دیوان عالی ایالات متحده از روز دوشنبه ۱۳ آذر، جلسه برای تصمیم درباره مصادره هزاران قطعه اشیاء باستانی ایران را آغاز کرد. قربانیان حمله تروریستی حماس در اسرائیل با این استدلال که ایران حامی این گروه است، می گویند باید از فروش این آثار عتیقه به آنها غرامت داده شود. درخواستی که یک دادگاه واشنگتن آن را تایید کرد اما دادگاه تجدیدنظر آن را رد کرد و اینک شاکیان به دیوان عالی آمده اند.
قربانیان آمریکایی انفجار سال ۱۹۹۷ (سال ۱۳۷۶) در اورشلیم می گویند باید از محل فروش قطعات باستانی ایران که نزد موسسه شرق شناسی شیکاگو است، غرامت ۷۱ میلیون دلاری آنها تامین شود.
پیشتر یک دادگاه تجدیدنظر، رای دادگاه واشنگتن را رد کرد و اعلام کرد قربانیان آمریکایی انفجار سال ۱۹۹۷ در اورشلیم نمیتوانند به دنبال ضبط مجموعه تاریخی ایرانی موجود در شیکاگو باشند. اما شاکیان پرونده به عالیترین مرجع قضایی آمریکا شکایت برده اند.
دادگاه تجدیدنظر ناحیه ۷ آمریکا پیشتر حکم کرده بود که ایران مالکیتی بر بخشی از مجموعه باستانی که در موزه تاریخ طبیعی و دانشگاه شیکاگو نگهداری میشود ندارد و بقیه آن قطعات تاریخی هم طبق قوانین ایالات متحده، از مصونیت برخوردار هستند.
شهبانو فرح، همسر شاه سابق ایران در نامه ای که پیشتر منتظر کرده، گفته این اشیا تاریخی به ایران و جهان تعلق دارد و متعلق به جمهوری اسلامی ایران نیست که حال فروخته شود و به عنوان غرامت پرداخت شود.
شاکیان پرونده ایران را متهم میکنند به گروه فلسطینی حماس – که حمله مذکور را انجام داده است – خدمات آموزشی و دیگر حمایتهای لازم را ارائه داده است. این افراد موفق به جلب حمایت دادگاه در این دیدگاه شده و به دنبال منبع تامین غرامت خود هستند.
ایران مالک واقعی «مجموعه پرسپولیس» شامل هزاران قطعه الواح گلی با قدمتی بیش از ۲ هزار سال است، اما بر اساس یک قرارداد بلندمدت با دانشگاه شیکاگو به منظور انجام تحقیقات و ترجمه متون و مستندسازی، از سال ۱۹۳۷ در اختیار این دانشگاه است.