هیلی از اسرائیل؛ گفتگو با زنان و دختران فلسطینی

خانم هیلی بعد از سفر به سازمان ملل در ژنو، به اسرائیل سفر کرد و با مقام های این کشور دیدار داشت.

نیکی هیلی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، روز جمعه ۱۸ خرداد به دیدار سه روزه خود از اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی پایان داد و به نیویورک باز می گردد. خانم هیلی در اخرین ساعت های سفرش، با اویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل داشت.

وی پیش از دیدار با وزیر دفاع اسرائیل، از نواحی مرزی اسرائیل با نوار غزه دیدن کرد و با شماری از ساکنان اسرائیلی آن ناحیه سخن گفت و عکس گرفت.

خانم هیلی از شهر بیت اللحم زادگاه حضرت عیسی مسیح نیز که در تسلط حکومت خودگردان فلسطینی قرار دارد دیدن کرد و با گروهی از زنان فلسطینی سخن گفت و از یکی از مدارس آوارگان فلسطینی که تحت نظر سازمان ملل اداره می شود، بازدید به عمل آورد.

سفیر ایالات متحده در وبلاگ خود پیرامون این دیدار نوشت: "می خواستم از آرزوها و آرمان های زنان و دختران فلسطینی آگاه شوم".

مقامات اسرائیلی بیشترین کوشش خود را کردند تا هنگام دیدار کوتاه خانم هیلی از آن کشور او را با مشکلات حساس امنیتی آگاه سازند. در چارچوب این برنامه، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل از یک تونل زیرزمینی که توسط حماس از غزه به داخل خاک اسرائیل کشیده شده بود، دیدن کرد.

مقامات امنیتی اسرائیل می گویند: حماس از طریق این تونل قصد داشت چریک های خود را وارد خاک اسرائیل کرده و شهروندان و اهالی شهرکهای اسرائیلی را غافلگیر کند و مورد حمله قرار دهد.

افسران اسرائیلی به خانم هیلی گفتند که حماس مصالح ساختمانی و به ویژه سیمان را که برای بازسازی خانه های اهالی فلسطینی به غزه فرستاده شده بود مصادره کرده و به مصرف احداث تونل ها رسانده است.

مقامات اسرائیلی می گویند که حماس در سال های اخیر بیش از ده تونل نظامی حفر کرده تا در جنگ احتمالی آینده مورد استفاده قرار دهد. در ماه های اخیر کارشناسان اسرائیلی دست کم دو تونل زیرزمینی را کشف و نابود کرده اند.

خانم هیلی همچنین با هلیکوپتر بر فراز اسرائیل پرواز کرد. مقامات اسرائیلی گفتند که این پرواز به خوبی آشکار ساخت که مرزهای اسرائیل با سرزمین های فلسطینی نشین تا چه حد آسیب پذیر است. عرض این مرز در مرکز اسرائیل تا شهر فلسطینی نشین «طولكرم‎‎» تنها ده کیلومتر است.

کارشناسان اسرائیلی ارزیابی می کنند که این سفر به خانم هیلی امکان می دهد نقش مهمتری را در آینده برای پیشبرد صلح بین اسرائیل و فلسطینی ها به عهده گیرد. آنان می گویند که این دیپلمات جوان آمریکایی دارای توانایی های سیاسی و دیپلماتیک برجسته ای است.

مقامات اسرائیلی می گویند که بسیاری از پست های کلیدی در وزارت خارجه ایالات متحده هنوز به دست برگزیدگان دولت پرزیدنت ترامپ سپرده نشده و سنای آمریکا هنوز دست کم انتصاب ها برای دویست پست مهم در وزارت خارجه و وزارت دفاع را به طور نهایی تائید نکرده است. به عنوان مثال، رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده هنوز فاقد معاون و دستیاران درجه اول است.

محافل اسرائیلی می گویند در چنین وضعی، بخش عمده ای از ارتباطات با مقامات ارشد ایالات متحده از طریق خانم نیکی هیلی و دفتر او در سازمان ملل انجام می گیرد.

این واقعیت نیز می تواند نشان دیگری از احتمال ارتقای آینده سفیر پرانرژی و محبوب آمریکایی در سازمان ملل، در دولت پرزیدنت ترامپ باشد.

بزودی دیدار سه جانبه ترامپ، نتانیاهو، عباس

در محافل خبری گفته شده که بزودی دیدار سه گانه ای بین پرزیدنت ترامپ با نخست وزیر اسرائیل و رئیس حکومت خودگردان فلسطینی در واشنگتن انجام خواهد شد. تاریخ احتمالی این دیدار ماه ژوئیه (کمتر از چهار هفته دیگر) ارزیابی شده است.

چنین دیداری می تواند سرآغاز از سرگیری گفتگوهای صلح اسرائیلی – فلسطینی تحت سرپرستی رئیس جمهوری ایالات متحده باشد.

این گفتگوها هفت سال پیش متوقف گردید و محمود عباس برای ازسرگیری آن پیش شرط هایی قائل شد که اسرائیل آن ها را غیرقابل قبول خواند.

در آستانه چنین دیدار احتمالی، یک مقام ارشد فلسطینی در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ آمریکایی گفت که فلسطینیان حاضرند نرمش محدودی برای فراهم کردن امکان از سرگیری گفتگوها نشان دهند.

محمد مصطفی مشاور اقتصادی ارشد حکومت خودگردان فلسطینی و معاون پیشین نخست وزیر در مصاحبه با بلومبرگ گفت که فلسطینی ها ممکن است از پیش شرط خود برای متوقف ساختن ساخت و ساز اسرائیلی، به طور موقف صرفنظر کنند و اقدامات خود علیه اسرائیل را در سازمان ملل و دیوان عالی بین المللی به حال تعلیق در آروند.

ولی ساعاتی پس از انتشار این سخنان توسط بلومبرگ، محمد مصطفی آن را نادرست خواند.