کمیته نظارت و اصلاح دولت، یکی از کمیتههای فرعی مجلس نمایندگان آمریکا، بر این نظر است که سفارت آمریکا در اسرائیل باید به اورشلیم منتقل شود. این کمیته روز چهارشنبه امکانپذیری این امر را، یکی از وعدههای انتخاباتی پرزیدنت دونالد ترامپ است، از چند صاحب نظر جویا شد.
اورشلیم شهری دوگانه است؛ در بخش غربی یهودیان و تشکیلات دولتی اسرائیل قرار دارند و در بخش شرقی فلسطینیهایی که از گذشتههای دور ساکن آن بودهاند به زندگی مشغول هستند. مسئله اورشلیم یکی از اختلافهای عمدهء اسرائیل و فلسطینیها در مذاکرات صلح بوده و کماکان هست.
جان بولتون سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست امروز کمیته مجلس نمایندگان گفت، انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم تأثیر منفی بر مذاکرات در مورد وضعیت نهایی اورشلیم، بطور کلی روند صلح خاور میانه، و یا روابط ما با کشورهای عمدتا عرب یا مسلمان نخواهد داشت.
دولتهای گذشته آمریکا هر یک به نوبه خود حداکثر تلاش را کردند تا مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیها پیش رود تا این معضل دیرینه پایان یافته و دو ملت در آرامش و صلح در کنار یکدیگر زیست کنند.
سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل معتقد است پس از تقریبا ۷۰ سال کنون زمان آن فرارسیده که سفارت آمریکا به اورشلیم منقل شود، زیرا این کار نتیجهای مثبت در تلاشهای دیپلماتیک آمریکا خواهد داشت: «هیچ چیزی نمیتواند جای تماس فردی و ارتباط رو در رو و دسترسی آسان به مقامات کلیدی و رهبران سیاسی در هنگام بحران را بگیرد.»
دوری گلد دیپلمات سابق اسرائیل تأکید دارد که انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم منجر به برسمیت شناختن آن شهر به عنوان پایتخت اسرائیل خواهد شد و آنگاه اسرائیل طبق توافق پس از جنگ ۱۹۶۷ مسئولیت حفاظت از اماکن مقدس آن را بر عهده خواهد گرفت.
این مدیرکل سابق وزارت امور خارجه اسرائیل گفت «اورشلیم را نباید بی پناه در اختیار رفتارهای نابهنجار خاورمیانه رها کنیم. میبینیم که اماکن مقدس در سراسر منطقه مورد حمله قرار میگیرند ... از حمله طالبان به بودای ۲۰۰۰ ساله در بامیان افغانستان، تا کلسیاهای قبطیها در مصر و اماکن مقدس مسیحیان و ایزدیهای عراق.»
گروهی هم معتقد هستند که انتقال سفارت ایالات متحده به اورشلیم به بی ثباتی دیگری در منطقه دامن میزند. رئیس سازمان صهیونیستهای آمریکا مخالف این نظر است.
مورتون کلاین رئیس سازمان صهیونسیتهای آمریکا گفت «به دلیل منافع و نگرانیهای مشترک در مورد خطراتی که از سوی ایران متوجه منطقه است، امروزه رابطه اسرائیل با مصر، اردن و عربستان سعودی قوی است و این رابطه با انتقال سفارت تغییری نخواهد کرد.»
اسرائیل اورشلیم را پایتخت خود میداند. دفتر نخست وزیری، وزارت امور خارجه، دیگر وزارتخانهها و پارلمان اسرائیل در اورشلیم واقع هستند؛ اما هیچ کشوری موقعیت سیاسی اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت نمیشناسد و در آن شهر سفارت ندارد.